Chandrayaan-3: Τρίτη αποστολή στη Σελήνη από την Ινδία

Chandrayaan-3: Τρίτη αποστολή στη Σελήνη από την Ινδία twitter/ISRO Η αποστολή Chandrayaan-2 ήταν η πιο πολύπλοκη αποστολή που πραγματοποίησε ποτέ η Ινδία, με στόχο την προσελήνωση στον νότιο πόλο της Σελήνης, όπου δεν είχε γίνει ξανά κάτι τέτοιο, με σκοπό τη διεξαγωγή ερευνών για νερό και ορυκτά, καθώς και μετρήσεις για σεισμούς. Ωστόσο, η σεληνάκατος συνετρίβη τον Σεπτέμβριο. Η Ινδία ανακοίνωσε σχέδια για μια τρίτη αποστολή στη Σελήνη, μήνες μετά τη συντριβή της σεληνακάτου της αποστολής Chandrayaan-2 στην επιφάνεια του φεγγαριού. Όπως αναφέρει το BBC, ο πρόεδρος της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας, Κ. Σιβάν, είπε ότι οι εργασίες εξελίσσονται «ομαλά» ως προς τη μη επανδρωμένη αποστολή Chandrayaan-3. Όπως σημείωσε, η χώρα σχεδιάζει εκτόξευση της αποστολής το 2020, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο εν τέλει να γίνει το 2021. Εάν η αποστολή είναι επιτυχής, η Ινδία θα γίνει η τέταρτη χώρα που επιτυγχάνει «μαλακή»/ ελεγχόμενη προσελήνωση, ενισχύοντας τη θέση της ως διαστημική δύναμη χαμηλού κόστους. Μέχρι τώρα ελεγχόμενη προσελήνωση έχουν επιτύχει μόνο η Ρωσία (Σοβιετική Ένωση), οι ΗΠΑ και η Κίνα. Ο Σιβάν, πρόεδρος της ινδικής διαστημικής υπηρεσίας, ISRO, είπε σε δημοσιογράφους πως η διαρρύθμιση της αποστολής θα είναι παρόμοια με αυτήν της προηγούμενης. Η αποστολή Chandrayaan-2 ήταν η πιο πολύπλοκη αποστολή που πραγματοποίησε ποτέ η Ινδία, με στόχο την προσελήνωση στον νότιο πόλο της Σελήνης, όπου δεν είχε γίνει ξανά κάτι τέτοιο, με σκοπό τη διεξαγωγή ερευνών για νερό και ορυκτά, καθώς και μετρήσεις για σεισμούς. Ωστόσο, η σεληνάκατος συνετρίβη τον Σεπτέμβριο. Ο Σιβάν είπε ότι η νέα αποστολή προορίζεται να προσεληνωθεί στην ίδια περιοχή, και θα διαθέτει σεληνάκατο, όχημα εδάφους και τμήμα προώθησης όπως και η προηγούμενη. Το κόστος του νέου εξοπλισμού αναμένεται να φτάσει τα 35 εκατ. δολάρια, αν και το συνολικό κόστος της αποστολής θα είναι σαφώς μεγαλύτερο. Παρόλα αυτά, ο Τζιτέντρα Σινγκ, αρμόδιος υφυπουργός, είπε ότι και η νέα αποστολή θα είναι «αρκετά οικονομική». «Το διαστημόπλοιο υπάρχει ήδη. Οπότε θα μειώσουμε το κόστος» είπε στους Times of India. Σημειώνεται πως ο Σιβάν δήλωσε ότι η Ινδία σκοπεύει να εκτοξεύσει τουλάχιστον 25 διαστημικές αποστολές το 2020, προσθέτοντας ότι η ISRO σημειώνει «καλή πρόοδο» ως προς τα σχέδιά της για την πρώτη της επανδρωμένη αποστολή σε τροχιά. Τέσσερις αστροναύτες έχουν ήδη επιλεγεί για εκπαίδευση, η οποία αναμένεται να αρχίσει στη Ρωσία αργότερα μέσα στον μήνα.



