Το σωτήριο μήνυμα των Πυραμίδων: Η κατάρρευση της Αρχαίας Αιγύπτου θα σώσει την ανθρωπότητα
Το σωτήριο μήνυμα των Πυραμίδων: Η κατάρρευση της Αρχαίας Αιγύπτου θα σώσει την ανθρωπότητα
Η ανακάλυψη του τάφου της αρχαίας βασίλισσας της Αιγύπτου, Κενκάσου της 3ης, μπορεί να δώσει χρήσιμα μαθήματα που μπορεί ν’ αποδειχθούν σωτήρια για το μέλλον της σημερινής ανθρωπότητας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, Daily Express, η βασίλισσα Κένκασος η 3η μπορεί να μην είναι ήταν «η πιο ένδοξη ηγέτης της Αιγύπτου», αλλά η ανακάλυψη του νεκρικού θαλάμου της, μαζί με τα κειμήλια και τις επιγραφές που βρέθηκαν εκεί βοηθούν στην αποκάλυψη «μιας "σκοτεινής σκιάς" στην ιστορία της Παλιάς Αιγύπτου», αναφέρει ο επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον καθηγητή, Μίροσλαβ Μπάρτα, της Τσεχικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που ανακάλυψε τον αρχαίο τάφο.
Σύμφωνα με τον Μπάρτα, η περίοδος υπό εξέταση αντιμετώπισε «κρίσιμους παράγοντες», όπως «η τρομακτική επίδραση του νεποτισμού» και «η κλιματική αλλαγή», που «οδήγησαν στην «κατάρρευση της αιγυπτιακής περιόδου κατά την οποία οικοδομήθηκαν οι Πυραμίδες», λέει ο επικεφαλής καθηγητής αρχαιολογίας.
«Χωρίς τις απαραίτητες πλημμύρες του ποταμού Νείλου, δεν υπήρχαν οι αναγκαίες σοδειές και επομένως οι φόροι ήταν ανεπαρκείς. Με τους φόρους να μην επαρκούν, δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μέσα χρηματοδότησης της κρατικής μηχανής, ώστε να διατηρηθεί η ιδεολογία και η ακεραιότητα του Βασιλείου Αιγύπτου», εξηγεί ο καθηγητής Μπάρα.
«Σ΄ αυτήν την ιστορία μπορείς να βρεις πολλά μονοπάτια που οδηγούν στο σύγχρονο κόσμο μας. Κι εμείς αντιμετωπίζουμε πολλές εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις. Μελετώντας το παρελθόν, μπορείς να διδαχθείς πολλά περισσότερα για το παρόν», λέει ο καθηγητής.
«Εάν δεχτούμε την κατάρρευση ως δεδομένο, θα αντιληφθούμε την κατάρρευση ως μέρος της φυσικής εξέλιξης των πραγμάτων κι ως ένα από τα αναγκαία βήματα για τη πορεία που οδηγεί στην ανάσταση», σημειώνει ο αρχαιολόγος.
«Τότε και μόνο τότε, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε κάτι γι’ αυτό», τονίζει ο καθηγητής αρχαιολογίας, για να προσθέσει πως θα χρειαστούν ακόμη μερικά χρόνια για να εδραιωθεί η σημασία της ανακάλυψης της ομάδας του για την Αίγυπτο.
Κατηγορίες:
Σχόλια