Ελλάδας-Τουρκίας από Κρήτη μέχρι Κύπρο – Ανακήρυξη Μεσογειακής ΑΟΖ ο πρώτος τουρκικός στόχος




«Δωμάτιο» πολέμου έχει στήσει η Τουρκία καθώς την επικείμενη γεώτρηση διαχειρίζεται μια μικρή ομάδα που επικοινωνεί απευθείας με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Η Άγκυρα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον περιορισμό της διαρροής ευαίσθητων πληροφοριών, καθώς τα όσα θα ακολουθήσουν αναμένονται να φέρουν ραγδαίες εξελίξεις. Η δημιουργία τετελεσμένου με την ανακήρυξη «Μεσογειακής Αοζ» είναι ο κύριος στόχος της Αγκυρας.

Η Αγκυρα μέχρι τώρα έχει ακολουθήσει με ευλάβεια θα λέγαμε το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει. Εδώ και καιρό έχει ενισχύσει με δυνάμεις και πυροβολικό τα κατοχικά στρατεύματα, είχε ανακοινώσει την δημιουργία της «Δύναμης Ασπίδα Μεσογείου» ενώ είχε πει πως θα ξεκινήσει η κάθοδος του πλωτού γεωτρύπανου στην περιοχή της Μεσογείου. Ετσι και έγινε.

Η ακριβής τοποθεσία της τουρκικής γεώτρησης είναι ένα ζήτημα, το οποίο, εκτός απροόπτου, θα ξεκαθαρίσει λίγο πριν την έναρξη των σχετικών εργασιών.Οι νέες εργασίες της Τουρκίας έχουν δυο στόχους: Από την μια την κατοχύρωση των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας στην περιοχή και από την άλλη την ενεργή εμπλοκή των τ/κ στο ενεργειακό παιχνίδι της Μεσογείου.

Οπως αναφέραμε και χτες, ο πρώτος στόχος της τουρκικής γεώτρησης με βάση και τους ακριβείς βυθομετρικούς χάρτες της περιοχής, μπορεί να είναι η περιοχή ανοικτά του κόλπου Αττάλειας που απεικονείζεται στον χάρτη με τον αρ. 1.

Ωστόσο στην περιοχή «1» το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» έχει πραγματοποιήσει ελάχιστα σεισμογραφικά, πλην μίας ζώνης στην «νότια πλευρά της περιοχής «1» όπου έγιναν δύο φορές πυκνά σεισμογραφικά. Όμως το ίδιο πυκνά σεισμογραφικά έγιναν δύο φορές και στις περιοχές που σημειώνονται στον χάρτη με τους αρ. 2 και 3 δυτικά της Πάφου, όπου το θαλάσσιο βάθος είναι επίσης περίπου 2.600 μέτρα.



Το ίδιο βάθος – των 2.600 μέτρων – έχει και περιοχή εντός του τεμαχίου 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, στο τμήμα του που «διεκδικεί» η Τουρκία στο οποίο όμως δεν έγιναν καθόλου σεισμογραφικές έρευνες από την Τουρκία, οπότε και είναι αδύνατο να έχει μελετηθεί και εκτιμηθεί ότι υπάρχει σημείο «στόχου» για γεώτρηση.

Αυτές είναι οι τέσσερεις περιοχές με το προαναφερόμενο βάθος.

Με τον αρ. 5 στον χάρτη η περιοχή όπου από το τέλος περασμένου Δεκεμβρίου πραγματοποιεί σεισμογραφικά το «Μπαρμπαρός».

Προς ανακήρυξη «Μεσογειακής Αοζ»

Σύμφωνα με την πάγια τουρκική θέση, η Ανατολική Μεσόγειος Θάλασσα είναι μια «ημίκλειστη θάλασσα» με υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη, με πολλούς περιορισμούς, οι οποίοι κανονικά θα πρέπει να καθορίζονται από όλα τα παράκτια κράτη της περιοχής (συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας), βάση συμφωνίας και με βάση τις αρχές της ισότητας.

