Σύστημα αναγνώρισης προσώπου CATCH
Τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2018 μία είδηση έκανε την εμφάνιση της. Η είδηση ήταν ότι η ολλανδική αστυνομία με επιτυχία χρησιμοποίησε το πειραματικό
Τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2018 μία είδηση έκανε την εμφάνιση της. Η είδηση ήταν ότι η ολλανδική αστυνομία με επιτυχία χρησιμοποίησε το πειραματικό σύστημα CATCH τη περίοδο 2016-2017 για τη ταυτοποίηση και σύλληψη 93 υπόπτων για διάφορα αδικήματα. Είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον τεχνολογικό νέο που θα δούμε εν συντομία σε αυτό το άρθρο μας.
Πηγή: Politie.nl
Το Δεκέμβριο του 2016 η ολλανδική αστυνομία ξεκίνησε ένα νέο πειραματικό πρόγραμμα με τη κωδική ονομασία «CATCH» (Σύλληψη). Το πρόγραμμα πήρε μερικούς μήνες μέχρι να είναι σε επιχειρησιακά έτοιμη κατάσταση και στη συνέχεια ξεκίνησε η χρήση του από τις αρχές. Πρακτικά, το «CATCH» είναι ένα λογισμικό όπου δέχεται μία λίστα από φωτογραφίες υπόπτων και ένα θεωρητικά απεριόριστο όγκο από βίντεο και φωτογραφίες και προσπαθεί να εντοπίσει εάν υπάρχει κάποιος ύποπτος σε κάποιο από τα βίντεο ή/και φωτογραφίες που του δόθηκαν χρησιμοποιώντας βιομετρική τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.
Πηγή: TechViral.net
Σύμφωνα με το ολλανδικό ειδησιογραφικό πρακτορείο NOS η ολλανδική αστυνομία «φόρτωσε» στο «CATCH» δύο βάσεις δεδομένων. Μία με 800 χιλιάδες φωτογραφίες προσώπου από καταδικασμένους εγκληματίες εντός και εκτός της χώρας, και μία από «ξένους» όπου περιλαμβάνει λαθρομετανάστες, αιτούντες άσυλο, και όσους έχουν αιτηθεί έκδοση βίζας παραμονής. Για τη πρώτη βάση δεδομένων (καταδικασμένοι εγκληματίες) τα στοιχεία θα κρατούνται από 20 (ελάχιστο) έως 80 χρόνια ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκλήματος. Για τη βάση δεδομένων των «ξένων» θα γίνεται άμεση ειδοποίηση της αντίστοιχης αρχής εάν εντοπιστεί οποιοσδήποτε από αυτή τη βάση δεδομένων να εκτελεί κάποια παράνομη δραστηριότητα.
Πηγή: ShutterStock.com
Στις 20 Φεβρουαρίου του 2018 η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έπειτα από ένα έτος χρήσης του λογισμικού «CATCH» σε βίντεο από κάμερες ασφαλείας, κάμερες από ATM, και φωτογραφίες από τρίτους ταυτοποίησαν 93 υπόπτους. Όπως διαβάζουμε για τα ολλανδικά δικαστήρια τα αποτελέσματα του «CATCH» δε θεωρούνται «αδιάψευστα αποδεικτικά στοιχεία» όπως για παράδειγμα τα δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά θα λαμβάνονται υπόψιν ως επιπρόσθετα στοιχεία σε κάθε υπόθεση.
Πηγή: Nederweert24.nl
Σίγουρα ένα πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο σύστημα και είναι θετικό που οι αρχές ανοικτά περιγράφουν τις ικανότητες του και το πως χρησιμοποιείται. Υποθέτουμε ότι στο μέλλον θα δούμε όλο και περισσότερες χώρες να χρησιμοποιούν τέτοιες τεχνολογίες για ταχύτερο εντοπισμό παράνομων δραστηριοτήτων. Το μόνο που πρέπει να θυμάται κανείς σε ένα τέτοιο σύστημα είναι που βρίσκεται η ηθική γραμμή που χωρίζει τη χρήση από τη κατάχρηση.
Πηγή: Tpo.nl
Κατηγορίες:
Σχόλια