«Αμμόλοφοι» από μεθάνιο ανακαλύφθηκαν στον Πλούτωνα
Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν συνεχώς νέες «εκπλήξεις» στο παγωμένο έδαφος του πλανήτη
Η αποστολή New Horizons της NASA που πέρασε πάνω από τον Πλούτωνα τον Ιούλιο του 2015 είχε κάνει μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις αφού έδειξε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι ο πλανήτης διαθέτει ολόκληρα βουνά φτιαγμένα από πάγο, κοιλάδες παγωμένου αζώτου και καταγάλανο ουρανό με ελάχιστο, όμως οξυγόνο.
Τρία χρόνια αργότερα όμως, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Space.com, ο Πλούτωνας δείχνει ότι έχει ακόμη πολλά μυστικά κρυμμένα, αφού οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στον πλανήτη υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα «αμμόλοφων», οι κόκκοι των οποίων, όμως, δεν έχουν καμία σχέση με τη γήινη άμμο. Αντιθέτως, οι λόφοι έχουν δημιουργηθεί από ισχυρούς ανέμους που μετέφεραν κόκους παγωμένου μεθανίου ή αζώτου.
Τα ευρύματα δείχνουν ότι η παγωμένη επιφάνεια του πλανήτη, πάντως, έχει πάρει τη σημερινή της μορφή από σχετικά πρόσφατη γεωλογική δραστηριότητα. Ακόμα και οι αμμόλοφοι είναι αρκετά πρόσφατοι, αφού η ομάδα εκτιμά ότι σχηματίστηκαν εντός των τελευταίων 500.000 ετών.
Αντίστοιχοι λόφοι είναι συνηθισμένο φαινόμενο και σε άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος όπως στη Γη, τον Άρη, την Αφροδίτη και τον Τιτάναμ, τον τεράστιο δορυφόρο του Κρόνου, όμως η ύπαρξή τους και στον Πλούτωνα εντυπωσίασε τους επιστήμονες καθώς η πολύ λεπτή του ατμόσφαιρα θα έπρεπε να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη διαμόρφωσή τους.
Ερωτηματικό προς διερεύνηση πάντως, αποτελεί το εάν το ύψος των αμμόλοφων μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου.
Σχόλια