twitter/ISRO


Η αποστολή Chandrayaan-2 ήταν η πιο πολύπλοκη αποστολή που πραγματοποίησε ποτέ η Ινδία, με στόχο την προσελήνωση στον νότιο πόλο της Σελήνης, όπου δεν είχε γίνει ξανά κάτι τέτοιο, με σκοπό τη διεξαγωγή ερευνών για νερό και ορυκτά, καθώς και μετρήσεις για σεισμούς. Ωστόσο, η σεληνάκατος συνετρίβη τον Σεπτέμβριο.



Η Ινδία ανακοίνωσε σχέδια για μια τρίτη αποστολή στη Σελήνη, μήνες μετά τη συντριβή της σεληνακάτου της αποστολής Chandrayaan-2 στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Όπως αναφέρει το BBC, ο πρόεδρος της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας, Κ. Σιβάν, είπε ότι οι εργασίες εξελίσσονται «ομαλά» ως προς τη μη επανδρωμένη αποστολή Chandrayaan-3. Όπως σημείωσε, η χώρα σχεδιάζει εκτόξευση της αποστολής το 2020, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο εν τέλει να γίνει το 2021.


Εάν η αποστολή είναι επιτυχής, η Ινδία θα γίνει η τέταρτη χώρα που επιτυγχάνει «μαλακή»/ ελεγχόμενη προσελήνωση, ενισχύοντας τη θέση της ως διαστημική δύναμη χαμηλού κόστους. Μέχρι τώρα ελεγχόμενη προσελήνωση έχουν επιτύχει μόνο η Ρωσία (Σοβιετική Ένωση), οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Ο Σιβάν, πρόεδρος της ινδικής διαστημικής υπηρεσίας, ISRO, είπε σε δημοσιογράφους πως η διαρρύθμιση της αποστολής θα είναι παρόμοια με αυτήν της προηγούμενης. Η αποστολή Chandrayaan-2 ήταν η πιο πολύπλοκη αποστολή που πραγματοποίησε ποτέ η Ινδία, με στόχο την προσελήνωση στον νότιο πόλο της Σελήνης, όπου δεν είχε γίνει ξανά κάτι τέτοιο, με σκοπό τη διεξαγωγή ερευνών για νερό και ορυκτά, καθώς και μετρήσεις για σεισμούς. Ωστόσο, η σεληνάκατος συνετρίβη τον Σεπτέμβριο.

Ο Σιβάν είπε ότι η νέα αποστολή προορίζεται να προσεληνωθεί στην ίδια περιοχή, και θα διαθέτει σεληνάκατο, όχημα εδάφους και τμήμα προώθησης όπως και η προηγούμενη. Το κόστος του νέου εξοπλισμού αναμένεται να φτάσει τα 35 εκατ. δολάρια, αν και το συνολικό κόστος της αποστολής θα είναι σαφώς μεγαλύτερο. Παρόλα αυτά, ο Τζιτέντρα Σινγκ, αρμόδιος υφυπουργός, είπε ότι και η νέα αποστολή θα είναι «αρκετά οικονομική».

«Το διαστημόπλοιο υπάρχει ήδη. Οπότε θα μειώσουμε το κόστος» είπε στους Times of India.

Σημειώνεται πως ο Σιβάν δήλωσε ότι η Ινδία σκοπεύει να εκτοξεύσει τουλάχιστον 25 διαστημικές αποστολές το 2020, προσθέτοντας ότι η ISRO σημειώνει «καλή πρόοδο» ως προς τα σχέδιά της για την πρώτη της επανδρωμένη αποστολή σε τροχιά. Τέσσερις αστροναύτες έχουν ήδη επιλεγεί για εκπαίδευση, η οποία αναμένεται να αρχίσει στη Ρωσία αργότερα μέσα στον μήνα.


naftemporiki.gr
Σχόλια