Γιατί οι πολυηχητικοί πύραυλοι της Ρωσίας μπορεί να μην φαίνονται στα ραντάρ

Γιατί οι πολυηχητικοί πύραυλοι της Ρωσίας μπορεί να μην φαίνονται στα ραντάρ Η εποχή των πολυηχητικών (hypersonic) όπλων είναι εδώ ή τουλάχιστον έτσι θέλει να πιστεύουμε ο κύριος Πούτιν και τα παραδοσιακά μέσα έγκαιρης προειδοποίησης των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι ικανά να τα εντοπίσουν. Ρωσικά πυραυλικά συστήματα όπως ο πολυηχητικός 3M22 Zircon πετούν τόσο χαμηλά και τόσο γρήγορα, με ταχύτητες που φτάνουν τα 6 Μαχ και σε υποτροχιακά ύψη που θα διαπερνούν τις υπάρχουσες αμερικανικές αντιπυραυλικές άμυνες. Ο πύραυλος χρησιμοποιεί ένα νέο τύπο καυσίμου που κατά τους Ρώσους του δίνει εμβέλεια 1,000 χλμ. ενώ η ταχύτητά του είναι τόση που σχηματίζει ένα πλάσμα νέφους μπροστά από τον πύραυλο το οποίο απορροφά τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα καθιστώντας τον πρακτικά αόρατο στα σημερινά ραντάρ. Προσωπικό της Αμερικανικής Αεροπορίας ετοιμάζει υπερ-υπερηχητικό πρόπλασμα πυραύλου X-51A WaveRider για πτητική δοκιμή σε πυλώνα B-52H Stratofortress τον Δεκέμβριο του 2009 (φωτογραφία: Mike Cassidy, U.S. Air Force) Τα αντιπυραυλικά συστήματα Aegis ενός αμερικανικού πλοίου θα έχουν λιγότερο από ένα λεπτό για να αντιδράσουν σε μια επίθεση με τέτοια όπλα. Τα συστήματα του Aegis χρειάζονται 8-10 δευτερόλεπτα για να λειτουργήσουν μέσα στα οποία ο Zircon θα έχει ταξιδέψει 20 χιλιόμετρα και οι αμερικανικοί πύραυλοι δεν πετούν τόσο γρήγορα για να τον προλάβουν. Σύμφωνα με το Popular Mechanics αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν αμερικανικά πλοία εντόπιζαν εχθρικό πολυηχητικό πύραυλο στα 100 χιλιόμετρα θα έπρεπε να εκτοξεύσουν πύραυλο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Διαφορετικά, μόνο καταστρέφοντας τα εχθρικά βλήματα κατά την εκτόξευση ή πετώντας κάποιο εμπόδιο στο δρόμο τους θα μπορούσαν να τα αναχαιτίσουν. Η ρωσική επιμονή στην ανάπτυξη υπερ-υπερηχητικών πυραύλων είναι ίσως ένα μέτρο αντιμετώπισης των αμερικανικών αεροπλανοφόρων. Οι ΗΠΑ είναι η αδιαμφισβήτητη υπερδύναμη παρατάσσοντας 12 υπερσύγχρονα αεροπλανοφόρα τη στιγμή που η Ρωσία έχει ένα που το αναπτύσσει με ρυμουλκό σε περίπτωση βλάβης. Αντίθετα, καθεμία από τις 15 νέες ρωσικές κορβέτες Buyan μπορεί να φέρει 25 βλήματα Zircon. Αρκούν 5 ή 6 από αυτά για να βυθίσουν ένα αεροπλανοφόρο. Ήδη κάποιες φωνές εγείρονται για την ανάγκη ύπαρξης των αεροπλανοφόρων και την ανάγκη να επικεντρωθούν σε βλήματα πολυηχητικής πτήσης έναντι των ενεργοβόρων, ανθρωποβόρων και πολύπλοκων “πλωτών πολιτειών” που είναι τα αεροπλανοφόρα με τις πτέρυγες αεροσκαφών τους.





