Με 40 στρέμματα στη φασκομηλιά κερνάνε τσάι και τους Σεΐχηδες

Με 40 στρέμματα στη φασκομηλιά κερνάνε τσάι και τους Σεΐχηδες Μια αγρότισσα από την Φασκοµηλιά Θεσπρωτίας, εδώ και έξι περίπου χρόνια καλλιεργεί και τυποποιεί κάθε λογής αρωµατικά βότανα , ενώ τα προϊόντα της ταξιδεύουν σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και έξω από τα σύνορα, σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά, Αυστραλία και Αραβικά Εµιράτα. Η 62χρονη Μαρία Κοµίνη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, βρίσκεται από το 1986 σε µια βαθειά σχέση µε την ελληνική γη, δουλεύοντας στο χωράφι της πατάτες, κρεµµύδια και κάποια λιόδεντρα, αλλά τα αρωµατικά βότανα είναι εκείνα που ξύπνησαν σε αυτήν και στην κόρη της, Σοφία Κοµίνη, το επιχειρηµατικό δαιµόνιο. «Η κυρά των βοτάνων» αποφάσισε να ξεκινήσει την πρώτη βιολογική καλλιέργεια στο νοµό Θεσπρωτίας, όταν είδε «ότι έχει φασκόµηλο στο βουνό, που αρχίσαµε να µαζεύουµε, είναι όµως παράνοµη η συλλογή για εµπορικό σκοπό και έτσι κάναµε καλλιέργεια», όπως εξηγεί στην Agrenda. Σήµερα, οι δυο γυναίκες, τρέχουν την οικογενειακή επιχείρηση βιολογικής καλλιέργειας σε µια έκταση περίπου 40 στρεµµάτων, όπου καλλιεργούν µεταξύ άλλων άγρια µέντα, θυµάρι, ρίγανη, µελισσόχορτο, τσάι του βουνού, φασκόµηλο, καλεντούλα και χαµοµήλι. Η στροφή από τη διάθεση στις αγορές χονδρικής των προϊόντων τους προς τη µεταποίηση, αύξησε τον τζίρο της επιχείρησης κατά 10%. Όπως υποστηρίζουν, η ποσότητα της παραγωγής µειώθηκε, όµως η διαδικασία της µεταποίησης απαιτεί περισσότερη δουλειά. «Το στοίχηµα είναι να κρατήσεις την ποιότητα σε καλή τιµή. Το προϊόν σου θα πρέπει να το προωθήσεις και να το πουλήσεις µόνος σου», αναφέρει η κόρη της, η οποία έχει αναλάβει τις πωλήσεις στο εξωτερικό. Βρείτε εδώ ολόκληρο το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda



Μια αγρότισσα από την Φασκοµηλιά Θεσπρωτίας, εδώ και έξι περίπου χρόνια καλλιεργεί και τυποποιεί κάθε λογής αρωµατικά βότανα , ενώ τα προϊόντα της ταξιδεύουν σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και έξω από τα σύνορα, σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά, Αυστραλία και Αραβικά Εµιράτα.

Η 62χρονη Μαρία Κοµίνη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, βρίσκεται από το 1986 σε µια βαθειά σχέση µε την ελληνική γη, δουλεύοντας στο χωράφι της πατάτες, κρεµµύδια και κάποια λιόδεντρα, αλλά τα αρωµατικά βότανα είναι εκείνα που ξύπνησαν σε αυτήν και στην κόρη της, Σοφία Κοµίνη, το επιχειρηµατικό δαιµόνιο.

«Η κυρά των βοτάνων» αποφάσισε να ξεκινήσει την πρώτη βιολογική καλλιέργεια στο νοµό Θεσπρωτίας, όταν είδε «ότι έχει φασκόµηλο στο βουνό, που αρχίσαµε να µαζεύουµε, είναι όµως παράνοµη η συλλογή για εµπορικό σκοπό και έτσι κάναµε καλλιέργεια», όπως εξηγεί στην Agrenda.

Σήµερα, οι δυο γυναίκες, τρέχουν την οικογενειακή επιχείρηση βιολογικής καλλιέργειας σε µια έκταση περίπου 40 στρεµµάτων, όπου καλλιεργούν µεταξύ άλλων άγρια µέντα, θυµάρι, ρίγανη, µελισσόχορτο, τσάι του βουνού, φασκόµηλο, καλεντούλα και χαµοµήλι.

Η στροφή από τη διάθεση στις αγορές χονδρικής των προϊόντων τους προς τη µεταποίηση, αύξησε τον τζίρο της επιχείρησης κατά 10%. Όπως υποστηρίζουν, η ποσότητα της παραγωγής µειώθηκε, όµως η διαδικασία της µεταποίησης απαιτεί περισσότερη δουλειά. «Το στοίχηµα είναι να κρατήσεις την ποιότητα σε καλή τιµή. Το προϊόν σου θα πρέπει να το προωθήσεις και να το πουλήσεις µόνος σου», αναφέρει η κόρη της, η οποία έχει αναλάβει τις πωλήσεις στο εξωτερικό.



Βρείτε εδώ ολόκληρο το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda
Σχόλια