Οι μέλισσες κατανοούν την έννοια του μηδενός
Η εφεύρεση του μηδενός ήταν ζωτικής σημασίας για τα σύγχρονα μαθηματικά και την επιστήμη, αλλά δεν είμαστε το μοναδικό είδος που θεωρεί "τίποτα" έναν αριθμό. Οι παπαγάλοι και οι πίθηκοι κατανοούν την έννοια του μηδενός και τώρα οι μέλισσες έχουν προσχωρήσει και στο σύλλογο.
Οι μελισσές είναι γνωστό ότι έχουν μερικές αριθμητικές ικανότητες, όπως η ικανότητα να μετρήσουν σε τέσσερα, τα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα κατά την παρακολούθηση των ορόσημων στο περιβάλλον τους. Για να δούμε αν αυτές οι ικανότητες επεκτάθηκαν στην κατανόηση του μηδενός, οι ερευνητές εκπαιδεύτηκαν 10 μέλισσες για να προσδιορίσουν τους μικρότερους από τους δύο αριθμούς. Σε μια σειρά δοκιμών, έδειξαν στα έντομα δύο διαφορετικές εικόνες που εμφανίζουν μερικά μαύρα σχήματα σε λευκό φόντο. Εάν οι μέλισσες πέταξαν στην εικόνα με μικρότερο αριθμό σχημάτων, τους δόθηκε νόστιμο νερό ζάχαρης, αλλά αν πέταξαν προς τον μεγαλύτερο αριθμό, τιμωρήθηκαν με πικρή γεύση κινίνη.
Μόλις οι μέλισσες είχαν μάθει να κάνουν τη σωστή επιλογή, οι ερευνητές τους έδωσαν μια νέα επιλογή: ένα λευκό φόντο που δεν περιέχει καθόλου σχήματα. Ακόμα κι αν οι μέλισσες δεν είχαν δει ποτέ μια άδεια εικόνα πριν, το 64% των περιπτώσεων που επέλεξαν αυτή την επιλογή και όχι μια εικόνα που περιέχει δύο ή τρία σχήματα, αναφέρουν οι συγγραφείς σήμερα στην επιστήμη. Αυτό υποδηλώνει ότι τα έντομα κατανοούσαν ότι το "μηδέν" είναι μικρότερο από δύο ή τρία. Και δεν πήγαιναν μόνο για την άδεια εικόνα επειδή ήταν νέα και ενδιαφέροντα: Μια άλλη ομάδα μελισσών που εκπαιδεύτηκε να επιλέγει πάντα τον μεγαλύτερο αριθμό τείνουν να επιλέγουν την μη φυσική εικόνα σε αυτή τη δοκιμασία.Οι μελισσές είναι γνωστό ότι έχουν μερικές αριθμητικές ικανότητες, όπως η ικανότητα να μετρήσουν σε τέσσερα, τα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα κατά την παρακολούθηση των ορόσημων στο περιβάλλον τους. Για να δούμε αν αυτές οι ικανότητες επεκτάθηκαν στην κατανόηση του μηδενός, οι ερευνητές εκπαιδεύτηκαν 10 μέλισσες για να προσδιορίσουν τους μικρότερους από τους δύο αριθμούς. Σε μια σειρά δοκιμών, έδειξαν στα έντομα δύο διαφορετικές εικόνες που εμφανίζουν μερικά μαύρα σχήματα σε λευκό φόντο. Εάν οι μέλισσες πέταξαν στην εικόνα με μικρότερο αριθμό σχημάτων, τους δόθηκε νόστιμο νερό ζάχαρης, αλλά αν πέταξαν προς τον μεγαλύτερο αριθμό, τιμωρήθηκαν με πικρή γεύση κινίνη.
sciencemag.org
Κατηγορίες:
Σχόλια