Ινδία: Η πιο επικίνδυνη χώρα για γυναίκες

Κάθε μέρα 90 γυναίκες πέφτουν θύμα βιασμού. Πρόσφατα μια γυναίκα υπέστη επίθεση με φωτιά από ομάδα ανδρών, την ώρα που πήγαινε στο δικαστήριο για να καταθέσει ενάντια στον βιαστή της. Κατέληξε στα εγκαύματά της. Μέσα στον καταιγισμό των γεγονότων της περασμένης εβδομάδας πέρασε απαρατήρητη στην γηραιά ήπειρο μιαν είδηση που προκαλεί το λιγότερο αποτροπιασμό. Μια νεαρή κοπέλα στην Ινδία, καθ’οδόν προς το δικαστήριο για να καταθέσει κατά των βιαστών της, έπεσε θύμα επίθεσης από ομάδα ανδρών, οι οποίοι και της έβαλαν φωτιά. Η κοπέλα μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο στο Νέο Δελχί, αλλά τα εγκαύματα ήταν τόσο εκτεταμένα, που κατέληξε. Η εσχάτη των ποινών Έξω από το νοσοκομείο ντόπιοι δημοσιογράφοι και ξένοι ανταποκριτές μετέδιδαν το φριχτό γεγονός σε όλον τον κόσμο. Εκεί ήταν και ο αδελφός της κοπέλας που με την πλάτη στην κάμερα ζητούσε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. «Αυτό που ζητάμε τώρα είναι ένα και μοναδικό, η αδελφή μας δεν ζει πια, θα πρέπει να θανατωθούν και οι πέντε ένοχοι». Το ίδιο ζητά και ο πατέρας της κοπέλας. «Δεχθήκαμε πολλές απειλές για να αποσύρουμε την μήνυση εναντίον των βιαστών. Αλλά τώρα δεν έχει πια σημασία. Θέλουμε τον απαγχονισμό των δραστών, όσο γίνεται πιο γρήγορα». Το ίδιο ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα εκατοντάδες διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους όλης της χώρας. «Ζητάμε την απονομή δικαιοσύνης», φώναζαν και γι’ αυτούς δικαιοσύνη σημαίνει η εσχάτη των ποινών. Ναι μεν τα προηγούμενα χρόνια η δικαιοσύνη αντιμετώπισε με μεγαλύτερη αυστηρότητα τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλοντας ποινές φυλάκισης περισσότερων χρόνων, αλλά όταν το θύμα βρίσκει τον θάνατο, τότε οι δράστες έρχονται αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή. Μάλιστα σε μια περίπτωση πριν από 7 χρόνια, η είδηση του ομαδικού βιασμού μιας κοπέλας έκανε τον γύρο τον κόσμου. Οι δράστες καταδικάστηκαν σε θάνατο, αλλά η απόφαση δεν έχει ακόμη εκτελεστεί. Στο ινδικό κοινοβούλιο το τελευταίο κρούσμα βιασμού απασχόλησε τους βουλευτές, μερικοί εκ των οποίων ζήτησαν τη λήψη πολύ δραστικών μέτρων, όπως η βουλευτής Γιάχα Μπάχαν. «Μπορεί να ηχεί κάπως, αλλά ζητώ να φέρουν τους δράστες στον λαό για να τους λυντσάρουν».Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, κάθε μέρα 90 γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμού κατά μέσο όρο – ανάμεσά τους αρκετές φορές και τουρίστριες. Η χώρα έχει γίνει η πιο επικίνδυνη στον κόσμο για γυναίκες και η ελπίδες ότι η κατάσταση θα αλλάξει μειώνονται κάθε φορά που συμβαίνουν τέτοια γεγονότα. Η πιο επικίνδυνη χώρα για γυναίκες Μελέτες αναφέρουν ότι οι γυναίκες στην Ινδία αντιμετωπίζουν καθημερινά σεξουαλική βία, συνθήκες σκλαβιάς και πέφτουν θύματα εμπορίας σαρκός. Σε ορισμένες κοινωνικές τάξεις επικρατούν απαρχαιωμένες δομές και παραδόσεις, όπως ο καταναγκαστικός γάμος. Προοπτικές βελτίωσης δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Μόνο το 2016 καταγράφηκαν 40.000 βιασμοί και αυτοί διαρκώς αυξάνονται… Σίλκε Ντίτριχ / NDR Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου dw




Κάθε μέρα 90 γυναίκες πέφτουν θύμα βιασμού. Πρόσφατα μια γυναίκα υπέστη επίθεση με φωτιά από ομάδα ανδρών, την ώρα που πήγαινε στο δικαστήριο για να καταθέσει ενάντια στον βιαστή της. Κατέληξε στα εγκαύματά της.


