«Το ΝΑΤΟ απαγόρευσε στη Σερβία τη χρήση ραντάρ και εγκατέστησε στην Αλβανία για να μας παρακολουθεί»
Η εγκατάσταση ραντάρ εναέριας παρακολούθησης μεγάλης εμβέλειας στην Αλβανία παρέχει στη χώρα, αλλά και στο ΝΑΤΟ, μια πλήρη εικόνα του εναέριου χώρου σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων, γράφει η σερβική b92.
Η Αλβανία έχει ενεργοποιήσει το νέο κινητό τρισδιάστατο ραντάρ για εναέρια παρακολούθηση μεγάλης εμβέλειας στο όρος Μίντα, στη βόρεια επαρχία της Σκόδρα, στις αρχές Νοεμβρίου. Αυτό της έδωσε τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου σε ακτίνα 470 χιλιομέτρων, που της επιτρέπει να «ρίξει μια ματιά» πολύ πέρα από τα σύνορά της, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας.
Βέβαια, η Αλβανία είναι μέρος του ΝΑΤΟ, είναι υποχρεωμένη να ενσωματώσει την εικόνα του ραντάρ που λαμβάνεται με αυτό το μέσο στο σύστημα επιτήρησης, έγκαιρης προειδοποίησης και αντίδρασης του ΝΑΤΟ.
Το ραντάρ δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία «Lockheed Martin».
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Μίταρ Κόβατς πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ δεν σταμάτησε με τη στρατηγική του να συμπεριλάβει ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια στη δομή του και ότι το ραντάρ δεν θα είχε τοποθετηθεί αν ήταν μόνο για τα εθνικά συμφέροντα της Αλβανίας και υπενθυμίζει ότι η Βόρεια Ατλαντική Συμμαχία απαγορεύει στη Σερβία να χρησιμοποιεί το σταθμό ραντάρ στο Κοπάονικ (Kopaonik), ακόμη και για την πολιτική αεροπορία.
«Αυτό το ραντάρ δεν λειτουργεί, επειδή αυτή η θέση ραντάρ επέτρεψε τον έλεγχο των νοτιοανατολικών της χώρας μας και των νότιων συνόρων με την Αλβανία και το Μαυροβούνιο. Αυτό είναι το διπλό κριτήριο. Δεν είναι μόνο για την ανάγκη του αλβανικού στρατού και κράτους, αλλά και του ΝΑΤΟ. Υπό ευνοϊκές συνθήκες έλαβαν ένα σύγχρονο ραντάρ που θα παρακολουθεί την ευρύτερη περιοχή και τα εδάφη μας, και εν μέρει τα εδάφη των γειτονικών χωρών, κυρίως Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία», επισημαίνει ο Κόβατς.
Ωστόσο, ο στρατιωτικός αναλυτής Πέταρ Βογινόβιτς, λέει ότι η εγκατάσταση του ραντάρ δεν πρέπει απαραίτητα να αντιμετωπίζεται σε αρνητικό πλαίσιο για τη Σερβία, επειδή είναι ένας τυπικός εκσυγχρονισμός βασικών τεχνικών ικανοτήτων για την επιτήρηση του εναέριου χώρου.
«Το εύρος αυτών των ραντάρ είναι αυτό, και υπάρχουν μεγαλύτερα, και αυτό δεν είναι τίποτα ασυνήθιστο. Μπορούμε επίσης να δούμε ολόκληρη την Αλβανία. Λόγω των φυσικών χαρακτηριστικών των βαλκανικών κρατών, ο εναέριος χώρος είναι αμοιβαία ορατός», επισημαίνει ο Βογινόβιτς.
Η αξία του έργου εγκατάστασης ραντάρ στην Αλβανία είναι 22 εκατομμύρια 266 χιλιάδες δολάρια, εκ των οποίων 19 εκατομμύρια 139 χιλιάδες παρέχονται από τον αλβανικό προϋπολογισμό, ενώ τα υπόλοιπα παρέχονται μέσω του έργου της κυβέρνησης των ΗΠΑ FMS (Foreign Military Sale).