Κορινθιακή περικεφαλαία στη ρωσική ενδοχώρα της Μαύρης Θάλασσας
Ένα εντυπωσιακό εύρημα ανέσκαψαν οι αρχαιολόγοι στην ενδοχώρα του ρωσικού νότου, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου κατά την αρχαιότητα άκμασαν ελληνικές αποικίες: Την πρώτη και μοναδική μέχρι τώρα περικεφαλαία που έχει ανακαλυφθεί βορειότερα των ακτών.
Σύμφωνα με το Archaeology News Network, είναι κατασκευασμένη από μπρούτζο και είναι εξακριβωμένα Κορινθιακή επειδή «κάλυπταν ολόκληρο το κεφάλι και τον λαιμό με σχισμές για τα μάτια και το στόμα, ενώ είχαν παραγνάθους».
Το εσωτερικό είχε επένδυση από ύφασμα ή δέρμα για να προστατέψει το κρανίο του πολεμιστή και ήταν η περικεφαλαία που φορούσαν οι οπλίτες, οι στρατιώτες που πολεμούσαν σε φάλαγγες.
Σύμφωνα με τον Roman Mimohod, διευθυντή της ανασκαφής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (Institute of Archaeology of the Russian Academy of Sciences, IA RAS), «χρονολογείται στο πρώτο τέταρτο του 5ου π.Χ. αιώνα».
Οι αρχαιολόγοι βρίσκονται στην περιοχή εδώ και μια διετία, κάνοντας ανασκαφές στη νεκρόπολη 600 τάφων οπού βρίσκονται πολλοί Έλληνες πολεμιστές του Βασιλείου του Βοσπόρου [5ος αι π.Χ - 4ος αι μ.Χ, ελληνιστικό βασίλειο στις χερσονήσους της Κριμαίας και του Ταμάν].
Πηγή
Κατηγορίες:
Σχόλια