Συναγερμός στην Ευρώπη για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού, στην Βρετανία - Η ΕΕ κλείνει τα σύνορά της
Ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη εξαιτίας της μετάλλαξης του Covid -19, διακόπτει τις αεροπορικές συνδέσεις με Βρετανία η ΕΕ
(συνεχές upd) Ανησυχία επι
Έκτακτη συνεδρίαση του μηχανισμού κρίσεων στις 21/12...
Ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη εξαιτίας της μετάλλαξης του Covid -19, διακόπτει τις αεροπορικές συνδέσεις με Βρετανία η ΕΕ
(συνεχές upd) Ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες στον κόσμο, λόγω της μετάλλαξης του Covid - 19, που εμφανίστηκε αρχικά στη Βρετανία και στη συνέχεια σε άλλα κράτη.
Προβληματισμός επικρατεί και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς τη μετάλλαξη καθιστά τον ιό κατά 70% πιο μεταδοτικό.
Μετά τη Βρετανία το νέο στέλεχος του ιού εμφανίστηκε σε Δανία, Ολλανδία και Αυστραλία και η μία χώρα μετά την άλλη αναστέλλουν την αεροπορική σύνδεσή τους με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Συναγερμός και στην έδρα της Commission στις Βρυξέλλες για την εξέλιξη αυτή καθώς βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με Γαλλία και Γερμανία.
H EE αποφασίζει διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με τη Βρετανία, ενώ ήδη σε ανάλογη απόφαση προχώρησε η Γερμανία.
Η μετάλλαξη του Covid θα τεθεί εκτάκτως τη Δευτέρα (21/12) επί τάπητος στη συνεδρίαση του μηχανισμού κρίσεων της ΕΕ.
Το θέμα απασχόλησε και την Αθήνα, όπου η Πολιτική Προστασία σε έκτακτη σύσκεψη αποφάσισε ενίσχυση των ημερών της καραντίνας.
Η ανησυχία επιτείνεται από το γεγονός, πως εντοπίστηκε και στην Ιταλία - προερχόμενος από τη Βρετανία - ασθενής προσβεβλημένος από τον μεταλλαγμένο Covid.
Εντοπίσθηκε στη Ρώμη ασθενής προσβεβλημένος από τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό
Η Ιταλία εντόπισε ασθενή που έχει προσβληθεί από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού το οποίο αναφέρθηκε από τις βρετανικές αρχές, ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Υγείας.
Ο ασθενής επέστρεψε από το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί συνοδευόμενος από τον ο/η σύντροφό του με πτήση που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ρώμης Φιουμιτσίνο.
Και οι δύο έχουν τεθεί σε απομόνωση, διευκρίνισε το υπουργείο.
Οι ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να κλείνουν τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο , καθώς έχει σημάνει συναγερμός για νέο στέλεχος του ιού που εντοπίσθηκε στην Βρετανία και τον καθιστά περισσότερο μεταδοτικό.
ΕΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του μηχανισμού κρίσεων για τη μετάλλαξη του Covid στις 21/12
Έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού κρίσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα (21/12/2020) στις 12:00 υπό γερμανική προεδρία, προκειμένου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης του κορωνοϊού.
Θεωρείται πιθανό να ληφθούν νέες αποφάσεις και σε εθνικό επίπεδο, όσον αφορά στην αναστολή πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως έκαναν και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.
Οι χώρες που έχουν κλείσει τα σύνορά τους με τη Βρετανία, μέχρι στιγμής, είναι η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία.
Ανάλογες αποφάσεις αναμένονται και από τις άλλες χώρες.
Διακόπτει τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Βρετανία η ΕΕ - Απαγορευτικό από Γερμανία
Η Γερμανία θα διακόψει από τα μεσάνυχτα τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο.
Η απόφαση αυτή, η οποία ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα επισημοποιηθεί τις προσεχείς ώρες, δήλωσε η κυβερνητική πηγή διευκρινίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται σε συζητήσεις για την διαμόρφωση κοινής στάσης σχετικά με τις θαλάσσιες και τις χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Urusla von der Leyen και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel επικοινώνησαν την Κυριακή (20/12) προκειμένου να συζητήσουν τη νέα μετάλλαξη.
Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας και οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν το θέμα, την ώρα που μία σειρά ευρωπαϊκών χωρών ανέστειλαν τις πτήσεις τους από τη Βρετανία.
Απαγορευτικό από Γαλλία - Ιρλανδία
Η Γαλλία διακόπτει από τα μεσάνυχτα κάθε μετακίνηση προερχόμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο για 48 ώρες, όπως ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Η 48ωρη διακοπή θα χρησιμοποιηθεί ώστε να συμφωνηθεί σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους νέο καθεστώς διαγνωστικών ελέγχων πριν από το άνοιγμα των συνόρων με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ιρλανδία διακόπτει τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα «τουλάχιστον» 48 ωρών από τα μεσάνυχτα εξαιτίας της κυκλοφορίας του στελέχους του κορωνοϊού που εντόπισαν οι βρετανικές αρχές και θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό, ανακοίνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση.
«Οι πτήσεις απαγορεύονται για τουλάχιστον 48 ώρες», ανακοίνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση.
Οι θαλάσσιες συνδέσεις παραμένουν σε λειτουργία.
Μέχρι στιγμής έχουν διακόψει τις μετακινήσεις από Βρετανία οι εξής χώρες:
Γερμανία
Γαλλία
Ιταλία
Ολλανδία
Βέλγιο
Αυστρία
Βουλγαρία
Ιρλανδία
Λουξεμβούργο
Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα
Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (20/12/2020) στην Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπου αποφασίστηκε η αύξηση των ημερών καραντίνας σε επτά για τους επιβάτες από τη Βρετανία από 21/12.
Για τις άλλες χώρες ισχύει το μέτρο της τριήμερης καραντίνας.
Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας:
«Σχετικά με όλες τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοινώνεται ότι από αύριο, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 06:00, τίθεται σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά (7) ημερών, αντί τριών (3) ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα.
Σημειώνεται ότι το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα. Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού θα αξιολογήσει εκτενέστερα αύριο (21-12-2020) τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.
Η Ισπανία ζητά κοινή στάση της ΕΕ
Η έκδηλη ανησυχία για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοΐού, που οδηγεί τις τελευταίες ώρες τη μία μετά την άλλη τις χώρες της Ευρώπης να κλείνουν αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς που συνδέονται με τη Βρετανία οδήγησε την Ισπανία να ζητήσει από την ΕΕ μια ενιαία στάση.
Η Μαδρίτη ζητά από τις Βρυξέλλες μια «συντονισμένη» απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την αναστολή των πτήσεων από τη Βρετανία, μετά την ανακάλυψη μιας νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση.
"Στόχος είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών μέσω του συντονισμού αποφεύγοντας μονομερή μέτρα", επισημαίνει η κυβέρνηση σε ένα δελτίο τύπου κι ενώ η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιταλία ανακοίνωσαν ξεχωριστά ότι αναστέλλουν τις πτήσεις.
Το χρονικό της απαγόρευσης πτήσεων
Ολλανδία και Βέλγιο έκλεισαν τα σύνορα
Μετά την Ολλανδία και το Βέλγιο απαγορεύει τις πτήσεις και τα ταξίδια με τρένο από προς και τη Βρετανίας, λόγω της μετάλλαξης του Covid – 19.
Το Βέλγιο θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (20/12/2020) μετά την ανακάλυψη μιας νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, που κυκλοφορεί σε τμήματα της βρετανικής επικράτειας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Alexander De Croo διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο VRT ότι η διάρκεια της αναστολής θα είναι τουλάχιστον 24 ωρών.
Η ξαφνική αυτή απόφαση λαμβάνεται την επομένη των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Boris Johnson σχετικά με την επαναφορά της καραντίνας στο Λονδίνο, στη νοτιοανατολική Αγγλία και σε ένα μέρος στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μετά την ανακάλυψη μιας νέας μετάλλαξης του ιού σε αυτές τις περιοχές.
Η αναστολή των ταξιδιών προς το Βέλγιο από το Ηνωμένο Βασίλειο θα αφορά τις πτήσεις και το τρένο Eurostar, που αναχωρεί από το Λονδίνο.
