Η διπλωματία των ομήρων...
Αμερικανικό think tank αποκαλύπτει την πολιτική του Ερντογάν...
Μια ανίερη τακτική ώστε να πιέζει τους ξένους ηγέτες και τις κυβερνήσεις τους και να αποκομίζει οφέλη για την Τουρκία έχει θέσει τα τελευταία χρόνια σε εφαρμογή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με...
το αμερικανικό Think Tank, Foundation for Defense of Democracies (FDD). Σύμφωνα με έκθεση του ιδρύματος το καθεστώς Ερντογάν, λίγο πριν αλλά κατά κύριο λόγο μετά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, ξεκίνησε μια σειρά από συλλήψεις Αμερικανών και Ευρωπαίων πολιτών με σκοπό να εκβιάσει ή ακόμα και εκδικηθεί τις κυβερνήσεις τους.
Όμηροι για λίγα μέτρα στο τουρκικό έδαφος
Μεταξύ των ομήρων του Ερντογάν συγκαταλέγονται σύμφωνα με το FDD και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, που συνελήφθησαν στις 2 Μαρτίου στις Καστανιές του Έβρου επειδή πέρασαν για λίγα μέτρα στο τουρκικό έδαφος. Η έκθεση αναφέρει πως από την δεύτερη κιόλας μέρα υπήρχε έντονη φημολογία πως ο Ερντογάν θα ζητήσει την ανταλλαγή τους με τους οκτώ Τούρκους, που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.
Προσφορά δύο προς ένα: Μπράνσον και Γκολγκέ έναντι Γκιουλέν
An armed Turkish soldier guards in front of the courthouse during the trial of jailed US pastor Andrew Brunson, at Aliaga Prison in Izmir, Turkey, 07 May 2018.EPA, TOLGA BOZOGLU
Οι συντάκτες του κειμένου δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη σύλληψη και κράτηση δύο Αμερικανών πολιτών, για τους οποίος εκφράζουν τη βεβαιότητα πως κρατούνται επειδή ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει διακαώς την έκδοση του Γκιουλέν. Πρόκειται για τον πασίγνωστο πλέον πάστορα Μπράνσον, αλλά και τον Τουρκο-Αμερικανό, Σερκάν Γκολγκέ, ο οποίος είχε εργαστεί ακόμα και στη NASA και καταδικάστηκε σε 7,5 χρόνια φυλάκιση για σχέσεις με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί 30 Δυτικοί και τουλάχιστον 9 εξ αυτών παραμένουν στις τουρκικές φυλακές. Όπως σημειώνεται στην έκθεση οι άνθρωποι αυτοί γνώρισαν και γωνρίζουν ένα από τα χειρότερα πρόσωπα της Τουρκίας καθώς ενδέχεται να μείνουν προφυλακισμένοι έως και επτά χρόνια – λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης –, ενώ έχουν περιορισμένοι πρόσβαση στους δικηγόρους τους.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ...
Κατηγορίες:
Σχόλια