Έλληνας ορειβάτης στο Sputnik: Έτοιμος για τη δυσκολότερη αποστολή μου, εκεί όπου δεν έφτασε κανείς
© Φωτογραφία : Antonis Sykaris
Ένας Έλληνας ορειβάτης, ο Αντώνης Συκάρης, προετοιμάζεται για τη νέα του αποστολή στις πακιστανικές πλαγιές των Ιμ
© Φωτογραφία : Antonis Sykaris
Ένας Έλληνας ορειβάτης, ο Αντώνης Συκάρης, προετοιμάζεται για τη νέα του αποστολή στις πακιστανικές πλαγιές των Ιμαλαΐων. Έως σήμερα κανένας ορειβάτης δεν έχει κατακτήσει την κορυφή Κ2 κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι δυσκολίες του εγχειρήματος και η αποφασιστικότητα του να πετύχει.
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη νέα αποστολή ενός Έλληνα ορειβάτη, καθώς στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να βρεθεί στις πακιστανικές πλαγιές που αποτελούν την προέκταση των Ιμαλαΐων, την οροσειρά που ονομάζεται Καρακορούμ.
Μαζί με Ευρωπαίους ορειβάτες θα επιχειρήσουν την ανάβαση στην κορυφή Κ2, τη δεύτερη ψηλότερη του κόσμου.
Το στοίχημα για αυτόν είναι μεγάλο:
«Πρόκειται για τη δυσκολότερη αποστολή της ζωής μου. Είμαι βαθύτατα συγκινημένος καθώς θα επιχειρήσουμε κάτι που γίνεται πρώτη φορά» εξηγεί στο Sputnik o ορειβάτης, Αντώνης Συκάρης.
Μέχρι σήμερα, κανένας ορειβάτης δεν έχει φτάσει στην κορυφή κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω των καιρικών δυσκολιών.
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Η συμμετοχή του γίνεται, όπως μας λέει, η πρώτη ελληνική συμμετοχή σε χειμερινή αποστολή στα Ιμαλάια.
«Θα ανέβουμε με αυτοκίνητο στο χωματόδρομο και στη συνέχεια, θα ξεκινήσουμε το περπάτημα στον παγετώνα».
Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις
Όπως μας εξηγεί, απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις ώστε να είναι επιτυχημένη η έκβαση της αποστολής:
«Θέλει αρκετή προσοχή λόγω του φρέσκου χιονιού στην περιοχή, ώστε να μπορέσουμε να περπατήσουμε πάνω στον παγετώνα. Το βουνό έχει πολλές δυσκολίες και για τον λόγο αυτό, η πλειονότητα των ορειβατών προτιμά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Το χειμώνα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος χιονοστιβάδας».
Η ομάδα θα ακολουθήσει ένα δρομολόγιο κάποιων ημερών μέσα στα χωριά και σε δύσβατα μονοπάτια του Πακιστάν ώσπου να φτάσει στην κατασκήνωση βάσης του βουνού, η οποία θα βρίσκεται περίπου στα 4.500 μέτρα.
Στο σημείο αυτό θα ξεκινήσουν τον σταδιακό εγκλιματισμό, ειδάλλως ο ανθρώπινος οργανισμός θα χτυπηθεί από τις επονομαζόμενες «ασθένειες υψομέτρου».
Μία από αυτές ενδέχεται να είναι το εγκεφαλικό.
Ένα από τα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η ομάδα είναι ο δυνατός αέρας και εκεί ελπίζει η τύχη να τους ευνοήσει.
«Ο ορειβάτης που θα ανέβει τη χειμερινή περίοδο πρέπει να διαθέτει αντοχή στις κακουχίες, καλή φυσική κατάσταση, ψυχικό σθένος, αφοσίωση στην αποστολή».
Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για εκείνον που συμμετέχει ως Έλληνας, ενώ την ίδια στιγμή έχει κατακτήσει άλλες επτά κορυφές, έως σήμερα.
Μέσω σταθμού ίντερνετ που θα εγκαταστήσουν στο κέντρο απ' όπου θα ξεκινήσουν την επιχείρηση ανάβασης, θα στέλνουν οπτικοακουστικό υλικό και πληροφορίες για την εξέλιξη της αποστολής τους.
© CC0 / PIXABAY
Η ελληνική σημαία στα 8.000 μέτρα
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 58χρονος σήμερα, Αντώνης Συκάρης, έγινε ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε τέσσερις κορυφές του ορειβατικού «Γκραντ Σλαμ» - όπως αποκαλούν οι ορειβάτες τις 14 κορυφές του κόσμου που ξεπερνούν το ύψος των 8.000 μέτρων. Με συνοδοιπόρο τον ορειβάτη, Μάικ Ευμορφίδη, κατέκτησε το Έβερεστ το 2017 και την υψηλότερη κορυφή του στα 8.848 μέτρα, το Καντσενούγκα στα 8.586 μέτρα τον Μάιο του 2018 με τον Φώτη Θεοχάρη, και τον Σεπτέμβριο του 2018 το Μανασλού στα 8.163 μέτρα μαζί τον Γιώργο Μαρίνο. Τον Μάιο του 2019 και έπειτα από 53 ημέρες στα Ιμαλάια κατέκτησε μια ακόμη κορυφή, την Λότσε στα 8.516 μ.
Στο συγκεκριμένο υψόμετρο -στο οποίο πετούν αεροσκάφη- ύψωσε την ελληνική σημαία. Στα 31 χρόνια της ορειβατικής του ζωής έχει κατακτήσει 133 κορυφές στο εξωτερικό και έχει πραγματοποιήσει 60 ορειβατικές αποστολές σε διάφορα κράτη του πλανήτη.
Το πρόγραμμα του έχει την άθληση σε πρώτη προτεραιότητα.
«Τρέχω μέρα παρά μέρα την απόσταση ενός ημιμαραθωνίου, ενώ μέχρι την αναχώρηση έχω ακόμα 19 ημιμαραθωνίους. Τις μονές ημέρες κάνω 50-70 χιλιόμετρα ποδήλατο ή ανεβαίνω στην Πάρνηθα και σκαρφαλώνω στα βράχια. Βρέθηκα στις Άλπεις για περίπου δύο μήνες -από τα μέσα Σεπτέμβρη έως το τέλος Οκτωβρίου- αλλά και τον Ιούλιο, σκαρφαλώνοντας σε πολλές κορυφές άνω των 4.000 μέτρων υψόμετρο» εξηγεί.
«Είναι τρόπος ζωής και βιώνω μια ατέλειωτη χαρά κάθε φορά που περιμένω να ανέβω σε μία κορυφή. Κάθε επιτυχής ανάβαση σε ένα βουνό φέρνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτή, με τη σειρά της, νέες επιτυχίες. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν τα πράγματα και στη ζωή» προσθέτει.
Αναφορικά με την πανδημία, ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει απαγόρευση των μετακινήσεων εκτός Ελλάδος και εντός του Πακιστάν ώστε να μην κινδυνεύσει η αποστολή.
Σχόλια