Γιατί η Ουάσιγκτον ανέπτυξε βομβαρδιστικά B-52 στη Μέση Ανατολή;

Γιατί η Ουάσιγκτον ανέπτυξε βομβαρδιστικά B-52 στη Μέση Ανατολή; Η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε, την Κυριακή, ότι η ανάπτυξη βομβαρδιστικών B-52 στη



Η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε, την Κυριακή, ότι η ανάπτυξη βομβαρδιστικών B-52 στη Μέση Ανατολή έχει έρθει για να καθησυχάσει τους εταίρους και συμμάχους των Αμερικανών.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την ανάπτυξη βομβαρδιστικών B-52 στη Μέση Ανατολή, λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ για μερική απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό "Fox News", η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι « η αποστολή των πολεμικών αεροσκαφών B-52H ήταν εσπευσμένη για να αποτρέψουν την επιθετικότητα και να καθησυχάσουν τους συμμάχους των ΗΠΑ».





Ο Γκρέγκορι Γκιλλότ, διοικητής της 9ης Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η ικανότητα της γρήγορης μετακίνησης των δυνάμεων μέσα, έξω και γύρω από το θέατρο επιχειρήσεων είναι το κλειδί για την αποτροπή ενδεχόμενης επίθεσης.

«Αυτές οι αποστολές βοήθησαν τα πληρώματα των βομβαρδιστικών να μάθουν τον εναέριο χώρο της περιοχής, τις λειτουργίες διοίκησης και ελέγχου και να τους επιτρέψουν να ενσωματωθούν στα αμερικανικά και συνεργαζόμενα αεροπορικά περιουσιακά στοιχεία», πρόσθεσε, σύμφωνα με την Fox News.


Τα βομβαρδιστικά B-52H αναχώρησαν από τη Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Μινότ στη Βόρεια Ντακότα, αν και δεν είναι σαφές πού έχουν αναπτυχθεί ακόμη.

Αυτή είναι η πρώτη αποστολή των βομβαρδιστικών που αναφέρονται στη Μέση Ανατολή εδώ και αρκετούς μήνες.

Η Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Μινότ είναι η μόνη βάση στις Ηνωμένες Πολιτείες που στεγάζει ICBM σε υπόγειους χώρους καθώς και έναν στόλο βομβαρδιστικών που είναι επίσης ικανά να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.





Το B-52 έχει μακρά ιστορία στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, καθώς η πρώτη γενιά του αεροσκάφους σχεδιάστηκε από την Boeing τη δεκαετία του 1940 και το πρώτο αεροσκάφος τέθηκε σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950.

Το βομβαρδιστικό Boeing B-52 Stratofortressπου στάλθηκε στη Μέση Ανατολή είναι το τελευταίο από τα 700 του ίδιου μοντέλου που κατασκευάστηκαν κατά τον Ψυχρό Πόλεμο και προοριζόταν να μεταφέρει πυρηνικές βόμβες.


Το αεροσκάφος συμμετείχε σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Desert Storm το 1990, και ένας αριθμός B-52 συμμετείχε επίσης σε επιθέσεις εναντίον δυνάμεων πιστών στο συριακό καθεστώς στις 7 Φεβρουαρίου 2018.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του αμερικανικού καναλιού Al Hurra, το B-52 διακρίνεται από την ικανότητά του να μεταφέρει ένα ευρύ φάσμα πυρομαχικών, εκτός από την ικανότητά του να πετάει σε μεγάλες αποστάσεις, σε ηπείρους χωρίς να σταματά, και είναι σε θέση να ανεφοδιάζεται στον αέρα.

Μπορεί να μεταφέρει 30 βόμβες βάρους περίπου 500 κιλών, ή 18 από αυτές που ζυγίζουν περίπου 900 κιλά.

Το B-52 μπορεί, επίσης, να μεταφέρει περίπου 12 βόμβες Joint Direct Attack (JDAM) που κατευθύνονται από τον δορυφόρο και ζυγίζουν από 226 έως 900 kg.

Το B-52 μπορεί επίσης να μεταφέρει έξυπνες βόμβες με λέιζερ, "Paveway", και είναι εξοπλισμένο με καμπίνες ελεύθερου σκοπευτή.

Την περασμένη Τρίτη, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μειώσει τις δυνάμεις της τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Ιράκ πριν από την αποχώρηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να αποσύρει περίπου 500 στρατιώτες από το Ιράκ, αφήνοντας περίπου 2.500.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε επίσης μείωση των δυνάμεων στο Αφγανιστάν από 4.500 σε 2.500 πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αποχωρήσει από τη θέση του ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Με τη σειρά του, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο' Μπρέιν αποκάλυψε, ότι ο πρόεδρος Τραμπ ελπίζει στην επιστροφή όλων των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ μέχρι τον επόμενο Μάιο.


The Hellenic Information Team
Σχόλια