Αλλαγή μοντέλου στα κεντρικά δελτία ειδήσεων...

Θα είναι ίσως το πρώτο… crash test στο καινούριο τηλεοπτικό τοπίο, καθώς πέντε (ή έξη;), αδειδοτημένα πλέον, κανάλια εθνικής εμβέλειας θα... ξεδιπλώσουν τις «βεντάλιες» των προγραμμάτων τους με στόχο να καταγράψουν το μεγαλύτερο δυνατόν ποσοστό τηλεθέασης και να προσελκύσουν όσο γίνεται πιο μεγάλο κομμάτι από τη διαφημιστική πίττα. Έμπειρα στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο και για σχετική στροφή τη νέα τηλεοπτική σεζόν στον τομέα της ενημέρωσης που έχει κάπως… παραγκωνιστεί τα τελευταία χρόνια. Μπαίνουμε σε μια σεζόν που χαρακτηρίζεται… εκλογική και παράλληλα η είσοδος του E TV τα στελέχη του οποίου σχεδιάζουν να παίξουν πιο δυνατά στον τομέα της ενημέρωσης είναι πιθανόν να συμπαρασύρει και άλλα κανάλια σε αυτό το πεδίο. Αυτό πάντως που είναι εμφανές ότι χρειάζεται είναι μια αλλαγή μοντέλου στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών. Το σημερινό στυλ του πολιτικού… καφενείου καθιερώθηκε προ 15ετίας με κάποιες μετεξελίξεις στην πάροδο του χρόνου. Τα πρώτα χρόνια τράβηξε το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού αλλά τώρα πλέον φαίνεται να έχει… κουράσει. Ίσως και γιατί συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να έχουμε περισσότερες απόψεις και ελάχιστες ειδήσεις. Είναι ξεπερασμένο μοντέλο, εξαιρετικά στημένο και συχνά… βαρετό. Το θέμα είναι λοιπόν ποιος/ποιοι θα τολμήσουν, θα αποφασίσουν να ρισκάρουν και να αλλάξουν τη γνωστή συνταγή, να ξεφύγουν από την πεπατημένη και να διαμορφώσουν ένα άλλο μοντέλο ειδήσεων. Και βέβαια ποιοι θα έχουν την υπομονή να επιμείνουν ανεξάρτητα από τις μετρήσεις τηλεθέασης καθώς διαφορετικά δεν μπορείς να διαμορφώσεις τηλεοπτικές συνήθειες. Ειδικά στον τομέα της ενημέρωσης κάποιοι συνήθως βιάζονται για αποτελέσματα, παίρνοντας συχνά βιαστικές αποφάσεις. Κι όμως, ο συγκεκριμένος τομέας χρειάζεται μεγάλο χρονικό ορίζοντα για να δοκιμαστεί μια… συνταγή, να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις και να αποκτήσει κοινό. Και τώρα φαίνεται να υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία , με την αλλαγή του τηλεοπτικού σκηνικού να δοκιμαστούν και άλλες… συνταγές, να επιχειρηθεί επιστροφή στο ρεπορτάζ και την έρευνα αλλά με αξιοποίηση πλέον και νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων, να αναζητηθούν πρωτότυπες ιδέες, να γίνουν τα δελτία ειδήσεων πιο γρήγορα, πιο περιεκτικά, περισσότερο ανοικτά σε όλους τους χώρους… Σωτήρης Μανιάτης e-tetradio.gr



Θα είναι ίσως το πρώτο… crash test στο καινούριο τηλεοπτικό τοπίο, καθώς πέντε (ή έξη;), αδειδοτημένα πλέον, κανάλια εθνικής εμβέλειας θα...
ξεδιπλώσουν τις «βεντάλιες» των προγραμμάτων τους με στόχο να καταγράψουν το μεγαλύτερο δυνατόν ποσοστό τηλεθέασης και να προσελκύσουν όσο γίνεται πιο μεγάλο κομμάτι από τη διαφημιστική πίττα.

Έμπειρα στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο και για σχετική στροφή τη νέα τηλεοπτική σεζόν στον τομέα της ενημέρωσης που έχει κάπως… παραγκωνιστεί τα τελευταία χρόνια. Μπαίνουμε σε μια σεζόν που χαρακτηρίζεται… εκλογική και παράλληλα η είσοδος του E TV τα στελέχη του οποίου σχεδιάζουν να παίξουν πιο δυνατά στον τομέα της ενημέρωσης είναι πιθανόν να συμπαρασύρει και άλλα κανάλια σε αυτό το πεδίο.

Αυτό πάντως που είναι εμφανές ότι χρειάζεται είναι μια αλλαγή μοντέλου στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών. Το σημερινό στυλ του πολιτικού… καφενείου καθιερώθηκε προ 15ετίας με κάποιες μετεξελίξεις στην πάροδο του χρόνου. Τα πρώτα χρόνια τράβηξε το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού αλλά τώρα πλέον φαίνεται να έχει… κουράσει. Ίσως και γιατί συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να έχουμε περισσότερες απόψεις και ελάχιστες ειδήσεις. Είναι ξεπερασμένο μοντέλο, εξαιρετικά στημένο και συχνά… βαρετό.

Το θέμα είναι λοιπόν ποιος/ποιοι θα τολμήσουν, θα αποφασίσουν να ρισκάρουν και να αλλάξουν τη γνωστή συνταγή, να ξεφύγουν από την πεπατημένη και να διαμορφώσουν ένα άλλο μοντέλο ειδήσεων. Και βέβαια ποιοι θα έχουν την υπομονή να επιμείνουν ανεξάρτητα από τις μετρήσεις τηλεθέασης καθώς διαφορετικά δεν μπορείς να διαμορφώσεις τηλεοπτικές συνήθειες. Ειδικά στον τομέα της ενημέρωσης κάποιοι συνήθως βιάζονται για αποτελέσματα, παίρνοντας συχνά βιαστικές αποφάσεις. Κι όμως, ο συγκεκριμένος τομέας χρειάζεται μεγάλο χρονικό ορίζοντα για να δοκιμαστεί μια… συνταγή, να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις και να αποκτήσει κοινό.

Και τώρα φαίνεται να υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία , με την αλλαγή του τηλεοπτικού σκηνικού να δοκιμαστούν και άλλες… συνταγές, να επιχειρηθεί επιστροφή στο ρεπορτάζ και την έρευνα αλλά με αξιοποίηση πλέον και νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων, να αναζητηθούν πρωτότυπες ιδέες, να γίνουν τα δελτία ειδήσεων πιο γρήγορα, πιο περιεκτικά, περισσότερο ανοικτά σε όλους τους χώρους…

Σωτήρης Μανιάτης

e-tetradio.gr
Σχόλια