Τεχνική ελέγχου 54321 για αναλυτές πληροφοριών

Εξ’ορισμού, ένας αναλυτής πληροφοριών (ασχέτως του τομέα ειδίκευσης του) δε βασίζεται ποτέ σε συναισθήματα ή προσωπικές πεποιθήσεις, αλλά στα δεδομένα

Εξ’ορισμού, ένας αναλυτής πληροφοριών (ασχέτως του τομέα ειδίκευσης του) δε βασίζεται ποτέ σε συναισθήματα ή προσωπικές πεποιθήσεις, αλλά στα δεδομένα, τις πληροφορίες και τις αναλυτικές μεθόδους του. Αρκετές τέτοιες μεθόδους έχουμε παρουσιάσει εις αυτή τη κατηγορία άρθρων μας. Ωστόσο, ως άνθρωποι όλοι έχουμε την αδυναμία ότι δεν είναι πάντοτε εύκολο να ελέγχουμε πλήρως τα συναισθήματα μας διότι αυτά προέρχονται από χημικές ενώσεις του εγκεφάλου μας που δε γίνονται πάντα συνειδητά. Εδώ έρχεται η μέθοδος 54321 και αυτό θα δούμε εις το παρόν άρθρο.


Πηγή: History.com

Εάν εργάζεστε εις το χώρο της ανάλυσης πληροφοριών, αργά ή γρήγορα θα έρθετε σε επαφή με κάτι που θα σας προκαλέσει μία συναισθηματική αντίδραση. Για παράδειγμα, θυμό και απέχθεια γιατί βλέπετε ένα βίντεο ενός παιδιού που κακοποιείται, μίσος γιατί βλέπετε τη βίαιη εκτέλεση ενός αθώου ανθρώπου, άγχος γιατί εντοπίσατε ότι μία ομάδα σας κινείται προς μία ενέδρα του εχθρού, ενοχές γιατί μετά από ένα περιστατικό αντιληφθήκατε ότι θα μπορούσατε να το έχετε προβλέψει αλλά δε κάνατε εκμετάλλευση όλων των διαθέσεων πληροφοριών, κτλ. Παρότι ως ανθρώπινα όντα τα παραπάνω είναι λογικές αντιδράσεις προκαλούμενες από χημικές εκκρίσεις στον εγκέφαλο μας, δημιουργούν προβλήματα εις την ανάλυση πληροφοριών.

Πηγή: HexagonUSFederal

Η λύση είναι μία επιστημονικά αποδεδειγμένη τεχνική που διδάσκετε στις περισσότερες ιδιωτικές και κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών σήμερα και ονομάζεται 54321. Η αρχή λειτουργίας της βασίζεται στο να αναγκάσουμε το σώμα μας να διακόψει την έκκριση των χημικών ουσιών που προκαλούν τα προαναφερθέντα συναισθήματα. Γι’αυτό, κλειδί στην επιτυχία της τεχνικής είναι να την εκτελέσουμε όσο πιο νωρίς γίνεται όταν νοιώσουμε κάποιο συναίσθημα που θα μπορούσε να επηρεάσει τις αναλυτικές μας ικανότητες.


Πηγή: BHACHC.org

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι αρχίζουμε να νοιώθουμε θυμό εν μέσο μίας ανάλυσης. Προτού προχωρήσει παραπέρα, σταματάμε αμέσως και κάνουμε τα ακόλουθα που χρειάζονται λίγα μόνο δευτερόλεπτα αλλά θα αναγκάσουν τον εγκέφαλο μας να συγκεντρωθεί σε κάτι άλλο σταματώντας τις εκκρίσεις των ουσιών που μας προκαλούν κάποιο συναίσθημα. Μετά μπορούμε να επανέλθουμε πίσω στην εργασία μας εάν νοιώθουμε ότι το συναίσθημα χάθηκε, αλλιώς κάνουμε άμεσα διάλειμμα από την εργασία.

5. Όραση
Η όραση είναι μία εκ των ισχυροτέρων αισθήσεων. Άρα κοιτάμε γύρω μας και παρατηρούμε προσεκτικά 5 αντικείμενα. Για παράδειγμα, βλέπουμε ένα μολύβι και σκεφτόμαστε «κοίτα, ένα πράσινο μολύβι που γράφει… ». Κάνουμε το ίδιο, και ιδανικά σε αντικείμενα βρίσκονται σε διάφορες αποστάσεις, για συνολικά πέντε αντικείμενα.

4. Αφή
Αντίστοιχα με πριν, ακουμπάμε 4 αντικείμενα που έχουμε γύρω μας σκεπτόμενοι την υφή τους όσο πιο ολοκληρωμένα μπορούμε.

3. Ακοή
Το ίδιο πράγμα με την ακοή μας για 3 ήχους που προσπαθούμε συνειδητά να ξεχωρίσουμε από όλους τους ήχους του περιβάλλοντος, και να τους σκεφτούμε ως προς την ένταση, το από που προέρχονται, κτλ.

2. Όσφρηση
Και εδώ κάνουμε το ίδιο δίνοντας όλη τη προσοχή μας σε 2 μυρωδιές που υπάρχουν γύρω μας με στόχο να κατανοήσουμε τι είναι και από που προέρχονται.

1. Γεύση
Τέλος, τρώμε ή πίνουμε κάτι. Μπορεί να είναι λίγο νερό, κάποιο μικρό σνακ, ή οτιδήποτε άλλο. Ο στόχος και πάλι είναι να σκεφτόμαστε έντονα τη γεύση και υφή που έχει ότι επιλέξαμε να φάμε ή πιούμε.


Πηγή: MentalHealthEstrie.com

Η τεχνική 54321 χρησιμοποιείται από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών έως και σπουδαστές πανεπιστημίων που θέλουν να μείνουν συγκεντρωμένοι και αντικειμενικοί εις την εργασία τους. Αναγκάζοντας τη σκέψη μας να συγκεντρωθεί για λίγα δευτερόλεπτα σε κάθε μία εκ των πέντε αισθήσεων, ο εγκέφαλος μας δε μπορεί πλέον να συνεχίζει τις εκκρίσεις των ουσιών που δημιουργούν τα άλλα συναισθήματα γιατί είναι απασχολημένος με την εργασία που του δίνουμε. Επίσης, καθώς απασχολούμε και τις πέντε αισθήσεις δεν έχει σημασία εάν κάποιος είναι πιο ευαίσθητος στην όραση ή την ακοή, γιατί με αυτή τη τεχνική τις καλύπτουμε όλες.


Πηγή: AFCEA.org

Σίγουρα λίγο διαφορετικό θέμα, αλλά πάρα πολύ σπουδαίο για κάθε αναλυτή πληροφοριών του οποίου το έργο βασίζεται στο να παρέχει ένα προϊόν (αναφορά, μελέτη, εκτίμηση, κτλ.) με βάσει το οποίο κάποιος θα λάβει σημαντικές αποφάσεις. Ένα τόσο σημαντικό προϊόν δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από οποιοδήποτε συναίσθημα καθώς τότε δε θα είναι ανάλυση, αλλά γνώμη και προσωπικές απόψεις.

defensegr.wordpress.com
Σχόλια