Λίγο νωρίτερα την Κυριακή (20/12/2020) και η Ολλανδία ανέστειλε τις επιβατικές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τον εντοπισμό στην Ολλανδία ενός κρούσματος μόλυνσης από μια μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο πλαίσιο αυτό, το ολλανδικό υπουργείο Υγείας «συνιστά να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο οποιαδήποτε εισαγωγή αυτής της μετάλλαξης του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίζοντας και/ή ελέγχοντας την κίνηση επιβατών από τη Βρετανία».
Ακολούθησε η Ιταλία
Το ίδιο μέτρο έλαβε και η Ιταλία για τις πτήσεις από και προς τη Βρετανία, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio σε ανάρτησή του στο Facebook.
«Ως κυβέρνηση έχουμε το καθήκον να προστατεύσουμε τους Ιταλούς, για αυτόν τον λόγο, αφού ενημερώσαμε τη βρετανική κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας θα υπογράψουμε το διάταγμα για την αναστολή των πτήσεων με τη Μεγάλη Βρετανία», έγραψε ο Di Maio.
«Προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε την Ιταλία και τους συμπατριώτες μας»
Διακόπτει και η Αυστρία
Στη συνέχεια και η Αυστρία ανακοίνωσε, πως θα διακόψει τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά δεν δόθηκαν άμεσες λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της απαγόρευσης, όπως ανέφερε το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.
Απαγόρευση πτήσεων και από το Ισραήλ
Μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης του Covid, το Ισραήλ έγινε η πρώτη μη ευρωπαϊκή χώρα, που αποφάσισε να επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Αποφάσισε την απαγόρευση πτήσεων από τη Βρετανία, τη Δανία και τη Νότια Αφρική μέχρι νεωτέρας.
Οι Ισραηλινοί πολίτες που επιστρέφουν από τις τρεις αυτές χώρες θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία, που έχουν διατεθεί για αυτό τον λόγο, κατά την επιστροφή τους, σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς που επιστρέφουν από άλλες χώρες, οι οποίοι έχουν την επιλογή της αυτοαπομόνωσης.
Ανησυχία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία του εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τη μετάλλαξη του Covid -19 και την ταχύτερη μεταδοτικότητά του «έως και 70%».
Ο ΠΟΥ ήδη έχει ενημερωθεί σχετικά από τη βρετανική κυβέρνηση.
Με δηλώσεις του ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι βρίσκεται σε «συνεχή επικοινωνία» με Βρετανούς αρμοδίους και πως το νέο στέλεχος, που έχει καταγραφεί στη Δανία, στην Ολλανδία και την Αυστραλία, μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα από το αρχικό, ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι περισσότερο θανατηφόρο ή προκαλεί σοβαρότερη νόσο.
Επίσης, σημειώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αντιδρά διαφορετικά στα εμβόλια.
Επιπλέον καλεί τα μέλη του να «ενισχύσουν τις ικανότητές τους προσδιορισμού της αλληλουχίας» του ιού, μέχρι να μάθουν περισσότερα για τους κινδύνους που θέτει η μετάλλαξη».
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτός των «προκαταρκτικών ενδείξεων ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι περισσότερο μεταδοτική», η μετάλλαξη «θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαγνωστικών μεθόδων», σύμφωνα πάντα με «προκαταρκτικές πληροφορίες».
Αντιθέτως, δεν υπάρχει «καμία απόδειξη μιας αλλαγής της βαρύτητας της νόσου», ακόμα κι αν αυτό το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο ερευνών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα δώσει περισσότερες πληροφορίες μόλις έχει μια «σαφέστερη εικόνα των χαρακτηριστικών αυτής της μετάλλαξης», τόνισε η εκπρόσωπος τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΠΟΥ συστήνει «σε όλες τις χώρες να αυξήσουν τις ικανότητές προσδιορισμού της αλληλουχίας του ιού Sars-Cov-2 όταν είναι δυνατό και να μοιραστούν τα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο, ιδίως εάν ανιχνεύονται οι ίδιες προβληματικές μεταλλάξεις».
