Ηνωμένες Πολιτείες: Ψήφισμα Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατών για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων

Ηνωμένες Πολιτείες: Ψήφισμα Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατών για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων Ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Χρίς Μάρφι, που εκλέγεται στο Κονέκτικατ και ο Ρον Τζόνσον, Δημοκρατικός από το Γουινσκόσιν, πρότειναν ένα κοινό ψήφισμα της Γερουσίας που καλωσορίζει και υποστηρίζει τη επίλυση της διαφωνίας του ονόματος μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας, εκφράζοντας συγχρόνως την ανησυχία από την προειδοποίηση της Ρωσίας για παρεμβάσεις και προσπάθειες υπονόμευσης. Με το ψήφισμα 602 ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας παρουσίασαν οι Γερουσιαστές τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την πρωτοβουλία του Ζόραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα, καθώς εδώ και δεκαετίες αποτυχίας κατάφεραν να φθάσουν στην ιστορική διευθέτηση του προβλήματος. «Αν επικυρωθεί η συμφωνία, θα προετοιμάσει το έδαφος για την «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να απομακρυνθεί από την ευάλωτη θέση που βρίσκεται στα Βαλκάνια και να μειώσει την πιθανότητα ρωσικής παρέμβασης. Η Ρωσία προσπαθεί να στηρίξει την αντιπολίτευση για να υπονομεύσει τη συμφωνία, την οποία απάντησε η Ελλάδα με την απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών», αναφέρει το ψήφισμα. Ο γερουσιαστής Μάρφι δήλωσε στην επιτροπή ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των κυβερνήσεων των Σκοπίων και της Αθήνας πρέπει να χαιρετισθεί και να αξιολογηθεί ως μεγάλη διπλωματική επιτυχία. «Με την συμφωνία αυτή θα εμποδιστεί ο Πούτιν να προκαλέσει διχασμούς μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Η συμφωνία συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και πρέπει τώρα να συνεργασθούμε για να δείξουμε στη Ρωσία ότι η παράνομη παρέμβασή της στις εσωτερικές υποθέσειςι άλλων χωρών θα αποτύχει», δήλωσε ο Μάρφι. Ο γερουσιαστής Τζόνσον αξιολόγησε τη συμφωνία μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας ως εξαιρετικά θετική όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για ολόκληρη την περιοχή. «Συγχαίρω τη ‘Μακεδονία’ και την Ελλάδα που κατέληξαν σε συμφωνία η οποία επιλύει το ζήτημα της ονομασίας και επιτρέπει την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», είπε ο Τζόνσον. Το ψήφισμα για τη συμφωνία μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας υποστηρίζεται από τους γερουσιαστές Chris Kuns, Marco Rubio, Edward Marky, John Barraso, τον Jean Shahin και τον Jim Rish. Το έγγραφο υποστήριξης απαιτεί συγχρόνως από τα Σκόπια να συνεχίσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σημαντικό για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ιδιαίτερα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης. (Στοιχεία από plusinfo.mk)




Ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Χρίς Μάρφι, που εκλέγεται στο Κονέκτικατ και ο Ρον Τζόνσον, Δημοκρατικός από το Γουινσκόσιν, πρότειναν ένα κοινό ψήφισμα της Γερουσίας που καλωσορίζει και υποστηρίζει τη επίλυση της διαφωνίας του ονόματος μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας, εκφράζοντας συγχρόνως την ανησυχία από την προειδοποίηση της Ρωσίας για παρεμβάσεις και προσπάθειες υπονόμευσης.


Με το ψήφισμα 602 ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας παρουσίασαν οι Γερουσιαστές τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την πρωτοβουλία του Ζόραν Ζάεφ και του Αλέξη Τσίπρα, καθώς εδώ και δεκαετίες αποτυχίας κατάφεραν να φθάσουν στην ιστορική διευθέτηση του προβλήματος.


«Αν επικυρωθεί η συμφωνία, θα προετοιμάσει το έδαφος για την «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να απομακρυνθεί από την ευάλωτη θέση που βρίσκεται στα Βαλκάνια και να μειώσει την πιθανότητα ρωσικής παρέμβασης.


Η Ρωσία προσπαθεί να στηρίξει την αντιπολίτευση για να υπονομεύσει τη συμφωνία, την οποία απάντησε η Ελλάδα με την απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών», αναφέρει το ψήφισμα.
Ο γερουσιαστής Μάρφι δήλωσε στην επιτροπή ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των κυβερνήσεων των Σκοπίων και της Αθήνας πρέπει να χαιρετισθεί και να αξιολογηθεί ως μεγάλη διπλωματική επιτυχία.


«Με την συμφωνία αυτή θα εμποδιστεί ο Πούτιν να προκαλέσει διχασμούς μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Η συμφωνία συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και πρέπει τώρα να συνεργασθούμε για να δείξουμε στη Ρωσία ότι η παράνομη παρέμβασή της στις εσωτερικές υποθέσειςι άλλων χωρών θα αποτύχει», δήλωσε ο Μάρφι.


Ο γερουσιαστής Τζόνσον αξιολόγησε τη συμφωνία μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας ως εξαιρετικά θετική όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για ολόκληρη την περιοχή.
«Συγχαίρω τη ‘Μακεδονία’ και την Ελλάδα που κατέληξαν σε συμφωνία η οποία επιλύει το ζήτημα της ονομασίας και επιτρέπει την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», είπε ο Τζόνσον.
Το ψήφισμα για τη συμφωνία μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας υποστηρίζεται από τους γερουσιαστές Chris Kuns, Marco Rubio, Edward Marky, John Barraso, τον Jean Shahin και τον Jim Rish.


Το έγγραφο υποστήριξης απαιτεί συγχρόνως από τα Σκόπια να συνεχίσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σημαντικό για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ιδιαίτερα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης.


(Στοιχεία από plusinfo.mk)
--
The Hellenic Information Team
Σχόλια