Το 26% των νέων επιχειρήσεων στη Γερμανία ιδρύεται από μετανάστες
Η περίπτωση της γερμανικής Bio-NTech έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η Deutsche Welle. Η φαρμακευτική εταιρεία, σε συνεργασία με τον αμερικανικό κολοσσό της Pfizer, έχει παρασκευάσει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού με πάνω από 90% αποτελεσματικότητα.
Συμβόλαια
Πριν ακόμη αδειοδοτηθεί και παραχθεί το εμβόλιο, η BioNTech είχε ήδη υπογράψει συμβόλαια για την πώληση εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων. Η αξία τής μέχρι πρότινος σχετικά μικρής επιχείρησης ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα 20 δισεκατομμύρια – οι δε εκτιμήσεις οικονομολόγων φέρουν την BioNTech και την Pfizer να αποκομίζουν το 2021 από τις πωλήσεις του εμβολίου τους 13 δισ. δολάρια, που θα τα μοιραστούν ισόποσα. Ιδρυτές της είναι ένα ζευγάρι, δύο παιδιά Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία. Η περίπτωσή τους δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά μάλλον τον κανόνα. Από τις 605.000 εταιρείες που ιδρύθηκαν πέρυσι στη Γερμανία, οι 160.000 έχουν συσταθεί από άτομα με ξένη καταγωγή. Σε σύγκριση με το 2018, το μερίδιό τους αυξήθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και έφθασε το 26%, όπως καταγράφεται σε έρευνα της κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW.
Οι λιγότερες ευκαιρίες που προσφέρονται στην αγορά εργασίας για άτομα με αλλοδαπή προέλευση, αλλά και μια μεγαλύτερη διάθεση να αναλάβουν ρίσκα, είναι, σύμφωνα με τη μελέτη, δύο από τις βασικότερες αιτίες για αυτήν την αύξηση. Ενας άλλος παράγων έχει να κάνει με το ότι υπάρχει η θετική εμπειρία που έχουν αποκομίσει φίλοι, γνωστοί και συγγενείς ανοίγοντας επιχείρηση, και οι οποίοι στη δεδομένη περίπτωση λειτουργούν ως πρότυπα.
«Η Γερμανία επωφελείται εδώ και πολλά χρόνια από τη μεγαλύτερη προθυμία των μεταναστών να ανοίξουν δική τους επιχείρηση», δηλώνει η επικεφαλής οικονομολόγος της KfW, Φρίτσι Κέλερ-Γκάιμπ, σε ανακοίνωση της τράπεζας. Οπως επισημαίνει, «οι νεοσύστατες επιχειρήσεις είναι σημαντικές για την ανανέωση και, επομένως, για τη μελλοντική βιωσιμότητα μιας οικονομίας». Το τρέχον έτος συνιστά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού μια «ιδιαίτερη πρόκληση», όπως υπογραμμίσει στην DW η κ. Κέλερ-Γκάιμπ.
Πολλά σχέδια για την ίδρυση μιας επιχείρησης μπήκαν στο συρτάρι. Ωστόσο, πιστεύει ότι «η κρίση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για την καινοτομία. Οι ιδρυτές, που θα έρθουν να ικανοποιήσουν τις νέες ανάγκες με καινοτόμους επιχειρηματικές ιδέες, μπορούν να είναι οι μεγάλοι νικητές του αύριο».
ΗΠΑ
Ανάλογα ενθαρρυντική για τους μετανάστες που έχουν το επιχειρηματικό δαιμόνιο είναι η εικόνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με έρευνα του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος New American Economy, που ερευνά θέματα μετανάστευσης, το 44% των 500 μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών της φετινής κατάταξης του Fortune έχει ιδρυθεί είτε από πρώτης γενιάς μετανάστες είτε από τα παιδιά τους.
Οι περισσότερες έχουν έδρα στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια, καθώς και στο Τέξας και στη Φλόριντα. Tα δε έσοδά τους ξεπερνούν το ΑΕΠ της Ιαπωνίας. Τέλος, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Κάουφμαν για την επιχειρηματικότητα στις ΗΠΑ το 2019, οι μετανάστες είναι κατά μιάμιση φορά πιο πιθανό να ξεκινήσουν μια εταιρεία από ό,τι οι ημεδαποί.
kathimerini.gr