Αναβαθμίζει πυρηνικό αντιδραστήρα το Ιράν



Το Ιράν αποκάλυψε σήμερα, Δευτέρα, την αναδιάταξη ενός τμήματος του αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ — μια κίνηση που δεν παραβιάζει τους διεθνείς περιορισμούς που έχουν τεθεί στην πυρηνική εργασία του αλλά δείχνει πως αναπτύσσει τον τομέα μπροστά στην πίεση των ΗΠΑ.

Ιρανικά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως οι τεχνικοί έθεσαν σε λειτουργία ένα δευτερεύον κύκλωμα στο Αράκ, ένα εργοστάσιο που έχει κατασκευαστεί για την παραγωγή βαρέος ύδατος που χρησιμοποιείται για να επιβραδύνει τις αντιδράσεις στο κέντρο των πυρηνικών αντιδραστήρων.

«Σήμερα… ξεκινάμε ένα σημαντικό τμήμα του αντιδραστήρα», δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού ατομικής ενέργειας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, σύμφωνα με δηλώσεις που μεταδόθηκαν απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

Η Τεχεράνη επανενεργοποιεί τμήματα του πυρηνικού προγράμματός της ως διαμαρτυρία για την περυσινή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από μια διεθνή συμφωνία που είχε σκοπό τον περιορισμό της ικανότητας της Ισλαμικής Δημοκρατίας να αναπτύξει πυρηνική βόμβα.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως η αποχώρηση και η απόφασή της να επαναφέρει τις κυρώσεις που είχαν αρθεί με τη συμφωνία του 2015 θα αναγκάσουν το Ιράν να συμφωνήσει μια ευρύτερη συμφωνία.Η Τεχεράνη υποστήριζε πάντα ότι η πυρηνική εργασία της έχει σκοπό την παραγωγή ενέργειας, ιατρική εργασία και άλλους ειρηνικούς σκοπούς.

Το δευτερεύον κύκλωμα τέθηκε σε λειτουργία καθώς το Ιράν εργάζεται για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου στο Αράκ, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr.«Ο πυρηνικός αντιδραστήρας βαρέος ύδατος του Αράκ… αποτελείται από δύο κυκλώματα», ανέφερε το Mehr.

«Το πρώτο κύκλωμα έχει σκοπό να απομακρύνει θερμότητα από την καρδιά του αντιδραστήρα, και το δευτερεύον κύκλωμα είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά της θερμότητας από το πρώτο κύκλωμα σε πύργους ψύξης και τελικά στο εξωτερικό περιβάλλον», προσθέτει το Mehr.

Το Ιράν συμφώνησε να κλείσει τον αντιδραστήρα στο Αράκ — περίπου 250 χλμ. νοτιοδυτικά της Τεχεράνης– βάσει της συμφωνίας του 2015. Οι ξένες δυνάμεις που υπέγραψαν τη συμφωνία είπαν πως το εργοστάσιο θα μπορούσε εντέλει να παραγάγει πλουτώνιο, το οποίο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ατομικές βόμβες.

Στο Ιράν επετράπη όμως να παράγει μια περιορισμένη ποσότητα βαρέος ύδατος και η Τεχεράνη εργάζεται για τον επανασχεδιασμό του αντιδραστήρα. Η Τεχεράνη λέει ότι θα κατασκευάσει ισότοπα για ιατρική και γεωργική χρήση. Η κατασκευή της αίθουσας ελέγχου του αντιδραστήρα, που λέγεται Χοντάμπ, θα πάρει πέντε με έξι μήνες και τα εναπομείναντα συστήματα θα ολοκληρωθούν σε περίπου έναν χρόνο, είπε ο Σαλεχί σε συνέντευξη Τύπου στις εγκαταστάσεις του Αράκ.

Ο αντιδραστήρας θα είναι έτοιμος για αρχικές δοκιμές το ιρανικό ημερολογιακό έτος το οποίο θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2021, πρόσθεσε ο Σαλεχί. Αναφερόμενος στην επίσκεψη του προέδρου Χασάν Ροχανί στην Ιαπωνία την περασμένη εβδομάδα, ο Σαλεχί είπε πως το Τόκιο προτίθεται να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον.

Είπε πως οι συζητήσεις ανάμεσα στο Ιράν, την Ιαπωνία και άλλες χώρες περιελάμβαναν μια πρόταση η Τεχεράνη να δώσει εγγυήσεις ότι δεν επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων επανεκδίδοντας μια φετφά η οποία εκδόθηκε στις αρχές των ετών του 2000 από τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και με την οποία απαγορεύεται η ανάπτυξη ή χρήση πυρηνικών όπλων.


slpress.gr



Σχόλια