Το διακύβευμα της τεχνολογικής επέλασης



Της Έφης Τριήρη

Πόσο, αλήθεια, μπορεί να αλλάξει η ζωή μας από τη δυναμική επέλαση μεγάλων και μικρών τεχνολογικών εταιρειών στον χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών; Είναι γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές μπαίνουν στον κόσμο της ψηφιακής τραπεζικής, με την εξατομίκευση των υπηρεσιών να αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού. Οι μεγάλες κινήσεις από τις εταιρείες τεχνολογίας είναι αναπόφευκτες στο μέλλον, με αναλυτές να κάνουν λόγο για θεαματικές αλλαγές μέσα στην επόμενη δεκαετία, αρχίζοντας από το επόμενο έτος.

Εταιρείες τεχνολογίας θα επιχειρήσουν να ενσωματώσουν στα επιχειρηματικά τους μοντέλα πληρωμές, υπηρεσίες χορήγησης δανείων και προϊόντα ασφάλισης, εξέλιξη που σημαίνει ότι περισσότεροι καταναλωτές θα απομακρυνθούν από τις παραδοσιακές τράπεζες, καθώς η τεχνολογία προσφέρει και εξοικονόμηση κόστους και εξοικονόμηση χρόνου. Σήμερα, η Chime, η κορυφαία ψηφιακή τράπεζα των ΗΠΑ, αποτιμάται στα 5,8 δισ. δολάρια, αξία πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη ορισμένων κορυφαίων αμερικανικών τραπεζών, όπως New York Community Bancorp. Ήδη, σαρωτικές εξαγορές και συγχωνεύσεις έχουν μεταμορφώσει τον χώρο του fintech. Η PayPal Holding πραγματοποίησε πρόσφατα τη μεγαλύτερη εξαγορά της, ενώ η Charles Schwab ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει την TD Ameritrade Holding στην τιμή των 26 δισ. δολαρίων.

Η Apple εξέδωσε πιστωτική κάρτα σε συνεργασία με την Goldman Sachs, η Alphabet ανακοίνωσε συνεργασία με τη Citigroup, ενώ το Facebook ταρακούνησε το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα με τα σχέδιά του να εκδώσει δικό του κρυπτονόμισμα. Μέσα σε αυτό τον νέο κόσμο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, οι τράπεζες δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Πόσο μπορούν όμως να αλλάξουν τα δεδομένα; Οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν την εφαρμογή ρυθμιστικού πλαισίου αντίστοιχου με αυτό των τραπεζών, ενώ ενθαρρύνουν τα παραδοσιακά πιστωτικά ιδρύματα να υιοθετήσουν τις νεότερες τεχνολογίες.

Το βασικό πλεονέκτημα των τεχνολογικών κολοσσών είναι ότι μπορούν εύκολα να εκμεταλλευθούν τα υφιστάμενα δίκτυα πελατών τους και την τεράστια ποσότητα δεδομένων που έχουν συγκεντρώσει. Επιπλέον, παρότι η τραπεζική νομοθεσία των ΗΠΑ καθιστά πολύ πιο δύσκολο για έναν κολοσσό τεχνολογίας να θέσει σε λειτουργία μία τράπεζα, αυτό δεν ισχύει στις περισσότερες περιοχές της Ασίας. Και μετά υπάρχει και η αλλαγή συμπεριφοράς των καταναλωτών ειδικά στις νεότερες ηλικίες που προτιμούν, όπως δείχνουν έρευνες, να διεκπεραιώνουν τις τραπεζικές υπηρεσίες τους μέσω μίας τεχνολογικής εταιρείας παρά μέσω παραδοσιακών τραπεζών. Αυτό όμως σημαίνει και αλλαγή νοοτροπιών σε επίπεδο όχι μόνο οικονομικό αλλά και κοινωνικό. Το διακύβευμα σε όλα αυτά είναι η ασφάλεια των καταναλωτών και αυτός ο παράγοντας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση των νέων τάσεων της αγοράς.


naftemporiki.gr

Σχόλια