Γερμανία: Πόσο επηρεάζει η ξηρασία τους καταναλωτές;

Γερμανία: Πόσο επηρεάζει η ξηρασία τους καταναλωτές; Για τους αγρότες οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία σημαίνουν χειρότερες σοδιές και λιγότερα κέρδη. Τι επιπτώσεις έχει όμως η παρατεταμένη ξηρασία στις τιμές των αγροτικών προϊόντων; Οι Γερμανοί αγρότες καθησυχάζουν. «Όσα ζούμε φέτος το καλοκαίρι στη Γερμανία οφείλονται στην κλιματική αλλαγή», δηλώνει ο Γκέραλντ Ντόμε, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του γερμανικού Ομοσπονδιακού Αγροτικού Συνδέσμου. Λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας οι φετινές σοδιές σιτηρών υπολογίζονται σε συνολικά 41 εκατομμύρια τόνους, 4,5 τόνους λιγότερους από πέρυσι. Ας σημειωθεί ότι ο μέσος όρος την τελευταία πενταετία στη Γερμανία άγγιζε τα 48 εκατομμύρια τόνους. Το πρόβλημα των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών και της ανομβρίας ξεκίνησε ήδη από την άνοιξη με σημαντικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες στη βόρεια και ανατολική Γερμανία. «Και στο νότο ωστόσο καταγράφηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα, κάποιοι αγρότες έκαναν λόγω για ξηρασία και κάποιοι άλλοι ακόμα και για ζημιές από χαλαζόπτωση, τονίζει ο Γκέραλντ Ντόμε. Σε αντίθεση με τους καλλιεργητές σιτηρών οι καλλιεργητές οπωροφόρων βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα. Οι μέχρι στιγμής σοδιές είναι καλές, αλλά ασυνήθιστα πρώιμες. Μερικοί αγρότες κάνουν μάλιστα λόγο για σοδιές που συμπίπτουν με εκείνες στη μεσογειακή λεκάνη. Ο Απρίλιος και ο Μάιος ήταν οι πιο θερμοί μήνες από τότε που ξεκίνησε στη Γερμανία η καταγραφή θερμοκρασιών. Ανοιχτό το ζήτημα της καταβολής αποζημιώσεων Έχει ωστόσο η παρατεταμένη ξηρασία επιπτώσεις στις καταναλωτικές τιμές αγροτικών προϊόντων; Ο Γκέραλντ Ντόμε δεν μοιάζει να ανησυχεί. Κατά κανόνα ο περιορισμός της προσφοράς οδηγεί σε άνοδο της ζήτησης. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο η αύξηση στις τιμές των σιτηρών έχει ελάχιστο αντίκτυπο στην τιμή των αρτοσκευασμάτων. «Πρόκειται για μερικά μόλις λεπτά», καθησυχάζει ο αναπληρωτής γγ. του Συνδέσμου, συμπληρώνοντας ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να ανησυχούν ούτε για την τροφοδοσία των σουπερμάρκετ: «Η αγροτική παραγωγή στην Ευρώπη διαφέρει σε περιόδους ξηρασίας. Το διεθνές εμπόριο είναι σε θέση να καλύψει τα κενά που ενδεχομένως να προκύψουν στην προσφορά σε μια χώρα». Εύλογα τίθεται ωστόσο το ερώτημα για ενδεχόμενες καταβολές αποζημιώσεων του γερμανικού δημοσίου στους αγρότες. Το υπουργείο Γεωργίας ανακοινώνει ότι θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των αγροτών και θα λάβει σχετικές αποφάσεις τέλη Αυγούστου όταν θα έχει στη διάθεσή του τα τελικά στοιχεία για την αγροτική παραγωγή των τελευταίων μηνών. Πολλά μέλη του Ομοσπονδιακού Αγροτικού Συνδέσμου που βρίσκονται ήδη αντιμέτωπα με απώλειες λόγω ξηρασίας ζητούν, τουλάχιστον, φοροαπαλλαγές. Παράλληλα η ομοσπονδία εκπονεί αυτό τον καιρό από κοινού με ασφαλιστικές εταιρίες ένα σύστημα αποζημιώσεων που ξεπερνά τα στενά όρια των οικονομικών ενισχύσεων για ζημιές από χαλάζι. Deutsche Welle




Για τους αγρότες οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία σημαίνουν χειρότερες σοδιές και λιγότερα κέρδη. Τι επιπτώσεις έχει όμως η παρατεταμένη ξηρασία στις τιμές των αγροτικών προϊόντων; Οι Γερμανοί αγρότες καθησυχάζουν.


