Η ανατομία του εγκεφάλου μας μοναδική όπως τα αποτυπώματά μας





Οπως ακριβώς συμβαίνει με τα αποτυπώματά μας έτσι και η ανατομία του εγκεφάλου μας είναι μοναδική για τον καθέναν μας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Scientific Reports».




Όπως μάλιστα αναφέρεται στη μελέτη η μοναδικότητα του… εγκεφαλικού μας αποτυπώματος είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού γενετικών παραγόντων αλλά και εμπειριών που βιώνει ο καθένας μας.


«Πάντρεμα» ανατομίας και βιωμάτων


Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Νευροψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης Λουτς Γένκε θέλησε να ανακαλύψει αν η ανατομία του εγκεφάλου του κάθε ανθρώπου μπορεί πράγματι να λειτουργήσει ως άλλο αποτύπωμα. Θα μπορούσαμε δηλαδή, με απλά λόγια, με βάση συγκεκριμένα ανατομικά χαρακτηριστικά του εγκεφάλου να ανακαλύψουμε σε ποιο άτομο ανήκει ο κάθε εγκέφαλος; Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Γένκε είχε δείξει σε προηγούμενες μελέτες του ότι οι συνθήκες της ζωής και τα βιώματα του κάθε ανθρώπου επιδρούν στην ανατομία του εγκεφάλου του.




Για παράδειγμα οι επαγγελματίες μουσικοί, οι επαγγελματίες παίκτες του γκολφ ή οι μεγάλοι μετρ στο σκάκι εμφανίζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε περιοχές του εγκεφάλου τις οποίες και χρησιμοποιούν περισσότερο για να φέρουν εις πέρας τη δραστηριότητά τους. Ωστόσο και γεγονότα μικρότερης διάρκειας μπορούν να αφήσουν τα ίχνη τους στον εγκέφαλο: αν π.χ., το δεξί χέρι παραμείνει για οποιονδήποτε λόγο ακίνητο επί δύο εβδομάδες, το πάχος του εγκεφαλικού φλοιού σε περιοχές που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο του ακίνητου χεριού μειώνεται. «Υποπτευόμασταν ότι αυτές οι εμπειρίες αλληλεπιδρούν με το γενετικό προφίλ του καθενός και τελικώς στο πέρασμα του χρόνου το κάθε άτομο αναπτύσσει μια τελείως εξατομικευμένη ανατομία του εγκεφάλου» εξηγεί ο καθηγητής Γένκε.



Η μελέτη


Προκειμένου να διερευνήσουν την υπόθεσή τους οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους 191 υγιών, ηλικιωμένων ατόμων με χρήση μαγνητικής τομογραφίας –έγιναν συνολικά τρεις τομογραφίες στον κάθε εθελοντή σε διάστημα δύο ετών. Μελετήθηκαν περισσότερα από 450 ανατομικά χαρακτηριστικά συμπεριλαμβανομένων γενικών χαρακτηριστικών όπως ο συνολικός όγκος του εγκεφάλου, το πάχος του φλοιού καθώς και ο όγκος της λευκής και της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου. Οι ερευνητές εντόπισαν έναν εντελώς εξατομικευμένο συνδυασμό ανατομικών χαρακτηριστικών του εγκεφάλου σε καθέναν από τους 191 εθελοντές. Παράλληλα η ακρίβεια ταυτοποίησης του κάθε εγκεφάλου στον κάθε εθελοντή ξεπερνούσε το 90%, ακόμη και σε ό,τι αφορούσε τα πολύ γενικά ανατομικά χαρακτηριστικά.


Ο καθηγητής Γένκε καταλήγει τονίζοντας ότι «ο συνδυασμός γενετικών και μη γενετικών επιδράσεων επηρεάζει όχι μόνο τη λειτουργία αλλά και την ανατομία του εγκεφάλου στον κάθε άνθρωπο». Ετσι τελικώς εκτός από τα γνωστά αποτυπώματά μας έχουμε και ένα άλλο σημαντικό αποτύπωμα εντός μας. Βέβαια, ο ερευνητής παραδέχεται ότι η αντικατάσταση των ανιχνευτών αποτυπωμάτων των δαχτύλων με μαγνητικές τομογραφίες στο μέλλον μάλλον δεν θα απέδιδε. Η μαγνητική τομογραφία είναι ακριβή και χρονοβόρος σε σύγκριση με την αποδεδειγμένη και απλή μέθοδο της λήψης αποτυπωμάτων. Ωστόσο, ίσως αυτή η μέθοδος αποδειχθεί χρήσιμη όταν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές.
Πηγή
Σχόλια