O ασιατικός ιός «μολύνει» τα χρηματιστήρια


Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία που συμμετέχουν στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός εξακολουθούν να χρηματοδοτούν με δισεκατομμύρια δολάρια την ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, με κίνδυνο να προκαλέσουν μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, κατήγγειλε σήμερα η Greenpeace.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν σήμερα,  προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα του «κλαμπ των πλουσίων» που έχει δημιουργήσει προσκαλώντας ακτιβιστές όπως η νεαρή Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ, όμως πολλές εταιρείες του οικονομικού τομέα που συμμετέχουν στο Νταβός επενδύουν σε βιομηχανίες εξόρυξης, αν και τα ορυκτά καύσιμα –και κυρίως το πετρέλαιο και ο άνθρακας—είναι μεταξύ των βασικών πηγών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενου του θερμοκηπίου, καταγγέλλει η ΜΚΟ.

Σε έκθεσή της με τίτλο «Είναι ο οικονομικός τομέας, ηλίθιε», η Greenpeace παρουσιάζει τις επενδύσεις τους μετά την υπογραφή τον Δεκέμβριο του 2015 της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, δέκα τράπεζες που συμμετέχουν τακτικά στο Νταβός χρηματοδότησαν από το 2015 ως το 2018 τον τομέα των ορυκτών καυσίμων με ποσό 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Πρόκειται για τις JP Morgan Chase, Citi, Bank of America, RBC Royal Bank, Barclays, Mitsubishi UFG, TD Bank, Scotiabank, Mizuho et Morgan Stanley.

Σε ό,τι αφορά τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τρία από αυτά που συμμετέχουν στο Νταβός έχουν επενδύσει 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε πετρελαϊκές εταιρίες, όπως η Shell, η Chevron και η Exxon και διάφορες τράπεζες που χρηματοδοτούν την εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων.

«Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία που είναι παρόντες στο Νταβός ευθύνονται για την κλιματική  κρίση. Παρά τις προειδοποιήσεις, τροφοδοτούν μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση υποστηρίζοντας τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων. Οι χρηματιστές αυτές δεν είναι τίποτα άλλο από υποκριτές καθώς ισχυρίζονται ότι επιθυμούν να σώσουν τον πλανήτη την ώρα που τον σκοτώνουν για το βραχυπρόθεσμο κέρδος τους», κατήγγειλε η επικεφαλής της Greenpeace Τζένιφερ Μόργκαν.

Tο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην έκθεση με τους απειλητικούς κινδύνους της επόμενης δεκαετίας(Global Risks Report) ξεχώρισε ως σημαντικότερο ρίσκο την κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρμου στο Νταβός της Ελβετίας και προβλέπει μια χρονιά βαθύτερων διχασμών, καθώς και οικονομική επιβράδυνση. Οι συμμετέχοντες στην έκθεση κλήθηκαν να αξιολογήσουν τους σημαντικότερους παγκόσμιους κινδύνους την επόμενη δεκαετία.

Για πρώτη φορά, οι πέντε σημαντικότεροι κίνδυνοι για το 2020 αφορούν περιβαλλοντικούς παράγοντες, με ακραία καιρικά φαινόμενα, περιβαλλοντικές καταστροφές και καταστροφές λόγω ανθρώπινου παράγοντα, σημαντική απώλεια βιοποικιλότητας, καθώς και διάφορες φυσικές καταστροφές, από σεισμούς και τσουνάμι. Ως προς τον αντίκτυπο για την επόμενη δεκαετία, το μεγαλύτερο ρίσκο αφορά την αποτυχία αντιμετώπισης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

naftempoiki.gr με πληροφορίες από CNBC, AΠΕ-ΜΠΕ.

Σχόλια