Βούτσιτς στην Αθήνα:«Η Βόρεια Μακεδονία είναι έτοιμη για την κατασκευή της οδού Αθηνών- Σκοπίων- Βελιγραδίου»

Βούτσιτς στην Αθήνα:«Η Βόρεια Μακεδονία είναι έτοιμη για την κατασκευή της οδού Αθηνών- Σκοπίων- Βελιγραδίου» Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά τη συνάντηση με τον οικοδεσπότη του, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, δήλωσε στην Αθήνα ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη βελτίωση των μεταφορικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας του νέου «Δρόμου του Μεταξιού» / ‘Belt and Road’, για την οποία μίλησε , επίσης, τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ. «Πριν από λίγες ημέρες, μίλησα με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, και είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία», δήλωσε ο Βούτσιτς. Είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ότι η Ελλάδα διαθέτει έναν εξαιρετικό σιδηρόδρομο από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά ότι απομένει το κομμάτι από τη Θεσσαλονίκη προς τη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα την ανταποκριτή της Mia από το Βελιγράδι. «Ο σιδηρόδρομος σε όλη τη Βόρεια Μακεδονία είναι μονός, που πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα και να οικοδομήσουμε τα πάντα και να είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε αυτή τη ρύθμιση μέσα στην «Belt and Road». Μιλήσαμε με τους Έλληνες φίλους μας επειδή πιστεύουμε ότι θα έχουν πολύ περισσότερους τουρίστες», δήλωσε ο Βούτσιτς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατασκευή ενός γρήγορου δρόμου από το Βελιγράδι προς τη Νις με τρένο στα 200 χλμ ανά ώρα και από τη Νις ως τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία με 120 και 160 χλμ την ώρα θα φθάνει κανείς πολύ γρήγορα στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη. Αυτό, είπε, θα έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη μεταφορά εμπορευμάτων. Ερωτηθείς για το πως βλέπει η Αθήνα την πρωτοβουλία της «Μικρής Σένγκεν» με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι «δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα παρεμβαίνει επειδή η αγορά είναι μικρή για αυτήν». «Για αυτούς (τους Έλληνες) είναι πολύ μικρή (η αγορά),έχουν μεγαλύτερους στόχους, αλλά δείχνουν σεβασμό και τους ευχαριστώ για αυτό», δήλωσε ο Βούτσιτς. Ο πρόεδρος της Ελλάδας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο μεταξύ, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει τις χώρες της περιοχής που δεν είναι ακόμη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να επιταχύνουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Σύμφωνα με τον Παυλόπουλο, για την υποστήριξη αυτή, οι υποψήφιες χώρες πρέπει επίσης να πληρούν τις προφανείς προϋποθέσεις, δηλαδή πλήρη εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και επίλυση διμερών θεμάτων, σημειώνει το δημοσίευμα των Σκοπίων. mkd.mk The Hellenic Information Team






Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά τη συνάντηση με τον οικοδεσπότη του, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, δήλωσε στην Αθήνα ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη βελτίωση των μεταφορικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας του νέου «Δρόμου του Μεταξιού» / ‘Belt and Road’, για την οποία μίλησε , επίσης, τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.



«Πριν από λίγες ημέρες, μίλησα με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, και είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία», δήλωσε ο Βούτσιτς.


Είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ότι η Ελλάδα διαθέτει έναν εξαιρετικό σιδηρόδρομο από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά ότι απομένει το κομμάτι από τη Θεσσαλονίκη προς τη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα την ανταποκριτή της Mia από το Βελιγράδι.



«Ο σιδηρόδρομος σε όλη τη Βόρεια Μακεδονία είναι μονός, που πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα και να οικοδομήσουμε τα πάντα και να είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε αυτή τη ρύθμιση μέσα στην «Belt and Road».


Μιλήσαμε με τους Έλληνες φίλους μας επειδή πιστεύουμε ότι θα έχουν πολύ περισσότερους τουρίστες», δήλωσε ο Βούτσιτς.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατασκευή ενός γρήγορου δρόμου από το Βελιγράδι προς τη Νις με τρένο στα 200 χλμ ανά ώρα και από τη Νις ως τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία με 120 και 160 χλμ την ώρα θα φθάνει κανείς πολύ γρήγορα στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη. Αυτό, είπε, θα έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη μεταφορά εμπορευμάτων.


Ερωτηθείς για το πως βλέπει η Αθήνα την πρωτοβουλία της «Μικρής Σένγκεν» με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι «δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα παρεμβαίνει επειδή η αγορά είναι μικρή για αυτήν».


«Για αυτούς (τους Έλληνες) είναι πολύ μικρή (η αγορά),έχουν μεγαλύτερους στόχους, αλλά δείχνουν σεβασμό και τους ευχαριστώ για αυτό», δήλωσε ο Βούτσιτς.


Ο πρόεδρος της Ελλάδας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο μεταξύ, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει τις χώρες της περιοχής που δεν είναι ακόμη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να επιταχύνουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική.


Σύμφωνα με τον Παυλόπουλο, για την υποστήριξη αυτή, οι υποψήφιες χώρες πρέπει επίσης να πληρούν τις προφανείς προϋποθέσεις, δηλαδή πλήρη εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και επίλυση διμερών θεμάτων, σημειώνει το δημοσίευμα των Σκοπίων.





mkd.mk


The Hellenic Information Team
Σχόλια