Η Τουρκία, αν και το κράτος με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζουν οι Τούρκοι, αποκλείεται από ορισμένες πραγματικές εφαρμογές επειδή η πλειοψηφία των χωρών της περιοχής της αρνούνται τις «δικαιοδοσίες αυτές».

Η Τουρκία θα κινηθεί σύμφωνα με τους αναγκαίους νομικούς , πολιτικούς και οι τεχνικούς κανονισμούς «ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ το νόμιμο μερίδιο του υποβρύχιου πλούτου» της περιοχής, καταλήγουν οι Τούρκοι.

Δηλαδή ξεκινούν νομικό αγώνα για την διεκδίκηση ΑΟΖ έως κάτω από την Κρήτη και την Κύπρο, ενώ συγχρόνως προετοιμάζονται με όλα τα μέσα, ΠΡΩΤΑ να το «επιβάλουν» σε όλες τις παράκτιες χώρες , συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.

Μάλιστα σε άλλο άρθρο ο Dr. jixad Yayci, αναφέρει ότι , η Ανατολική Μεσόγειος ιστορικά, στρατηγικά και οικονομικά διαθέτει μια σημασία η οποία προσδιορίζεται με βάση την Κύπρο . Τα παρόχθια κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας δικαιούνται να συμμετέχουν στην κατανομή των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας . Το διεθνές νομικό πλαίσιο προσδιορίζει ότι η Τουρκία , η Αίγυπτος, η κατεχόμενη Κύπρος και όχι η Συρία, η Λιβύη, το Ισραήλ, θα πρέπει να έχουν αμοιβαία ΑΟΖ με το Λίβανο.

Οι συμφωνίες για την θαλάσσια δικαιοδοσία επιμερισμού θα πρέπει να αναθεωρηθούν , τονίζει ο Δόκτωρ . Στην περίπτωση αυτή, η Τουρκία, αποκτά νέα διεθνή δικαιώματα και νόμιμα συμφέροντα στις ανατολικές περιοχές της Μεσογείου, με θαλάσσια δικαιοδοσία σύμφωνα με τον χάρτη .

Ηδη, το τουρκικό ναυτικό με την ναυτική «ασπίδα» στη Μεσόγειο εδώ και καιρό απαγορεύει όλες τις κινήσεις πλοίων εξόρυξης υδρογονανθράκων στην αποκαλούμενη περιοχή της Μεσογειακής ΑΟΖ .

Μπεράτ Αλμπαϊράκ, Τούρκος Υπουργός Ενέργειας

Με το δικό μας γεωτρύπανο, τους δικούς μας μηχανικούς και το δικό μας εξοπλισμό αρχίζουμε τη δική μας γεώτρηση.

Για τη στρατηγική μας είναι αρκετό ένα πλοίο; Όχι βέβαια. Τότε λέμε για τις δραστηριότητες στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, το συντομότερο δυνατό, με τη βοήθεια του Αλλάχ να προσθέσουμε δίπλα στο “Φατίχ” ένα ακόμα γεωτρύπανο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Τούρκου Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, σε δείπνο που παρέθεσε στους αρχηγούς των τριών όπλων μετά τη νηστεία του Ραμαζανιού.

Χουλουσι Ακάρ, Αρχηγός Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων

Στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα κάνουν το καθήκον τους και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

“Απογοητευτικές” χαρακτηρίζει -την ίδια ώρα- τις τελευταίες δηλώσεις Αναστασιάδη ο λεγόμενος “πρωθυπουργός” των κατεχομένων Τουφάν Ερχουρμάν.

Τουφάν Ερχουμάν, Λεγόμενος “πρωθυπουργός” κατεχομένων

Θα ήθελα να υπενθυμίσω στην ε/κ πλευρά ότι η αλλαγή της στάσης τους στο θέμα της ομοσπονδίας και της πολιτικής ισότητας θα αποτελέσει το μοναδικό δρόμο για τη λύση.

Νουρετίν Τζανικλί – Τούρκος Υπουργός Άμυνας

«Όλοι θα πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά αν θέλουν να επιτεθούν ή να απειλήσουν τον τουρκικό λαό».













pentapostagma.gr


Σχόλια