Μέσα στον καταιγισμό των γεγονότων της περασμένης εβδομάδας πέρασε απαρατήρητη στην γηραιά ήπειρο μιαν είδηση που προκαλεί το λιγότερο αποτροπιασμό. Μια νεαρή κοπέλα στην Ινδία, καθ’οδόν προς το δικαστήριο για να καταθέσει κατά των βιαστών της, έπεσε θύμα επίθεσης από ομάδα ανδρών, οι οποίοι και της έβαλαν φωτιά. Η κοπέλα μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο στο Νέο Δελχί, αλλά τα εγκαύματα ήταν τόσο εκτεταμένα, που κατέληξε.

Η εσχάτη των ποινών

Έξω από το νοσοκομείο ντόπιοι δημοσιογράφοι και ξένοι ανταποκριτές μετέδιδαν το φριχτό γεγονός σε όλον τον κόσμο. Εκεί ήταν και ο αδελφός της κοπέλας που με την πλάτη στην κάμερα ζητούσε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. «Αυτό που ζητάμε τώρα είναι ένα και μοναδικό, η αδελφή μας δεν ζει πια, θα πρέπει να θανατωθούν και οι πέντε ένοχοι». Το ίδιο ζητά και ο πατέρας της κοπέλας. «Δεχθήκαμε πολλές απειλές για να αποσύρουμε την μήνυση εναντίον των βιαστών. Αλλά τώρα δεν έχει πια σημασία. Θέλουμε τον απαγχονισμό των δραστών, όσο γίνεται πιο γρήγορα».

Το ίδιο ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα εκατοντάδες διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους όλης της χώρας. «Ζητάμε την απονομή δικαιοσύνης», φώναζαν και γι’ αυτούς δικαιοσύνη σημαίνει η εσχάτη των ποινών. Ναι μεν τα προηγούμενα χρόνια η δικαιοσύνη αντιμετώπισε με μεγαλύτερη αυστηρότητα τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλοντας ποινές φυλάκισης περισσότερων χρόνων, αλλά όταν το θύμα βρίσκει τον θάνατο, τότε οι δράστες έρχονται αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή. Μάλιστα σε μια περίπτωση πριν από 7 χρόνια, η είδηση του ομαδικού βιασμού μιας κοπέλας έκανε τον γύρο τον κόσμου.

Οι δράστες καταδικάστηκαν σε θάνατο, αλλά η απόφαση δεν έχει ακόμη εκτελεστεί. Στο ινδικό κοινοβούλιο το τελευταίο κρούσμα βιασμού απασχόλησε τους βουλευτές, μερικοί εκ των οποίων ζήτησαν τη λήψη πολύ δραστικών μέτρων, όπως η βουλευτής Γιάχα Μπάχαν. «Μπορεί να ηχεί κάπως, αλλά ζητώ να φέρουν τους δράστες στον λαό για να τους λυντσάρουν».Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, κάθε μέρα 90 γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμού κατά μέσο όρο – ανάμεσά τους αρκετές φορές και τουρίστριες. Η χώρα έχει γίνει η πιο επικίνδυνη στον κόσμο για γυναίκες και η ελπίδες ότι η κατάσταση θα αλλάξει μειώνονται κάθε φορά που συμβαίνουν τέτοια γεγονότα.

Η πιο επικίνδυνη χώρα για γυναίκες

Μελέτες αναφέρουν ότι οι γυναίκες στην Ινδία αντιμετωπίζουν καθημερινά σεξουαλική βία, συνθήκες σκλαβιάς και πέφτουν θύματα εμπορίας σαρκός. Σε ορισμένες κοινωνικές τάξεις επικρατούν απαρχαιωμένες δομές και παραδόσεις, όπως ο καταναγκαστικός γάμος.

Προοπτικές βελτίωσης δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Μόνο το 2016 καταγράφηκαν 40.000 βιασμοί και αυτοί διαρκώς αυξάνονται…

Σίλκε Ντίτριχ / NDR
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

dw
Σχόλια