Η εποχή των πολυηχητικών (hypersonic) όπλων είναι εδώ ή τουλάχιστον έτσι θέλει να πιστεύουμε ο κύριος Πούτιν και τα παραδοσιακά μέσα έγκαιρης προειδοποίησης των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι ικανά να τα εντοπίσουν.

Ρωσικά πυραυλικά συστήματα όπως ο πολυηχητικός 3M22 Zircon πετούν τόσο χαμηλά και τόσο γρήγορα, με ταχύτητες που φτάνουν τα 6 Μαχ και σε υποτροχιακά ύψη που θα διαπερνούν τις υπάρχουσες αμερικανικές αντιπυραυλικές άμυνες.

Ο πύραυλος χρησιμοποιεί ένα νέο τύπο καυσίμου που κατά τους Ρώσους του δίνει εμβέλεια 1,000 χλμ. ενώ η ταχύτητά του είναι τόση που σχηματίζει ένα πλάσμα νέφους μπροστά από τον πύραυλο το οποίο απορροφά τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα καθιστώντας τον πρακτικά αόρατο στα σημερινά ραντάρ.


Προσωπικό της Αμερικανικής Αεροπορίας ετοιμάζει υπερ-υπερηχητικό πρόπλασμα πυραύλου X-51A WaveRider για πτητική δοκιμή σε πυλώνα B-52H Stratofortress τον Δεκέμβριο του 2009 (φωτογραφία: Mike Cassidy, U.S. Air Force)

Τα αντιπυραυλικά συστήματα Aegis ενός αμερικανικού πλοίου θα έχουν λιγότερο από ένα λεπτό για να αντιδράσουν σε μια επίθεση με τέτοια όπλα. Τα συστήματα του Aegis χρειάζονται 8-10 δευτερόλεπτα για να λειτουργήσουν μέσα στα οποία ο Zircon θα έχει ταξιδέψει 20 χιλιόμετρα και οι αμερικανικοί πύραυλοι δεν πετούν τόσο γρήγορα για να τον προλάβουν.

Σύμφωνα με το Popular Mechanics αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν αμερικανικά πλοία εντόπιζαν εχθρικό πολυηχητικό πύραυλο στα 100 χιλιόμετρα θα έπρεπε να εκτοξεύσουν πύραυλο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Διαφορετικά, μόνο καταστρέφοντας τα εχθρικά βλήματα κατά την εκτόξευση ή πετώντας κάποιο εμπόδιο στο δρόμο τους θα μπορούσαν να τα αναχαιτίσουν.

Η ρωσική επιμονή στην ανάπτυξη υπερ-υπερηχητικών πυραύλων είναι ίσως ένα μέτρο αντιμετώπισης των αμερικανικών αεροπλανοφόρων. Οι ΗΠΑ είναι η αδιαμφισβήτητη υπερδύναμη παρατάσσοντας 12 υπερσύγχρονα αεροπλανοφόρα τη στιγμή που η Ρωσία έχει ένα που το αναπτύσσει με ρυμουλκό σε περίπτωση βλάβης.



Αντίθετα, καθεμία από τις 15 νέες ρωσικές κορβέτες Buyan μπορεί να φέρει 25 βλήματα Zircon. Αρκούν 5 ή 6 από αυτά για να βυθίσουν ένα αεροπλανοφόρο. Ήδη κάποιες φωνές εγείρονται για την ανάγκη ύπαρξης των αεροπλανοφόρων και την ανάγκη να επικεντρωθούν σε βλήματα πολυηχητικής πτήσης έναντι των ενεργοβόρων, ανθρωποβόρων και πολύπλοκων “πλωτών πολιτειών” που είναι τα αεροπλανοφόρα με τις πτέρυγες αεροσκαφών τους.


ptisidiastima.com
Σχόλια