Η μετάλλαξη «Ν501Υ»
Εκτός των τριών χωρών που εντόπισαν στο έδαφός τους το στέλεχος που προέρχεται από τη Βρετανία, «διάφορες άλλες χώρες ενημέρωσαν τον ΠΟΥ για άλλες μεταλλάξεις που φέρουν ορισμένες γενετικές αλλαγές στη βρετανική μετάλλαξη», ιδίως μια μετάλλαξη που ονομάζεται «N501Y».
Η Νότια Αφρική, που ενημέρωσε επίσης για μια προβληματική μετάλλαξη την Παρασκευή, θεωρεί πως αυτή η μετάλλαξη «N501Y» ευθύνεται για έναν μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων.
Η χώρα «διεξάγει επιπλέον έρευνες για να κατανοήσει καλύτερα τη σύνδεση», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.
Σε εγρήγορση και οι ΗΠΑ για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού
Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν το νέο στέλεχος του κορωνοϊού το οποίο ανέφεραν οι βρετανικές αρχές, δήλωσε ο Αρχίατρος των Ηνωμένων Πολιτειών Jerome Adams.
Πρόσθεσε ότι κάθε μετάλλαξη δείχνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύουν τους εαυτούς τους εν αναμονή του εμβολιασμού.
«Οι ιοί μεταλλάσσονται συνέχεια...
Εάν αυτή είναι μία πιο μεταδοτική μετάλλαξη, τότε αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να είμαστε πολύ περισσότερο προσεκτικοί εν αναμονή του εμβολιασμού».
Σε συνέντευξή του στο CBS, ο Adams δήλωσε επίσης ότι κανείς στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να στερηθεί το δικαίωμα στον εμβολιασμό λόγω της μεταναστευτικής του θέσης.
Έκρηξη κρουσμάτων στη Βρετανία
Η Βρετανία κατέγραψε 35.928 νέα κρούσματα του Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο την Κυριακή 20/12/2020.
Το Σάββατο 19/12 ανακοίνωσε 27.052 κρούσματα του ιού.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει αναφερθεί από την έναρξη της επιδημίας.
Ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων μειώθηκε σε 326, από 534 στις 19/12.
Βρετανία: Εκτός ελέγχου η μετάλλαξη
«Δυστυχώς, το νέο στέλεχος ήταν εκτός ελέγχου. Έπρεπε να ανακτήσουμε τον έλεγχο και ο μοναδικός τρόπος να το κάνουμε ήταν να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Matt Hancock, μετά την επιβολή αυστηρού lockdown στο Λονδίνο και σε ένα τμήμα της Αγγλίας.
O Matt Hancock ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News πως «έχουμε να διασχίζουμε μακρύ δρόμο μέχρι να το διευθετήσουμε αυτό».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η απόφαση για την καραντίνα ελήφθη πολύ σύντομα, καθώς τα στοιχεία που είχε η κυβέρνηση έδειχναν πως το νέο στέλεχος ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.
Άφησε να εννοηθεί ότι τα νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία μπορεί να παραμείνουν σε ισχύ για κάποιο διάστημα.
Όπως δήλωσε στο Sky News , το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εμφανίστηκε είναι πολύ δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο.
«Δεδομένου του πόσο πολύ πιο γρήγορα εξαπλώνεται αυτό το νέο στέλεχος, θα είναι πολύ δύσκολο να το θέσουμε υπό έλεγχο έως ότου έχουμε χορηγήσει το εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι μια τεράστια πρόκληση εωσότου χορηγήσουμε ευρύτερα το εμβόλιο για να προστατεύσουμε τους πολίτες.
Με αυτήν την πρόκληση θα βρεθούμε αντιμέτωποι τους δύο επόμενους μήνες», πρόσθεσε.
Έγκλειστο το 1/3 του πληθυσμού στη Βρετανία
Βάσει των νέων μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ, θα πρέπει περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αγγλίας να παραμείνει στα σπίτια του με εξαίρεση σημαντικούς λόγους, όπως η εργασία.
Τα μη αναγκαία καταστήματα έκλεισαν και όλες οι μετακινήσεις εκτός των ζωνών που ορίστηκαν και τέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, είτε εντός της Βρετανίας είτε στο εξωτερικό, απαγορεύτηκαν.
Όπως δήλωσε στο Sky News , το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εμφανίστηκε είναι πολύ δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο.
