BITCOIN ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 100 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
Από τα βασικά επιχειρήματα για την αμφισβήτηση που δέχεται μέχρι στιγμής το Bitcoin είναι πως δεν έχει βρει εφαρμογές στην καθημερινότητα των καταναλωτών και των χρηστών που θα μπορούσαν να του προσδώσουν πραγματική αξία, αφού οι υποδομές που υπάρχουν μέχρι σήμερα δεν του δίνουν την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πληρωμών για καθημερινές συναλλαγές.
Αν και το Bitcoin απέχει ακόμη... έτη φωτός από την καθιέρωσή του ως μέσου πληρωμής καθημερινών συναλλαγών, ωστόσο περισσότερες από 110 επιχειρήσεις στην Ελλάδα κάνουν αποδεκτό το Bitcoin ως μέσο πληρωμής, με την τάση αυτή να δείχνει πως ενισχύεται μετά την πανδημία. Πλέον, με κρυπτονόμισμα μπορείς να αγοράσεις από έναν καφέ στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι να πληρώσεις έναν επαγγελματία να φτιάξει την ιστοσελίδα σου ή ακόμα και να μάθεις πολεμικές τέχνες και να αγοράσεις έπιπλα. Η πληρωμή για την αγορά ενός προϊόντος γίνεται σε ευρώ και το παραστατικό που κόβεται είναι σε ευρώ, ενώ ο καταναλωτής πληρώνει σε Bitcoin ηλεκτρονικά.
Έπειτα ο επιχειρηματίας μπορεί να μετατρέψει τα Bitcoin του σε ευρώ όποτε θελήσει, μέσω των 56 «ΑΤΜ» που βρίσκονται στη χώρα. Μπορεί επίσης να μετατρέψει σε νόμισμα τα κρυπτονομίσματα του, σε οποιοδήποτε ανταλλακτήριο bitcoin διεθνώς, μέσω τραπεζικού εμβάσματος, ή επίσης μπορεί να κατευθυνθεί σε ανταλλακτήρια που δέχονται πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.
Μιλώντας στο Business Daily, ο κ. Κώστας Παπαδάκης, ιδιοκτήτης καφέ στην Αθήνα, που χρησιμοποιεί το Bitcoin ως μέσο πληρωμής, αναφέρει πως «πολλοί είναι οι τουρίστες που χρησιμοποιούν το Bitcoin ως μέσο συναλλαγής. Η διαδικασία δεν είναι πολύπλοκη, αλλά ωστόσο ακόμα χρειάζεται εκπαίδευση τόσο το προσωπικό των επιχειρήσεων όσο και οι καταναλωτές για να εξοικειωθούν στη χρήση του». Για το κόστος των συναλλαγών που πραγματοποιούνται ο κ. Παπαδάκης αναφέρει πως «είναι διαχειρίσιμο καθώς δεν μιλάμε για μεγάλα ποσά, τα οποία αντισταθμίζονται μακροπρόθεσμα όταν θα είμαστε πιο μπροστά από τον συναγωνισμό και θα κατέχουμε ήδη την τεχνογνωσία».
Επιχειρηματίας με σχολή εκμάθησης πολεμικών τεχνών στον Αγ. Δημήτριο αναφέρει πως «σκεφτήκαμε να βάλουμε και την πληρωμή μέσω Bitcoin από το καλοκαίρι, καθώς βλέπαμε την τάση για ηλεκτρονικές πληρωμές. Ωστόσο με το νέο lockdown, τα περιοριστικά μέτρα που δεν μας έχουν επιτρέψει να δουλέψουμε κανονικά όλο αυτό το διάστημα, ακόμα δεν είχαμε κάποια συναλλαγή». Εταιρεία hosting ιστοσελίδων από την Θεσσαλονίκη αναφέρει πως αποδέχεται σαν μέσο πληρωμής τα bitcoin «εδώ και 2-3 χρόνια, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να διευρύνει τις υπηρεσίες πληρωμών για τους πελάτες της».
Στην ερώτηση γιατί έχει προσθέσει το bitcoin ως αποδεκτό μέσο πληρωμής, ο κ. Παπαδάκης σημειώνει πως «υπάρχουν εταιρείες του εξωτερικού που απασχολούν εργαζόμενους στην Ελλάδα και τους πληρώνουν με bitcoin. Στην Κίνα ετοιμάζονται να καθιερώσουν και το ψηφιακό νόμισμα, ενώ και η Ευρώπη θέλει να φτιάξει το δικό της ψηφιακό ευρώ. Όλα δείχνουν πως πηγαίνουμε στην εποχή των ψηφιακών νομισμάτων και εμείς έχουμε ήδη επενδύσει στην επόμενη μέρα των συναλλαγών».
Στα τέλη του Οκτωβρίου, ο κολοσσός των ηλεκτρονικών πληρωμών PayPal ανακοίνωσε πως πλέον οι 346 εκατ. χρήστες του θα μπορούν να πραγματοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές τους με τους 26 εκατ. εμπόρους που χρησιμοποιούν την υπηρεσία και μέσω Bitcoin, δείχνοντας πως το κρυπτονόμισμα εισέρχεται όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα, καθώς η πανδημία του κορονοϊού επιταχύνει τις ψηφιακές εξελίξεις.
Το ψηφιακό μέλλον των νομισμάτων
Το Bitcoin έχει βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς έχει ενισχυθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου, πλησιάζοντας και τα 20.000 δολ., αν και συνεχίζει να διχάζει επενδυτές και αναλυτές. Πλέον έχει δημιουργήσει μια αγορά που ξεπερνά τα 300 δισ. δολάρια με περισσότερα από 55 εκατ. ψηφιακά πορτοφόλια να συμμετέχουν, κάνοντας εύκολο σε κάποιους να ανταλλάξουν κρυπτονομίσματα για υπηρεσίες ή προϊόντα οπουδήποτε μέσω μιας πλατφόρμας που έχει χαμηλό κόστος συναλλαγής.
Τα Bitcoin δεν εκδίδονται από κυβερνήσεις ή κεντρικές τράπεζες και χαρακτηρίζονται από πλήρη απουσία ελέγχου από ανώτατες Αρχές, ενώ οι συναλλαζόμενοι δεν χρειάζεται να δώσουν στοιχεία ταυτότητας. Αυτός ήταν και ο λόγος που εξαρχής τα Bitcoin είχαν προσελκύσει το ενδιαφέρον εγκληματικών στοιχείων και ήταν συνδεδεμένα με τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο dark web, όπου οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν από όπλα και ναρκωτικά μέχρι και ανθρώπινα όργανα. Σύμφωνα όμως με πρόσφατα στοιχεία, μόλις το 1,1% των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα έχουν συνδεθεί με παράνομες ενέργειες.
Η τεχνολογία του blockchain, στην οποία βασίζονται τα κρυπτονομίσματα, φαίνεται ότι θα βρεί ευρύτερη εφαρμογή, καθώς θα την αξιοποιήσουν κεντρικές τράπεζες για ψηφιακά νομίσματα. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοίνωσε τον Οκτώβριο πως η ΕΚΤ έχει εντείνει τις προσπάθειες για ένα ψηφιακό ευρώ, ενώ πρόσφατα εξέφρασε την εκτίμηση πως το ψηφιακό ευρωπαϊκό νόμισμα θα μπορούσε να είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει μέσα στα επόμενα χρόνια. Στη Κίνα ήδη λειτουργεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών με ψηφιακά γουάν που βασίζεται στη τεχνολογία blockchain του Bitcoin, ενώ και οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ψηφιακού δολαρίου.
businessdaily.gr
Σχόλια