Η νήσος Χρυσή απειλείται από τα σκουπίδια και την αυθαιρεσία


Σε νέα παρέμβαση υποχρεώθηκε χθες ο Συνήγορος του Πολίτη προκειμένου να προχωρήσουν τα μέτρα προστασίας της νήσου Χρυσής στα νότια του νομού Ιεράπετρας, καθώς όλα δείχνουν πως η διαμεσολαβητική του παρέμβαση για να τηρηθεί η νομιμότητα, έπειτα από αίτημα πολιτών, δεν βρίσκει την κατάλληλη ανταπόκριση από τις δημόσιες υπηρεσίες. «Ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει για μια ακόμη φορά ότι το σύνολο των υπηρεσιών και κυρίως οι τοπικοί δημόσιοι φορείς οφείλουν να τηρήσουν αυστηρά το πλέγμα της ισχύουσας νομοθεσίας, στο πλήρες ανάπτυγμά του, και να συνεργαστούν μεταξύ τους, προκειμένου να διατηρηθεί αειφορικά ο πολλαπλώς προστατευτέος οικότοπος NATURA της νήσου Χρυσής, και να εξασφαλιστεί το δημόσιο συλλογικό συμφέρον», αναφέρεται σε χθεσινή δημόσια ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής, που υπογράφουν ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη κ. Ιωάννης Π. Σαγιάς και η ειδική επιστήμονας κ. Ελευθερία Μαυρομάτη.

Η Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι είναι ένα ονειρεμένο μέρος και ένας από τους σημαντικότερους οικοτόπους της Κρήτης, φιλοξενώντας το μεγαλύτερο φυσικά διαμορφωμένο κεδροδάσος της Ευρώπης. Ταυτόχρονα όμως αντιμετωπίζει την επέλαση μιας τουριστικής εκμετάλλευσης συνδεδεμένης με τη λεηλασία, την αυθαιρεσία και την καταστροφή. Υπέρμετρη επισκεψιμότητα, ανεξέλεγκτα δρομολόγια με σκάφη, τα οποία δένουν σε παράνομο προβλήτα. Χωματερές σε τουριστικό «παράδεισο», με αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων, με αποκορύφωμα σύμβαση με εργολάβο για την απομάκρυνσή τους, ο οποίος όμως δεν διέθετε το κατάλληλο σκάφος! Πλήθος παράνομων δραστηριοτήτων (εμπορικών, οικοδομικών κ.λπ.), ενώ δεν λείπει και η ανάπτυξη –παράνομα πάντα– ομπρελών με τα ανάλογα καθίσματα, ακόμα και... «γουρούνες»! Υδροληψίες χωρίς αδειοδότηση στεγνώνουν το νησί και δημιουργούν συνθήκες ξηρασίας. Η σφράγιση των πηγαδιών και η απομάκρυνση των αντλιών νερού, που έχει προβλεφθεί, δεν εφαρμόζεται, καθ’ ολοκληρίαν τουλάχιστον.

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε πως «η ανταπόκριση (σ.σ. των δημόσιων φορέων) στη διερεύνηση της υπόθεσης μετά τις προαναφερόμενες ενέργειες, δεν ήταν η αναμενόμενη και δεν παρέχονταν εγγυήσεις ότι η καταστροφή της πολλαπλά προστατευόμενης περιοχής της νήσου Χρυσής και των φυσικών της πόρων, που χρήζουν προστασίας (δάσος, αναδασωτέα περιοχή, αρχαιολογικός χώρος, αιγιαλός, παραλίες και τοπία με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος κ.λπ.), δεν συνεχίζεται ή και επιβαρύνεται περαιτέρω».

Αυθαίρετες κατασκευές

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρει ο Συνήγορος: Οταν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προέβη σε ενέργειες για να υλοποιηθούν τα πρωτόκολλα ή αποφάσεις κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών στην παραλία, καθώς και σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, ανακάλυψε πως η Αποκεντρωμένη ∆ιοίκηση Κρήτης δεν έχει συμπεριλάβει στους συνημμένους πίνακες τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών για τη νήσο Χρυσή, ούτε υπήρχε οποιοδήποτε αίτημα που να έχει κοινοποιηθεί στο ΥΠΕΝ για τη νήσο!

Ο Συνήγορος του Πολίτη εγκαλεί τις «συναρμόδιες υπηρεσίες να προβούν άμεσα σε ενέργειες», καθώς «δεν έχουν ανταποκριθεί, ως ώφειλαν, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο ατέρμων κύκλος της αυθαιρεσίας και της καταστροφής της νήσου Χρυσής, με ολέθριες συνέπειες».

Μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται περιλαμβάνεται η τροποποίηση του κανονισμού, έτσι ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των επισκεπτών, με παράλληλο έλεγχο των σκαφών που πλαγιοδετούν στον παράνομο προβλήτα (ο οποίος πρέπει να αντικατασταθεί με νέο, ασφαλή). Επίσης, επείγει η διαχείριση των απορριμμάτων, η εξάλειψη των παράνομων δραστηριοτήτων, ενώ τίθεται και θέμα αστυνόμευσης του νησιού, καθώς και παρουσίας δασοφυλάκων και λοιπού φυλακτικού προσωπικού. Στη συνάντηση των αρμόδιων φορέων είχε γίνει σαφές ότι «τα παράνομα ομπρελοκαθίσματα, οι γουρούνες και ο λοιπός εξοπλισμός θα πρέπει να απομακρύνονται από τη νήσο και όποτε εμφανίζονται να βεβαιώνονται συνεχώς και να επιβάλλονται πρόστιμα, προκειμένου να αποτρέπονται οι παράνομες δραστηριότητες». Δυστυχώς στην πράξη τα προβλήματα παραμένουν ακόμα.


kathimerini.gr

Σχόλια