Ερχεται στήριξη των φτωχών και απελάσεις μεταναστών – Η εθνοκεντρική κυβέρνηση της Ιταλίας είναι γεγονός – Τέρμα τα αστεία – Η Ευρώπη αλλάζει
Εσκασε η βόμβα στις Βρυξέλλες. Αυτό που φοβόντουσα έγινε πραγματικότητα. Ολα αλλάζουν πλέον στην Ευρώπη, με την Ιταλία να δείχνει τον δρόμο και στις άλλες χώρες, κυρίως του νότου.
Η νέα σύνθεση της Ιταλική Κυβέρνησης, έχουν πλέον δεξιά, πατριωτικά χαρακτηριστικά. Μετανάστες και τα σχέδια των ελίτ για διάλυση των εθνών-κρατών πάνε πλέον στο περιθώριο.
Τα κόμματα που την στηρίζουν αποτελούν το 56% του εκλογικού σώματος στην Ιταλία. Συγκεκριμένα 34% είχαν λάβει τα 5 Αστέρια και 36% αθροιστικά, τα δεξιά κόμματα από τα οποία δεν μετέχει η Φόρτσα Ιτάλια.
Την κυβέρνηση δεν θα στηρίξει η Φόρτσα Ιτάλια του Σ.Μπερλουσκόνι, αλλά θα την στηρίξουν τα Αδέλφια της Ιταλίας που είχαν ζητήσει μαζί με τον συνασπισμό των 5 Αστέρων την παραπομπή για εσχάτη προδοσία του προέδρου της χώρας Σ.Ματαρέλα μετά το θεσμικό πραξικόπημα της περασμένης Κυριακής.
Η νέα κυβέρνηση έχει πλέον σχεδιάσει την επόμενη ημέρα, έχει μαζί της τον ιταλικό λαό και δείχνει έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες τις καταστάσεις.
Σε συμφωνία κυβερνητικού σχήματος κατέληξαν Πέντε Αστέρια και Λέγκα, με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε και αντιπροέδρους τους Σαλβίνι και Ντι Μάιο.
Το βράδυ της Πέμπτης, ο Κόντε συναντήθηκε με τον Ιταλό πρόεδρο Ματαρέλλα, αποδέχθηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και του παρέδωσε την λίστα με τους υπουργούς. Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει στις 16:00 της Παρασκευής τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδος).
Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε τη λίστα των υπουργών του, στο τέλος της συνάντησής του με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα.
Όπως είχε προαναγγελθεί, οι αρχηγοί των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο θα είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, και υπουργοί, αντίστοιχα, Εσωτερικών και Εργασίας.
Παράλληλα, στην νέα κυβέρνηση θα υπάρχει υπουργείο για την Κάτω Ιταλία, και για την οικογένεια και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Νέος υπουργός Οικονομικών είναι ο καθηγητής Τζοβάνι Τρία, ενώ ο συνάδελφός του Πάολο Σαβόνα αναλαμβάνει το υπουργείο Ευρωπαϊκών θεμάτων.
«Θα εργασθούμε εντατικά για την επίτευξη των πολιτικών στόχων που περιέχονται στο κυβερνητικό συμβόλαιο και για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των Ιταλών», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.
Την κυβέρνηση συνθέτουν η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια.
Τελικά, το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας έκανε γνωστό ότι θα επιλέξει την αποχή, ενώ το νέο κυβερνητικό σχήμα θα καταψηφίσουν τόσο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, όσο και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
«Κοπιάσαμε πολύ, τώρα ελπίζω να μην υπάρξουν άλλες εκπλήξεις», δήλωσε από το Μιλάνο, όπου επέστρεψε απόψε, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι.
Η λίστα με τους υπουργούς:
Υπουργός Δικαιοσύνης: Αλφόνσο Μποναφέντε
Υπουργός Αμυνας: Ελιζαμπέτα Τρέντα
Υπουργός Παιδείας: Μάρκο Μπουσέτι
Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Αλμπέρτο Μπονισόλι
Υπουργός Υγείας: Τζούλια Γκρίλιο
Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ: Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι
Υπουργός Διοίκησης: Τζούλια Μποντζόρνο
Υπουργός Περιβάλλοντος: Σέρτζιο Κόστα
Υπουργός Γεωργίας: Μάρκο Σεντινάιο
Υπουργός Υποδομών: Ντανίλο Τομινέλι
Υπουργός Νότου: Μπάρμπαρα Λέτσι
Υπουργός Εξωτερικών: Εντζο Μουαβέρο
Υπουργός Περιφερειακών και Αυτόνομων Υποθέσεων: Ερικα Στεφάνι
Σχέσεων με το Κοινοβούλιο και Αμεση Δημοκρατία: Ρικάρντο Φρακάρο
Παράλληλα, στην νέα κυβέρνηση θα υπάρχει υπουργείο για την Κάτω Ιταλία, και για την οικογένεια και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Νέος υπουργός Οικονομικών είναι ο καθηγητής Τζοβάνι Τρία, ενώ ο συνάδελφός του Πάολο Σαβόνα αναλαμβάνει το υπουργείο Ευρωπαϊκών θεμάτων.
