Η Τεχεράνη αποσύρεται από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα
Την περαιτέρω αποδέσμευσή του από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα ανακοίνωσε το Ιράν υπογραμμίζοντας ότι στο εξής η Τεχεράνη θα εμπλουτίζει ουράνιο «ανάλογα με τις τεχνικές ανάγκες της».
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και το πρακτορείο IRNA, τα οποία επικαλέστηκαν δηλώσεις εκπροσώπου της ιρανικής κυβέρνησης, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός στον εμπλουτισμό ουρανίου.
Ειδικότερα, το Ιράν δεν θα τηρεί πλέον τα όρια που είχαν τεθεί από τη συμφωνία του 2015 σε ό,τι αφορά τον αριθμό των φυγοκεντρωτών που θα χρησιμοποιεί, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κανένα όριο στις δυνατότητες εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας, το επίπεδο εμπλουτισμού ή τις πυρηνικές έρευνες.
Σε κάθε περίπτωση, το Ιράν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ιρανικής κυβέρνησης η Τεχεράνη θα υπαναχωρήσει μόνο εάν η Ουάσιγκτον αρει τις κυρώσεις.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, τον Αμπάς Μουσαβί, η απόφαση για την αποδέσμευση από τη συμφωνία του 2015 ήταν ειλημμένη, αλλά «δεδομένης της κατάστασης» που δημιούργησε ο θάνατος του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, υπήρξαν ορισμένες αλλαγές.
Η αμερικανική επιχείρηση εναντίον του πιο ισχυρού άνδρα στο Ιράν μετά τον ανώτατο ηγέτη Αγατολάχ Αλί Χαμενεϊ κατέστησε επιτακτικό το αίτημα για εκδίκηση και στο Ιράκ και στο Ιράν και ενίσχυσε μια γενική αλληλεγγύη μεταξύ των σκληροπυρηνικών και των μετριοπαθών στο Ιράν ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο Ιράκ, η επίθεση θεωρήθηκε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας. Στο Ιράν, ισοδυναμεί με μια πράξη πολέμου.
Το ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε απόφαση με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση να ακυρώσει το αίτημα συνδρομής προς τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους. Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει για τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ και για τη διασφάλιση του κρατικού μονοπωλίου επί των όπλων.
Νωρίτερα, ενόσω η σορός του πανίσχυρου Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε στη Βαγδάτη σε αμερικανική στρατιωτική επιδρομή, επαναπατριζόταν στο Ιράν με δεκάδες χιλιάδες Ιρανούς στους δρόμους να φωνάζουν «θάνατος στην Αμερική», το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή στην Βαγδάτη για να καταγγείλει «τις παραβιάσεις της κυριαρχίας του Ιράκ». Στη δίνη μεταξύ δύο συμμάχων, το Ιράκ καλείται να λάβει μία κρίσιμη απόφαση για την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters