Αθήνα,Μόρια,Χίος, Σάμος: Ανακαλύπτοντας το 2020 ότι υπάρχει πρόβλημα
Αθήνα,Μόρια,Χίος, Σάμος: Ανακαλύπτοντας το 2020 ότι υπάρχει πρόβλημα
Ελέγχονται για σωρεία εγκληματικών πράξεων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν στην
Ελέγχονται για σωρεία εγκληματικών πράξεων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν στην Μόρια
Με απάντησή της η Επίτροπος Γιόχανσον επιβεβαιώνει ότι, βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες στην Ελλάδα, για ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν στην Μόρια και ενέχονται σε διευκόλυνση παράνομης διακίνησης μεταναστών, κατασκοπεία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση!
Επικαλούμενη, μάλιστα, πληροφορίες της Κομισιόν, η Επίτροπος, αναφέρει ότι, «τον Σεπτέμβριο του 2020 οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν 33 άτομα, που εργάζονται για τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) —μία από τις οποίες είναι η SeaWatch— ως ύποπτα για διευκόλυνση παράνομης διακίνησης μεταναστών, κατασκοπεία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Απαντηση της κ. Johansson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (27.11.2020)
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή, η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε έξι άτομα ως ύποπτα για τον εμπρησμό που προκάλεσε την πυρκαγιά στη Μόρια. Τον Σεπτέμβριο του 2020 οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν 33 άτομα που εργάζονται για τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) —μία από τις οποίες είναι η SeaWatch— ως ύποπτα για διευκόλυνση παράνομης διακίνησης μεταναστών, κατασκοπεία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η προσέγγιση που ακολουθούν τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, έχει διασφαλίσει τη δέουσα ταυτοποίηση, την καταγραφή και τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα. Διενεργούνται έλεγχοι υγείας και ασφάλειας, ενώ παράλληλα τα δεδομένα ελέγχονται με βάση τις σχετικές βάσεις δεδομένων ασφάλειας.
Η ΕΕ στηρίζει τις ελληνικές αρχές επιβολής του νόμου στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής συμμετέχουν στην ταυτοποίηση και την καταγραφή των παράτυπων μεταναστών, ενώ οι υπάλληλοι του Ευρωπόλ εμπλέκονται σε δευτεροβάθμιους ελέγχους ασφάλειας, επαληθεύουν περαιτέρω τις πληροφορίες και επικεντρώνονται σε ύποπτες υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, εφόσον το ζητήσουν οι εθνικές αρχές.
Η Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στην προστασία των ανθρώπων από την τρομοκρατία, όπως επιβεβαιώνεται στη στρατηγική της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας (2020–2025). Ενώ τα κράτη μέλη φέρουν την πρωταρχική ευθύνη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η Επιτροπή διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων.
Στις 23 Σεπτεμβρίου 2020 η Επιτροπή ενέκρινε ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο , το οποίο περιλαμβάνει πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση υποχρεωτικού ελέγχου διαλογής υπηκόων τρίτων χωρών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εισόδου. Η εν λόγω πρόταση αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας του χώρου Σένγκεν.
Σχόλια