«Θα εργασθούμε εντατικά για την επίτευξη των πολιτικών στόχων που περιέχονται στο κυβερνητικό συμβόλαιο και για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των Ιταλών», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.
Τζοβάνι Τρία: Ποιος είναι ο νέος ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας
Αυτοί που τον ξέρουν καλά, έτσι περιγράφουν τον Τζοβάνι Τρία, γράφει η ιταλική εφημερίδα Μεσαντζέρο. Ο Τζοβάνι Τρία αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικων στη νέα κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.
Ο Τρία έχει υπάρξει καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου, πρωην προέδρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Ιταλίας και αντιπρόσωπος στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.
Στο παρελθόν έχει επίσης συνεργαστεί ενεργά με τον Ρενάτο Μπρουνέτα, οικονομολόγο και στέλεχος της Forza Italia. Ορισμένα πρόσφατα άρθρα του Τζοβάνι Τρία καθιστούν δυνατή τη διαμόρφωση άποψης για το πώς βλέπει τα τρέχοντα οικονομικά ζητήματα. Διάκειται ευνοϊκά στη θέσπιση ενιαίου φορολογικού συστήματος αλλά και σε αυξήσεις του ΦΠΑ. Ο Τρία έχει πει ότι δεν επιθυμεί μια κοινωνία «στην οποία ένα μέρος του πληθυσμού παράγει και το άλλο καταναλώνει».
Ο καθηγητής Τρία έχει τονίσει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έπρεπε τα τελευταία χρόνια, να επικρίνει το ρόλο της Γερμανίας, η οποία, με το εμπορικό πλεόνασμα της (και ελλείψει της ευελιξίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών) προκαλεί προβλήματα στις άλλες χώρες-μέλη. Στα κείμενά του έχει αντιταχθεί στο γεγονός ότι το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν επιτρέπει έκτακτες νομισματικές πολιτικές όπως αυτές που μπορεί να κάνει η αμερικανική Fed.
Ο Τζοβάνι Τρία έχει επίσης ταχθεί υπέρ μορφών νομισματοποίησης του δημόσιου χρέους, αν και η επιλογή αυτή επί του παρόντος απαγορεύεται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.
EΡΧΕΤΑΙ ‘ΑΝΟΙΞΗ» ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ – ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Το κυβερνητικό πρόγραμμα των δύο κομμάτων αναφέρει οτι μία άρση των κυρώσεων, θα έδινε την δυνατότητα για μία μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων στη Μόσχα, με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που πλήττουν την Μ. Ανατολή.
Ενώ το έγγραφο της μελλοντικής Κυβέρνησης αναφέρει τις ΗΠΑ ως «προνομιούχο σύμμαχο», η αποστροφή στο σημείο για την Ρωσία είναι ξεκάθαρη, «η Ρωσία δεν πρέπει να θεωρείται ως απειλή, αλλά ως οικονομικός και επιχειρηματικός εταίρος.»
«Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να σταματήσουν οι κυρώσεις, ώστε να αναλάβει το ρόλο του κύριου διαμεσολαβητή για την επίλυση των περιφερειακών κρίσεων, (Συρία, τη Λιβύη, την Υεμένη).»
Επίσης το πρόγραμμα των δύο κομμάτων αναφέρει πως ο ισλαμικός εξτρεμισμός θα αντιμετωπιστεί και με την συνδρομή της Ρωσίας, προκαλώντας ήδη αναταραχή στις τάξεις του ΝΑΤΟ που δεν ανέμενε αυτή την προσέγγιση.
Παράλληλα κύριο σημείο της συμφωνίας είναι η οικονομική βοήθεια στους άνεργους -με 780 ευρώ τον μήνα- για δυο χρόνια. Αυτή ήταν και η κύρια προεκλογική υπόσχεση των Πέντε Αστέρων για να στηριχθεί η Κάτω Ιταλία, στην οποία η ανεργία έχει λάβει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις.
Τα δύο κόμματα να προαναγγέλλουν ομαδικές απελάσεις για όποιον δεν έχει δικαίωμα παραμονής στη χώρα.
Λέγκα και Πέντε Αστέρια εκτιμούν ότι στην Ιταλία διαμένουν παράνομα περίπου 500.000 άνθρωποι που δεν δικαιούνται άσυλο. Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία κέντρων προσωρινής διαμονής έως την απέλαση.
pentapostagma.gr
Σχόλια