Ο άτλας που καταγράφει τους παγκόσμιους περιβαλλοντικούς αγώνες
Από τους αυτόχθονες αγώνες για την αποψήλωση των δασών του Αμαζονίου, στις διαδηλώσεις των ψαράδων στη Σρι Λάνκα για την επέκταση του λιμανιού του Κολόμπο, μέχρι τα κινήματα εναντίον του αεριοαγωγού Tap στην Ιταλία. Οι ερευνητές από την Atlas Environmental Justice έχουν μελετήσει 2.450 περιβαλλοντικούς αγώνες και τους δημοσίευσαν σε ένα διαδραστικό χάρτη μέσω διαδικτύου.
Το έργο, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας ερευνητών και ακτιβιστών και καταγράφει τις επιτυχίες και αποτυχίες των παγκόσμιων κινητοποιήσεων για περιβαλλοντική δικαιοσύνη.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι υπεύθυνοι αυτού του έργου δημοσίευσαν ένα άρθρο σχετικά στην ιστοσελίδα «Ο Οικολόγος», στο οποίο συνοψίζουν ορισμένα από τα στοιχεία που προέκυψαν από χρόνια έρευνας.
Από όλες τις περιβαλλοντικές συγκρούσεις, οι πιο διαδεδομένες σχετίζονται με την αρπαγή γης: περισσότερες από 600 περιπτώσεις καταγράφηκαν διασκορπισμένες στις πέντε ηπείρους.
Εκατοντάδες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης τα τελευταία χρόνια στους τομείς των υδάτων και των φραγμάτων (326), των μεγάλων μεταλλευτικών έργων (270), της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων (178) και της διαχείρισης στερεών αποβλήτων (126).
«Οι συγκρούσεις για το περιβάλλον δεν πρέπει να θεωρηθούν ως εμπόδια για μια αρμονική διακυβέρνηση. Ούτε μπορούν να αντιμετωπιστούν με λύσεις που προτείνει η αγορά, η τεχνολογία ή η αστυνομία», γράφει η ερευνητική ομάδα σε άρθρα, που δημοσιεύονται στα περιοδικό «The Conversation» και «Mediapart»: «Οι άνθρωποι εκφράζουν τις καταγγελίες, τις προσδοκίες και έχουν πολιτικές απαιτήσεις. Δεν πρέπει να κατασταλούν οι κινητοποιήσεις τους. Μας φέρνουν σε έναν καλύτερο κόσμο για όλους».
Κατηγορίες:
Σχόλια