Οι ΗΠΑ «καρφώνουν» Ερντογάν: «Κράτος-απαγωγέας η Τουρκία» – Εμμεση αναφορά για τους δύο Ελληνες αιχμαλώτους – Στη… φόρα οι τακτικές του καθεστώτος
Το Ίδρυμα για την Προάσπιση της Δημοκρατίας (FDD) THINK TANK με έδρα την Ουάσιγκτον και με πολύ μεγάλη επιρροή στην εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση και στελέχη όπως πρώην Πρέσβεις, στρατηγούς κτλπ, εξέδωσε μια νέα έκθεση «κόλαφο» σχετικά με την παράνομη κράτηση δυτικών υπηκόων στις φυλακές της Τουρκίας με τίτλο (η Διπλωματία των ομήρων του Ερντογάν), στην οποία έμμεσα αναφέρεται και στην παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ .
Ο κ. Aykan Erdemir, ανώτερος συνεργάτης του ινστιτούτου FDD, συνέταξε μαζί με τον πρώην πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία, Eric Edelman ανώτερο σύμβουλο στο ίδιο think tank…μια έκθεση που « καίει» στην κυριολεξία της χώρα αυτή, η οποία σύμφωνα με τους ίδιους χρησιμοποιεί οθωμανικές μεθόδους άσκησης εξωτερικής πολιτικής ανθρωπίνων «ανταλλαγμάτων» .
Η έκθεση απαριθμεί 40 άτομα που θίγονται από την διπλωματία των ομήρων που ασκεί περίτεχνα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη σύλληψη αλλοδαπών στην Τουρκία, ενώ ο Τούρκος ηγέτης φέρεται να απαιτεί στην συνέχεια, … παραχωρήσεις από τις χώρες καταγωγής τους, συμπεριλαμβανομένων και των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ( πράγμα που το βλέπουμε κάθε μέρα με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς ).
Επίσης , αφιερώνει σημαντικό κομμάτι στην περίπτωση του Αμερικανού ιερέα Andrew Brunson, ο οποίος βαρύνεται με την κατηγορία της τρομοκρατίας και κατασκοπείας.
«Οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επιλέξει να ασχολούνται εδώ και καιρό με την Άγκυρα « σιωπηλά» σε διμερές επίπεδο», έγραψε ο Erdemir, ενώ ο Edelman, υποστήριξε ότι αυτή η προσέγγιση είναι πλέον εντελώς αντιπαραγωγική.
Οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν από τα μέλη του ΝΑΤΟ να αλλάξουν τακτική και να μην επιδεικνύουν προθυμία εξέτασης οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων με τον Ερντογάν, για την διάσωση των υπηκόων τους, ενώ το έγγραφο συνιστά την ακόλουθη συνολική όμως στρατηγική για την αντιμετώπιση του ισχυρού ηγέτη της Τουρκίας:
«Υπάρχει ανάγκη για μια συντονισμένη διατλαντική πολιτική που θα μετατρέπει μια απλή διμερής διαπραγμάτευση , σε συνολικές διαπραγματεύσεις συναλλαγών για μια πολυμερή τουρκική δέσμευση βασισμένη στις ανθρώπινες αξίες.
Τα κράτη μέλη ( ΗΠΑ) και ΕΕ θα πρέπει να παράσχουν ένα σαφές «μήνυμα» και μια κοινή απάντηση στην πολιτική των ομήρων του Ερντογάν ως τρόπο άσκησης διπλωματίας.
(Παράδειγμα , ο νόμος για το εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα σε όλα τα επίπεδα όμως , για να καταστήσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αδύναμες , από την έλλειψη για παράδειγμα κρίσιμων ανταλλακτικών για τα αεροσκάφη F-16 που διαθέτουν).
Ένας άλλος τρόπος για την επισήμανση ότι η διενέργεια διμερών και πολυμερών διαβουλεύσεων με την Τουρκία για το θέμα των ομήρων..είναι λάθος, και η πρόταση του ινστιτούτου είναι… «Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να εκφράζουν ανεπιφύλακτα στους Τούρκους ομολόγους τους ότι το θέμα των ομήρων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις τους και ολόκληρη τη διατλαντική συμμαχία ».
«Να είστε πιο «σκληροί» στην χορήγηση βίζας σε πολίτες από την χώρα αυτή , και να εμποδίζετε την Τουρκία να επωφεληθεί των προνομίων της Interpol», καταλήγει ένα μέρος της έκθεσης.
Το έγγραφο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «Τελικά, μόνο μια ισχυρή, συντονισμένη σταθερή και κυρίως συνολική αντίδραση μπορεί να αποτρέψει τον Τούρκο Πρόεδρο από την περαιτέρω χρήση … δυτικών υπηκόων ως πιόνια για να προωθήσει την πολιτική του ατζέντα».
Η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, είναι ένα πολύ δημοφιλές θέμα στην Ουάσινγκτον , και είναι ένα από τα «εργαλεία» πολιτικής που πρέπει να υλοποιεί κανείς όταν ασχολείται με τον Ερντογάν, αναφέρει το ινστιτούτο.
Και οι δύο επιτροπές του Κογκρέσου έχουν προετοιμάσει παρόμοιες κυρώσεις που θα στοχεύσουν την Τουρκία μέσω κυρώσεων και άλλων μέσων τις τελευταίες εβδομάδες.
Η πώληση όπλων στην Τουρκία αναμένεται επίσης να διακόψει πλήρως την ροή ακόμα και ανταλλακτικών έως ότου οι υπεύθυνες ομάδες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, προετοιμάσουν και παραδώσουν ειδική έκθεση εντός 60 ημερών από την έγκριση του νομοσχεδίου, εστιάζοντας στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, επισημαίνει η έκθεση .
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Çavuşoğlu αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Ουάσινγκτον από τότε που ο Mike Pompeo ανέλαβε την θέση του ΥΠΕΞ στις 4 Ιουνίου 2018, κυρίως για να συζητήσει για την τύχη της πόλης Manbij αλλά και άλλα προβλήματα, όπως η προθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να διακόψει την παράδοση σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία , καθώς και το θέμα της αγοράς ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.
Όταν μια χώρα σαν την Τουρκία στοχοποιείται πριν λίγες ημέρες από το αμερικανικό γεωπολιτικό ινστιτούτο Centre for Strategic & International Studies (CSIS),σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο (Προαναγγελία θανάτου: «Απόσυρση του τουρκικού στρατού τώρα από την Κύπρο, να χτιστούν Νατοϊκές βάσεις!» – Εκθεση-«βόμβα» για λογαριασμό του Λ. Οίκου), και σήμερα οι Τούρκοι στηλιτεύονται από έτερο ινστιτούτο όπως το FDD , τότε σίγουρα έχει μπει το « νερό στο αυλάκι» για την τύχη των Τούρκων και ότι θα συμβεί από εδώ….. και στο εξής.
pentapostagma.gr
Σχόλια