Έβαλε οριστικά «πόδι» το Πεκίνο στη Νότια Σινική Θάλασσα - Στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αεροδρόμια στο Αρχιπέλαγος (Photos)
Η Κίνα έχει εγκαταστήσει πυραύλους Cruise και πυραυλικά συστήματα επιφανείας - αέρος σε τρία από τα προκεχωρημένα φυλάκια που διαθέτει στη Νότια Σινική Θάλασσα, μετέδωσε χθες Τετάρτη το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC .
Οι εγκαταστάσεις, θα σημάνουν τις πρώτες αναπτύξεις κινεζικών πυραύλων στα νησιά Σπράτλι, τα οποία διεκδικούν ασιατικές χώρες μεταξύ των οποίων το Βιετνάμ και η Ταϊβάν.
Η Κίνα δεν έχει αναφέρει οποιεσδήποτε αναπτύξεις πυραύλων, όμως λέει πως οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της στα Σπράτλι είναι καθαρά αμυντικές και ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στο έδαφός της.
«Αυτοί που δεν έχουν την πρόθεση να είναι επιθετικοί, δεν χρειάζεται να στενοχωρούνται ούτε να φοβούνται, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Πεκίνο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ.
Συνεχής επέκταση
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα, το Πεκίνο ακολουθή μια επιθετική πολιτική στη νότια Σινική θάλασσα, προχωρώντας σε μονομερείς ενέργειες και κατασκευάζοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε νησιά και τεχνητά νησιά, των οποίων την κυριαρχία διεκδικούν πολλές χώρες.
Πρόσφατα φιλιππινέζικες εφημερίδες έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που έχει κατασκευάσει στα αμφισβητούμενα νησιά Σπάρτλι η Κίνα.
Σε αυτές αποδεικνύεται η στρατιωτικοποίηση των συγκεκριμένων περιοχών, καθώς όπως φαίνεται έχουν κατασκευαστεί τεράστιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, παρατηρητήρια, αεροδρόμια, φάροι, χώροι αποθήκευσης πυρομαχικών, προβλήτες κλπ.
Η πρόσφατη εξέλιξη δε, με την τοποθέτηση πυραύλων Cruise η Κίνα απειλεί ευθέως την Αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, καθώς το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα μπορεί να πλήξει στόχους (πλοία των ΗΠΑ στην προκειμένη περίπτωση) με μεγάλη ισχύ και ακρίβεια.
Με φόντο τον ακήρυχτο εμπορικό πόλεμο, λόγω των δασμών Τραμπ, η Κίνα φαίνεται πως μπαίνει σε τροχιά σύγκρουσης με τις ΗΠΑ οι οποίες θεωρείται βέβαιο από αναλυτές ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να «περιορίσουν» την κινεζική επιρροή ή να ρισκάρουν να χάσουν μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας ηγεμονίας τους.
Σύμφωνα με αναλυτές τα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή είναι τεράστια, καθώς το 60% του παγκόσμιου θαλασσιού εμπορίου διέρχεται πλέον μέσω της νότιας σινικής θάλασσας.
Πηγή
Σχόλια