To 2019 ανάμεσα στα πιο «καυτά» χρόνια και πάλι




Διανύουμε τις υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί εξαιτίας των επιπέδων-ρεκόρ της θερμικής παγίδευσης των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Καθώς το 2019 πλησιάζει στο τέλος του, βρίσκεται σε… καλό δρόμο για να αναδειχτεί το δεύτερο ή το τρίτο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στην Ιστορία. Η τελική κατάταξη θα επιβεβαιωθεί τον Ιανουάριο από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).

Ωστόσο ακόμα πιο σημαντική από την κατάταξη του κάθε μεμονωμένου έτους είναι η μακροπρόθεσμη τάση αύξησης της θερμοκρασίας. Οι μέσες θερμοκρασίες για την πενταετία 2015-2019 και τη δεκαετία 2010-2019 είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι οι υψηλότερες στα αρχεία που τηρούνται από το 1850. Από τη δεκαετία του 1980 κάθε δεκαετία είναι θερμότερη από την προηγούμενη. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί εξαιτίας των επιπέδων-ρεκόρ της θερμικής παγίδευσης των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Οι θερμοκρασίες είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Η τελευταία δεκαετία χαρακτηρίστηκε από την υποχώρηση των πάγων, την άνοδο-ρεκόρ των επιπέδων της στάθμης της θάλασσας, την αύξηση της θερμοκρασίας και την οξίνιση των ωκεανών, και τις ακραίες καιρικές καταστάσεις. Αυτά συνδυαστικά έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία τόσο του ανθρώπου όσο και του περιβάλλοντος, όπως τονίστηκε από τον WMO για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος το 2019 στην πρόσφατη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στη Μαδρίτη.

«Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,1 βαθμό Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή και στους ωκεανούς κατά μισό βαθμό» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WMO, Πέτερι Τάλας.

«Η Αρκτική συνεχίζει να λιώνει και έχουμε δει μια ώθηση στην τήξη του πάγου της Γριλανδίας που συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας στο νότιο ημισφαίριο. Οι αλλαγές στην Αρκτική έχουν αντίκτυπο εκτός αυτής όσον αφορά στα ψυχρά καιρικά μοτίβα και τους καύσωνες στο βόρειο ημισφαίριο. Έχουμε καταγράψει τα τρία κύρια αέρια θερμοκηπίου, το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το οξείδιο του αζώτου. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι το πιο σημαντικό από αυτά. Προχωρούμε προς την κατεύθυνση της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα» επισήμανε ο ίδιος.


Μη αναστρέψιμη τάση
Τα στοιχεία της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) δείχνουν ότι η περίοδος Ιανουαρίου-Νοεμβρίου ήταν η δεύτερη πιο θερμή που είχε καταγραφεί μετά το 2016. Η σεζόν Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, όπως και ο μήνας Νοέμβριος, ήταν επίσης η δεύτερη πιο θερμή στα αρχεία μετά το 2015. Οι θερμοκρασίες στα τέλη του 2015 και στις αρχές του 2016 τροφοδοτήθηκαν από ένα εξαιρετικά ισχυρό Ελ Νίνιο. Αυτό δεν συνέβη το 2019.

Η υπηρεσία Κοπέρνικος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσογειακών Προβλέψεων για τον Καιρό δήλωσε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο Νοέμβριος του 2019 ήταν ένας από τους τρεις θερμότερους που διαφέρει μόνο οριακά από τον Νοέμβριο του 2015 και του 2016.

Η θέρμανση των ωκεανών συνεχίστηκε. Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία της θάλασσας ήταν η δεύτερη θερμότερη μέχρι σήμερα, μόλις 0,03 βαθμούς χαμηλότερη από τη χρονιά-ρεκόρ του 2016, σύμφωνα με τη NOAA. Η κάλυψη των θαλάσσιων πάγων συρρικνώθηκε στο δεύτερο χαμηλότερο μέγεθος για τον μήνα Νοέμβριο τόσο στην Αρκτική όσο και στην Ανταρκτική, έπειτα από εκείνη που καταγράφηκε τον Νοέμβριο του 2016. Η κάλυψη των πάγων στην Αρκτική ήταν 12,8% κάτω από τον μέσο όρο του 1981-2010, ενώ η κάλυψη στην Ανταρκτική ήταν 6,35% κάτω από τον μέσο όρο.

Σύμφωνα με τη NOAA, το θαλάσσιο οικοσύστημα της Αρκτικής και οι κοινότητες που εξαρτώνται από αυτό εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς αλλαγές εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα, της μείωσης των θαλάσσιων πάγων και των θερμότερων υδάτων.

Από τους μόνιμους πάγους της Γριλανδίας χάνονται περίπου 267 δισεκατομμύρια τόνοι ετησίως που, επί του παρόντος, συμβάλλουν στην άνοδο της παγκόσμιας μέσης στάθμης της θάλασσας με ρυθμό περίπου 0,7 χιλ. ετησίως. Και οι πληθυσμοί της άγριας πανίδας παρουσιάζουν ενδείξεις στρες. Για παράδειγμα, ο πληθυσμός αναπαραγωγής του αρκτικόγλαρου στην καναδική Αρκτική έχει μειωθεί κατά 70% από τη δεκαετία του 1980.

Σε ό,τι αφορά το 2020, οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ανοδική τάση του υδράργυρου δεν αναστρέφεται. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας, το επόμενο έτος θα είναι περίπου 1,11 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και πρόκειται να είναι ένα από τα πιο θερμά στην Ιστορία, επεκτείνοντας τη σειρά των θερμότερων ετών της Γης από τότε που τηρούνται αρχεία.

Αυτή η τάση ξεκίνησε το 2015, όταν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ξεπέρασαν για πρώτη φορά τον 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ενώ το 2016 παραμένει το πιο καυτό έτος με την αντίστοιχη άνοδο να φτάνει περίπου στους 1,16 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι επειδή δεν θα υπάρχει έντονο φαινόμενο του Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό, το οποίο ανεβάζει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, η άνοδος του υδράργυρου το 2020 θα οφείλεται στα αυξανόμενα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας.

Πηγή: efsyn.gr
Σχόλια