«Όσα ζούμε φέτος το καλοκαίρι στη Γερμανία οφείλονται στην κλιματική αλλαγή», δηλώνει ο Γκέραλντ Ντόμε, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του γερμανικού Ομοσπονδιακού Αγροτικού Συνδέσμου.


Λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας οι φετινές σοδιές σιτηρών υπολογίζονται σε συνολικά 41 εκατομμύρια τόνους, 4,5 τόνους λιγότερους από πέρυσι. Ας σημειωθεί ότι ο μέσος όρος την τελευταία πενταετία στη Γερμανία άγγιζε τα 48 εκατομμύρια τόνους.


Το πρόβλημα των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών και της ανομβρίας ξεκίνησε ήδη από την άνοιξη με σημαντικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες στη βόρεια και ανατολική Γερμανία. «Και στο νότο ωστόσο καταγράφηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα, κάποιοι αγρότες έκαναν λόγω για ξηρασία και κάποιοι άλλοι ακόμα και για ζημιές από χαλαζόπτωση, τονίζει ο Γκέραλντ Ντόμε.


Σε αντίθεση με τους καλλιεργητές σιτηρών οι καλλιεργητές οπωροφόρων βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα. Οι μέχρι στιγμής σοδιές είναι καλές, αλλά ασυνήθιστα πρώιμες. Μερικοί αγρότες κάνουν μάλιστα λόγο για σοδιές που συμπίπτουν με εκείνες στη μεσογειακή λεκάνη. Ο Απρίλιος και ο Μάιος ήταν οι πιο θερμοί μήνες από τότε που ξεκίνησε στη Γερμανία η καταγραφή θερμοκρασιών.


Ανοιχτό το ζήτημα της καταβολής αποζημιώσεων


Έχει ωστόσο η παρατεταμένη ξηρασία επιπτώσεις στις καταναλωτικές τιμές αγροτικών προϊόντων; Ο Γκέραλντ Ντόμε δεν μοιάζει να ανησυχεί.


Κατά κανόνα ο περιορισμός της προσφοράς οδηγεί σε άνοδο της ζήτησης. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο η αύξηση στις τιμές των σιτηρών έχει ελάχιστο αντίκτυπο στην τιμή των αρτοσκευασμάτων. «Πρόκειται για μερικά μόλις λεπτά», καθησυχάζει ο αναπληρωτής γγ. του Συνδέσμου, συμπληρώνοντας ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να ανησυχούν ούτε για την τροφοδοσία των σουπερμάρκετ: «Η αγροτική παραγωγή στην Ευρώπη διαφέρει σε περιόδους ξηρασίας. Το διεθνές εμπόριο είναι σε θέση να καλύψει τα κενά που ενδεχομένως να προκύψουν στην προσφορά σε μια χώρα».


Εύλογα τίθεται ωστόσο το ερώτημα για ενδεχόμενες καταβολές αποζημιώσεων του γερμανικού δημοσίου στους αγρότες. Το υπουργείο Γεωργίας ανακοινώνει ότι θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των αγροτών και θα λάβει σχετικές αποφάσεις τέλη Αυγούστου όταν θα έχει στη διάθεσή του τα τελικά στοιχεία για την αγροτική παραγωγή των τελευταίων μηνών. Πολλά μέλη του Ομοσπονδιακού Αγροτικού Συνδέσμου που βρίσκονται ήδη αντιμέτωπα με απώλειες λόγω ξηρασίας ζητούν, τουλάχιστον, φοροαπαλλαγές. Παράλληλα η ομοσπονδία εκπονεί αυτό τον καιρό από κοινού με ασφαλιστικές εταιρίες ένα σύστημα αποζημιώσεων που ξεπερνά τα στενά όρια των οικονομικών ενισχύσεων για ζημιές από χαλάζι.


Deutsche Welle
Πηγή
Σχόλια