Βουλγαρία: Η ελληνική επιγραφή με το αυτοκρατορικό μήνυμα στη Νικόπολη
Βουλγαρία: Η ελληνική επιγραφή με το αυτοκρατορικό μήνυμα στη Νικόπολη
Μια πρόσφατα αναγνωσμένη λίθινη επιγραφή στα αρχαία ελληνικά αποκαλύπ
Μια πρόσφατα αναγνωσμένη λίθινη επιγραφή στα αρχαία ελληνικά αποκαλύπτει τις σχέσεις του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεβήρου και του υιού του συν-αυτοκράτορα Καρακάλα στη ρωμαϊκή και κατόπιν βυζαντινή πόλη της Νικόπολης του Ίστρου (Nicopolis ad Istrum).
«Η μεγάλη αρχαία ρωμαϊκή πόλη Nicopolis ad Istrum που το όνομά της στα ελληνικά σημαίνει «Πόλη της Νίκης στο ποταμό Δούναβη», βρίσκεται σήμερα κοντά στην κωμόπολη Νικιούπ (παραφθορά της αρχαίας ονομασίας) στο δήμο του Βελίκο Τάρνοβο, 18 χλμ βορειοδυτικά από την πόλη Βελίκο Τάρνοβο», γράφει «Βουλγαρική Αρχαιολογία».
Η Nicolis ad Istrum ιδρύθηκε το 102 μ.Χ. (ή περίπου μεταξύ 101 και 106 μ.Χ.) από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό (Μάρκος Ούλπιος Τραϊανός) (περ. 98-117 μ.Χ.) για να τιμήσει τις νίκες του έναντι των Δακών, των βόρειων Θρακικών φυλών που κατοικούσαν στην περιοχή του Κάτω Δούναβη.
Οι ερευνητές της ισχυρίζονται ότι η Nicopolis ad Istrum είναι η καλύτερα διατηρημένη αρχαία ρωμαϊκή πόλη στη σημερινή Βουλγαρία, αν και η χώρα έχει πολλούς διεκδικητές για τον εν λόγω τίτλο, εξαιτίας της πολύ πλούσιας κληρονομιάς της από την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όπως σημειώνεται.
Η τεράστια λίθινη επιγραφή που αποκαλύπτει μια μορφή διαφθοράς στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία χρονολογείται από το 198 μ.Χ. Περιέχει ένα ρωμαϊκό αυτοκρατορικό γράμμα που είναι στα αρχαία ελληνικά και έχει συνολικά 37 γραμμές.
Στην επιγραφή αντιγράφεται μια επιστολή που έστειλε στους κατοίκους της Νικόπολης ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος (περ. 193 - 211 μ.Χ.) και ο γιος του, ο συν-αυτοκράτορας Καρακάλλας (συν-αυτοκράτορας το 198 - 211 μ.Χ., αυτοκράτορας από μόνος του 211 - 217 μ.Χ.)
Η επιγραφή δίνει την αίσθηση της πολιτικής διαφθοράς στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και είναι από τη χρονιά που ο Σεπτίμος Σεβήρος έκανε τον Καρακάλλα συν-αυτοκράτορα.
Η τεράστια λίθινη επιγραφή στην αρχαία ελληνική γλώσσα ανακαλύφθηκε από τους πρώτους αρχαιολόγους που εξερεύνησαν τα ερείπια της Nicopolis ad Istrum το 1900.
Η επιγραφή βρέθηκε το 1923. Ωστόσο, έχει διαβαστεί μόνο τώρα και, αντίστοιχα το περιεχόμενο έχει πλέον αποκαλυφθεί δημόσια για πρώτη φορά.
Κατά την ανακάλυψή της, η τεράστια πέτρινη στήλη που περιέχει την επιγραφή ζυγίζει περίπου δύο τόνους και βρέθηκε σπασμένη σε τέσσερα μεγάλα και μικρότερα κομμάτια, με όλα τα κομμάτια να φέρουν ίχνη φωτιάς.
Από την ανακάλυψή της το 1923, τα κομμάτια διασώθηκαν στο Μουσείο Ιστορίας του Βελίκο Τάρνοβο.
Συγκεντρώθηκαν μόλις πρόσφατα, και η επιγραφή, ένα αντίγραφο μιας ρωμαϊκής αυτοκρατορικής επιστολής, έχει διαβαστεί από τον κορυφαίο εμπειρογνώμονα της Βουλγαρίας στα Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά, βοηθό επιγραφολογίας τον καθηγητή Νικολάι Σαράνκοφ του Πανεπιστημίου της Σόφιας «Αγ. Κλήμεντου της Αχρίδας».
Στην αυτοκρατορική του επιστολή, που αποκαλύφθηκε καθώς πρόσφατα αναγνώστηκε στην επιγραφή, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Σεπτίμιος ευχαριστεί τους κατοίκους της Νικόπολης ad Istrum για ένα μεγάλο χρηματικό ποσό (δωροδοκία) που του πλήρωσαν - παρόλο που αποφεύγει να αιτιολογήσει την πληρωμή της δωροδοκίας, λένε οι ειδικοί.
Η εν λόγω «δωροδοκία» ήταν μια «δωρεά» 700.000 Δηνάρια, το τυπικό ρωμαϊκό ασημένιο νόμισμα μέχρι το δεύτερο μισό του 3ου αιώνα μ.Χ., το οποίο πλήρωσαν οι κάτοικοι της μεγάλης πόλης της Νικόπολης ad Istrum στη σημερινή Κεντρική Βόρεια Βουλγαρία στον αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο όταν ανέλαβε την εξουσία.
«Αυτό το [το ποσό] παρομοιάζει με αρκετά εκατομμύρια [ευρώ]. Αυτή ακριβώς είναι μια δωροδοκία », εξηγεί επιγραφολόγος Νικολάι Σαράνκοφ, ο οποίος διάβασε τη ρωμαϊκή επιγραφή στην αρχαία ελληνική γλώσσα, όπως ανέφερε η Nova TV.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ίδιο το κείμενο λέει:« Αποδέχτηκα αυτά τα χρήματα που δόθηκαν από καλοπροαίρετους ανθρώπους».
Δηλαδή, [ο αυτοκράτορας] δεν το δέχτηκε ως δωροδοκία αλλά ως δώρο», ο Σαράνκοφ που επεξεργάστηκε την επιδέξια διατύπωση που χρησιμοποίησε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος και ο συν-αυτοκράτορας του Καρακάλλα στην αυτοκρατορική επιστολή.
Αυτό το «δώρο» θεωρήθηκε απαραίτητο από τους κατοίκους της Νικοπόλεως γιατί είχαν υποστηρίξει για τον αυτοκρατορικό τίτλο το 193 μ.Χ. ,το έτος των Πέντε Αυτοκρατόρων- όταν πέντε άνδρες διεκδίκησαν τον τίτλο μετά τη δολοφονία του αυτοκράτορα Κόμμοδου το 192 μ.Χ οι Περτίναξ, Δίδιος Ιουλιανός, Πεσκένιους Νίγιρ, Κλαύδιος Αλβίνος και Σεμπτίμιος Σεβήρος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι οι κάτοικοι της Νικοπόλεως είχαν υποστηρίξει τον πρώτο αναφερόμενο.
© mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος
Σχόλια