«Δεδομένου του πόσο πολύ πιο γρήγορα εξαπλώνεται αυτό το νέο στέλεχος, θα είναι πολύ δύσκολο να το θέσουμε υπό έλεγχο έως ότου έχουμε χορηγήσει το εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι μια τεράστια πρόκληση εωσότου χορηγήσουμε ευρύτερα το εμβόλιο για να προστατεύσουμε τους πολίτες.
Με αυτήν την πρόκληση θα βρεθούμε αντιμέτωποι τους δύο επόμενους μήνες», πρόσθεσε.
Βάσει των νέων μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ, θα πρέπει περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αγγλίας να παραμείνει στα σπίτια του με εξαίρεση σημαντικούς λόγους, όπως η εργασία.
Τα μη αναγκαία καταστήματα έκλεισαν και όλες οι μετακινήσεις εκτός των ζωνών που ορίστηκαν και τέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, είτε εντός της Βρετανίας είτε στο εξωτερικό, απαγορεύτηκαν.
70% πιο μεταδοτικός ο νέος ιός
Ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της Αγγλίας Chris Witty δήλωσε ωστόσο, πως αν και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποδείξεις ότι η παραλλαγή του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει ένα υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ή έχει επηρεάσει τα εμβόλια, βρίσκονται σε εξέλιξη επείγουσες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ή όχι αυτό.
«Έχουμε προειδοποιήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και συνεχίζουμε να αναλύουμε τα διαθέσιμα δεδομένα για να βελτιώσουμε την κατανόησή μας», επισήμανε σε ανακοίνωσε του ο Witty.
«Η Συμβουλευτική Ομάδα Νέων και Αναδυόμενων Απειλών από Αναπνευτικούς Ιούς (NERVTAG) θεωρεί αυτή τη στιγμή ότι το νέο στέλεχος μπορεί να διασπείρεται ταχύτερα», είπε επίσης.
Η κυβέρνηση γνωστοποίησε τη Δευτέρα (14/12) πως η αύξηση στα κρούσματα στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία ενδέχεται να συνδέεται σε μια νέα, πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού.
Νέο lockdown στο Λονδίνο
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson ανακοίνωσε επιστροφή από την Κυριακή (20/12/2020) του lockdown Επιπέδου 4 στην περιφέρεια του Λονδίνου και την νοτιο-ανατολική Αγγλία, δίνοντας την χαριστική βολή στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.
Τα νέα μέτρα έχουν ως στόχο να αναχαιτίσουν την εκτόξευση των κρουσμάτων του Covid-19, την οποία η κυβέρνηση αποδίδει στον εντοπισμό του «νέου στελέχους» του κορωνοϊού.
Οι κάτοικοι πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους, εκτός περιορισμένων εξαιρέσεων.
Καταστήματα, γυμναστήρια, χώροι αναψυχής και κέντρα προσωπικής φροντίδας θα κλείσουν.
Οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται από το σπίτι όταν αυτό είναι δυνατόν.
Απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τις περιοχές που κατατάσσονται στο Επίπεδο 4.
Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν πρέπει να περνούν την νύκτα εκτός του σπιτιού τους.
Επιτρέπονται οι συναντήσεις ενός μόνο ατόμου διαφορετικού νοικοκυριού σε εξωτερικούς χώρους.
Πλήθος μεταλλάξεων
Πληθώρα μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 έχουν παρατηρηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης Patrick Vallance αυτή η νέα παραλλαγή «διαδίδεται ταχύτερα», αλλά επίσης έχει εξελιχθεί σε «κυρίαρχη» μορφή του κορωνοϊού.
Εμφανίσθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου 2020 στο Λονδίνο ή στο Κεντ και είναι παρούσα στο 62% των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο και του 43% στην νοτιοανατολική Αγγλία, έναντι μόνο 28% στα μέσα Νοεμβρίου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, μαζί με την Ιταλία, η πλέον πληγείσα από την επιδημία χώρα της Ευρώπης με περισσότερους των 67.000 νεκρούς.
Το όριο των 2.000.000 κρουσμάτων ξεπεράσθηκε την Κυριακή 20/12/2020.
Σχόλια