«Χρυσές» αναδασώσεις σε δεκατρείς περιοχές

Το «πράσινο φως» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πήρε ο Κωστής Χατζηδάκης για το φαραωνικό έργο αναδάσωσης 500.000 στρεμμάτων καμένης ή υποβαθμισμένης γης μ


Το «πράσινο φως» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πήρε ο Κωστής Χατζηδάκης για το φαραωνικό έργο αναδάσωσης 500.000 στρεμμάτων καμένης ή υποβαθμισμένης γης με συνολικό κόστος 700 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην Εφημερίδα των Συντακτών, το υπ. Περιβάλλοντος θα χρυσοπληρώσει ιδιώτες για να καταστρέψουν τη φυσική διαδικασία της αναγέννησης των δασών και να κάνουν «τα δικά τους».

Ειδικότερα, το ρεπορτάζ του Άρη Χατζηγεωργίου αναφέρει τα εξής:

Τον δικό του «Μεγάλο Περίπατο» φαίνεται πως αποφάσισε να προχωρήσει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, εγκρίνοντας στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη για αναδάσωση 500.000 στρεμμάτων προς 1.408 ευρώ το στρέμμα.

Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με υψηλούς στόχους, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την οικολογική αναβάθμιση εκτάσεων που έχουν καεί. Τα ζητήματα ξεκινούν από το πώς θα προχωρήσει αυτό το έργο, τι θα περιλαμβάνει και πόσο θα κοστίσει. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως:



● Θα έχει δεκαετή διάρκεια έως το 2030.
● Προβλέπει τη δάσωση και αναδάσωση συνολικής έκτασης 500.000 στρεμμάτων που έχουν καεί, αποψιλωθεί ή υποβαθμιστεί.
● Θα φυτευθούν 30 εκατομμύρια «πιστοποιημένα» δέντρα.
● Θα χρηματοδοτηθεί με 309 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα 391 από ΕΣΠΑ, πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλους πόρους.

Το υπουργείο μιλά για πέντε φάσεις υλοποίησης εκ των οποίων η πρώτη έχει ήδη ξεκινήσει με μελέτη από το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ για τις περιοχές. Εξετάστηκαν 167 περιοχές και επελέγησαν 13, εκ των οποίων:

● Δύο στον Κάλαμο Αττικής, έκτασης 32.000 και 11.800 στρεμμάτων.
● Εκτάσεις 55.100 και 14.800 στρεμμάτων που κάηκαν το 2018 σε Κινέτα και Μάτι-Πεντέλη, αντίστοιχα.
● Δύο μεγάλες περιοχές στη Χίο, 49.000 στρέμματα που κάηκαν το 2016 και 157.500 στην Ομηρούπολη από το 2012.
● Δύο εκτάσεις 35.000 και 44.500 στρεμμάτων στον Πρίνο και στην Αλυκή Θάσου.
● 44.000 στρέμματα στον Ιστριο Ρόδου.
● 43.200 στρέμματα στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.
● 1.620 στρέμματα στην Εύβοια, 6.350 στον Χαρκιά Ρεθύμνου και 2.900 στο Καταστάρι Ζακύνθου.

Μετά την επιλογή των 13 περιοχών, ακολουθούν τα δύο επόμενα στάδια του σχεδίου που περιλαμβάνουν τη δημιουργία ομάδας εργασίας για τον συντονισμό και την παρακολούθηση του έργου, την οργάνωση και την εκπόνηση των ειδικών μελετών δάσωσης. Με δεδομένη την τραγική υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών, οι μελέτες θα ανατεθούν σε ιδιωτικά γραφεία τα οποία πιθανόν να αναλάβουν και τα επιτόπου έργα. Οπως αναφέρει το υπουργείο, οι φυτεύσεις θα ξεκινήσουν το 2021 με σκοπό να ολοκληρωθούν το 2026, ενώ θα περιλαμβάνεται και «εγκαθίδρυση μηχανισμού προστασίας, διατήρησης και παρακολούθησης των εγκαταστημένων αναδασώσεων» έως το 2030.

Το κόστος άνω των 1.400 ευρώ ανά στρέμμα θεωρείται υπερβολικό από δασολόγους για την αναδάσωση περιοχών οι οποίες βρίσκονται ήδη σε διαδικασία φυσικής αναγέννησης εφόσον δεν έχουν καεί δύο φορές και απανωτά.

Οι περισσότερες από τις 13 περιοχές διέθεταν κυρίως πεύκα τα οποία αναγεννώνται φυσικά ύστερα από κάθε πυρκαγιά εφόσον διασφαλιστεί ότι δεν θα παραδοθούν στην υπερβόσκηση και την αποσάθρωση των εδαφών. Ομως τέτοια μέτρα και κυρίως εκείνα που αποτρέπουν την απώλεια του χώματος μέσα από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα (π.χ. μικρά φράγματα σε λεκάνες χειμάρρων) δεν φαίνεται να περιλαμβάνονται στα έργα των 700 εκατομμυρίων που εξαγγέλλει το υπουργείο. Ταυτόχρονα, δασολόγοι επισημαίνουν πως είναι εξόχως προβληματικό να επιδιωχθούν φυτεύσεις σε χώρους όπου τα δάση έχουν ξεκινήσει να αναγεννώνται φυσικά, καθώς μπορεί να καταστραφούν τα νεόφυτα δέντρα για να τοποθετηθούν άλλα.

Πάντως, ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης στη δήλωσή του μιλά για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδασώσεων στα χρονικά, δηλώνει την πίστη του ότι θα το αγκαλιάσουν οι πολίτες και δεν παραλείπει να καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε ευρωπαϊκό πρόγραμμα 245 εκατ. ευρώ για την προστασία των δασών «με μηδενική απορρόφηση».

www.efsyn.gr (01.12.2020)
Σχόλια