Γενί Σαφάκ: Μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία

Γενί Σαφάκ: Μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία Φεβρουάριος 4, 2019. 20:51 Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε σημαντικές δηλώσεις πριν από την επίσκεψη του στην Τουρκία. «Πρέπει να οικοδομήσουμε μια σχέση που θα ωφελήσει τόσο τους λαούς μας όσο και την περιοχή μας», είπε, όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα ‘Γενί Σαφάκ’ Ο Τσίπρας τόνισε ότι η Τουρκία φιλοξενεί 4 εκατομμύρια πρόσφυγες «αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από τη διεθνή κοινότητα και η ΕΕ πρέπει να κάνει ό, τι μπορεί για να στηρίξει τον γείτονά μας», είπε. Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση και το δείπνο. Στις 6 Φεβρουαρίου, ο Τσίπρας θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα επισκεφθεί τον Έλληνα πατριάρχη στο Φανάρι, Βαρθολομαίο. Η επίσκεψη Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή Χάλκης Ο Τσίπρας την Τετάρτη θα επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ο Τσίπρας είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που θα την επισκεφθεί. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος που έθεσε τα θεμέλια της τουρκοελληνικής φιλίας με τον Ατατούρκ τη δεκαετία του 1930, όταν το 1933 ήταν ηγέτης της αντιπολίτευσης, μετέβη στη Θεολογική Σχολή κατά τη διάρκεια ιδιωτικής επίσκεψης Ο Τσίπρας θα παραστεί σε λειτουργία που θα πραγματοποιηθεί στην Εκκλησία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η Θεολογική Σχολή Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης λειτούργησε μεταξύ του 1844-1971. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αποφοίτησαν από τη σχολή αυτή 12 Πατριάρχες, όπως και ο Βαρθολομαίος. Η σχολή είναι κλειστή εδώ και 48 χρόνια. Η επανέναρξη της Θεολογικής Σχολής βρίσκεται στην ατζέντα εδώ και σχεδόν 10 χρόνια. Πηγές του Πατριαρχείου αναφέρουν ότι παρά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού δεν περιμένουν σημαντική βελτίωση. Η Μονή της Αγίας Τριάδας στη Χάλκη άνοιξε από τον Πατριάρχη Γερμανό τον Δ΄ την 1ηΟκτωβρίου 1844 ως Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η Σχολή ήταν η πρώτη στον Ορθόδοξο Κόσμο και ιδρύθηκε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Σχολή με την άδεια του Δημοκρατικού Κόμματος φιλοξένησε ξένους φοιτητές από το 1950 έως το 1964. Το 1964 για λόγους ασφαλείας, οι ξένοι φοιτητές απαγορεύθηκαν. Το 1971 το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε να συνδέσει τα ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τα δημόσια πανεπιστήμια. Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εντάχθηκε σε αυτό το καθεστώς. Η ύπαρξη της Σχολής μπορεί να γίνει δυνατή μόνο με σύνδεση με ένα από τα τουρκικά πανεπιστήμια ή μια θεολογική σχολή. Όταν το Πατριαρχείο δεν θέλησε να συνδεθεί η Σχολή με τα τουρκικά πανεπιστήμια, η Θεολογική Σχολή έκλεισε, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα. yenisafak.com




Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε σημαντικές δηλώσεις πριν από την επίσκεψη του στην Τουρκία.




«Πρέπει να οικοδομήσουμε μια σχέση που θα ωφελήσει τόσο τους λαούς μας όσο και την περιοχή μας», είπε, όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα ‘Γενί Σαφάκ’





Ο Τσίπρας τόνισε ότι η Τουρκία φιλοξενεί 4 εκατομμύρια πρόσφυγες «αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από τη διεθνή κοινότητα και η ΕΕ πρέπει να κάνει ό, τι μπορεί για να στηρίξει τον γείτονά μας», είπε.




Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση και το δείπνο.




Στις 6 Φεβρουαρίου, ο Τσίπρας θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα επισκεφθεί τον Έλληνα πατριάρχη στο Φανάρι, Βαρθολομαίο.






Η επίσκεψη Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή Χάλκης




Ο Τσίπρας την Τετάρτη θα επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.


Ο Τσίπρας είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που θα την επισκεφθεί. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος που έθεσε τα θεμέλια της τουρκοελληνικής φιλίας με τον Ατατούρκ τη δεκαετία του 1930, όταν το 1933 ήταν ηγέτης της αντιπολίτευσης, μετέβη στη Θεολογική Σχολή κατά τη διάρκεια ιδιωτικής επίσκεψης




Ο Τσίπρας θα παραστεί σε λειτουργία που θα πραγματοποιηθεί στην Εκκλησία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.




Η Θεολογική Σχολή








Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης λειτούργησε μεταξύ του 1844-1971. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αποφοίτησαν από τη σχολή αυτή 12 Πατριάρχες, όπως και ο Βαρθολομαίος. Η σχολή είναι κλειστή εδώ και 48 χρόνια. Η επανέναρξη της Θεολογικής Σχολής βρίσκεται στην ατζέντα εδώ και σχεδόν 10 χρόνια. Πηγές του Πατριαρχείου αναφέρουν ότι παρά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού δεν περιμένουν σημαντική βελτίωση.




Η Μονή της Αγίας Τριάδας στη Χάλκη άνοιξε από τον Πατριάρχη Γερμανό τον Δ΄ την 1ηΟκτωβρίου 1844 ως Θεολογική Σχολή της Χάλκης.




Η Σχολή ήταν η πρώτη στον Ορθόδοξο Κόσμο και ιδρύθηκε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.




Η Σχολή με την άδεια του Δημοκρατικού Κόμματος φιλοξένησε ξένους φοιτητές από το 1950 έως το 1964.




Το 1964 για λόγους ασφαλείας, οι ξένοι φοιτητές απαγορεύθηκαν.
Το 1971 το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε να συνδέσει τα ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τα δημόσια πανεπιστήμια.
Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εντάχθηκε σε αυτό το καθεστώς.






Η ύπαρξη της Σχολής μπορεί να γίνει δυνατή μόνο με σύνδεση με ένα από τα τουρκικά πανεπιστήμια ή μια θεολογική σχολή.


Όταν το Πατριαρχείο δεν θέλησε να συνδεθεί η Σχολή με τα τουρκικά πανεπιστήμια, η Θεολογική Σχολή έκλεισε, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.


yenisafak.com
Σχόλια