Oι ΗΠΑ «ισοπεδώνουν» τον «Σουλτάνο»: Στο σκαμνί o Ερντογάν και το τουρκικό κράτος – Σχέδιο κυρώσεων εναντίον της Αγκυρας εκπονεί η Ουάσινγκτον
Eτοιμες να ισοπεδώσουν τον Ερντογάν είναι οι ΗΠΑ. Σε πρώτη φάση οικονομικά και εν συνεχεία, κόβοντας τα φτερά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, καθώς όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, θα μείνει γυμνή, καθώς πέρα το σχέδιο κυρώσεων για τα F-35, δεν θα παραδοθούν όπως φαίνεται το επόμενο χρονικό διάστημα ανταλλακτικά για F-16 και Phantom.
Αμερικανοί νομοθέτες, σε συνεργασία με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, επεξεργάζονται σχέδιο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, ανέφεραν πηγές της Ουάσιγκτον, υπό καθεστώς ανωνυμίας, στην ιστοσελίδα HELLAS JOURNAL.
Είναι η πρώτη φορά που συζητούνται σοβαρά οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, είπαν οι πηγές. Όπως μας τόνισαν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, σε πρώτη φάση, την υπόθεση του πάστορα Αντριου Μπράνσον, που βρίσκεται στις τουρκικές φυλακές χωρίς να διαπράξει κανένα έγκλημα, όπως υποστήριξαν ο πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Πενς, οι οποίοι έχουν ζητήσει την αποφυλάκισή του από τον πρόεδρο Ερντογάν ο πρώτος, και τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ ο δεύτερος.
Πρωτεργάτης του σχεδίου κυρώσεων είναι ο γερουσιαστής Τζέιμς Λάνκφορντ από την Οκλαχόμα, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος του Αμερικανού προέδρου.
Ο κ. Λάνκφορντ έχει δημοσιοποιήσει δημόσια τις απόψεις του για το θέμα. Μίλησε για ψεύτικη δίκη και για θεωρίες συνωμοσίας από την πλευρά της Τουρκίας. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής είναι αυτός που συντονίζει το αμερικανικό σύστημα και τον τρόπο αντίδρασης στην άδικη, όπως την χαρακτηρίζει, φυλάκιση του πάστορα.
Οι Τούρκοι κατηγορούν τον Μπράνσον για σχέσεις με τους πραξικοπηματίες και τον Ιμάμη Γκιουλέν, ενώ υποστηρίζουν ότι συνεργάζεται με τους Κούρδους αντάρτες του PKK. Η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε γελοίες τις κατηγορίες και αξιωματούχοι της κατηγόρησαν τον κ. Ερντογάν ότι ασκεί «τη διπλωματία των ομήρων». Εκτός του πάστορα οι Τούρκοι φυλάκισαν και μέλη των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών που εδρεύουν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας απέρριψε τις εκκλήσεις του Λευκού Οίκου για να απελευθερώσει τους Αμερικανούς υπηκόους και τους τουρκικής καταγωγής υπαλλήλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ζήτησε ως αντάλλαγμα την έκδοση του Ιμάμη Γκιουλέν και την απελευθέρωση του τραπεζίτη Αττίλα, ο οποίος καταδικάστηκε στην Αμερική για παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο εναντίον του Ιράν. Οι Αμερικανοί ανταπάντησαν ότι δεν θα υποκύψουν στους εκβιασμούς του Ερντογάν και ότι η αμερικανική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.
Πηγές της Γερουσίας πιστεύουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενέργειες του γερουσιαστή Λάνκφορντ γίνονται σε πλήρη συνεννόηση με τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι Αμερικανοί προβληματίζονται επίσης με την επιμονή της Τουρκίας να παραλάβει το ρωσικό σύστημα S-400 που παραβιάζει τους κανόνες της συμβατικότητας με τον οπλισμό του ΝΑΤΟ. Ένα άλλο θέμα που πρέπει να επιλύσουν σύντομα είναι αν θα παραδώσουν στην Τουρκία τα μαχητικά F-35 που αγόρασε από την Αμερική. Εκφράζονται βάσιμοι φόβοι για διαρροή της απόρρητης τεχνολογίας των μαχητικών στους Ρώσους.
Tην ίδια στιγμή, ένας Ελληνοαμερικανός δικηγόρος, ο Ανδρέας Ακάρας, είναι βασικό μέλος της ομάδας υπεράσπισης των Κούρδων διαδηλωτών που δέχθηκαν βάναυση επίθεση από τους σωματοφύλακες του Ερντογάν, έξω από την οικία του Τούρκου πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, το απόγευμα της 16ης Μαΐου 2017.
«Η δικαστική μάχη ξεκινά αρχές της εβδομάδας και εκτιμάται ότι θα είναι μακρά και ενδιαφέρουσα λόγω της σημαντικής ιδιαιτερότητάς της» δήλωσε στον «Φιλελεύθερο» ο κ. Ακάρας, ο οποίος είναι γνωστός όχι μόνο ως διακεκριμένος δικηγόρος, αλλά και ως ενεργό μέλος της δικηγορικής κοινότητας για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών.
Οπως αναφέρει ο Φιλεύθερος της Κύπρου, μεταξύ άλλων, είναι ο ιδρυτής του Saint Andrew’s Freedom Forum, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που δραστηριοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, προάγοντας την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν στις δημοκρατικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία.
Για επτά χρόνια ήταν συνεργάτης (επικεφαλής στα θέματα εξωτερικής πολιτικής) του Δημοκρατικού βουλευτή του Μέριλαντ, Τζον Σαρμπάνη. «Δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνω υπόθεση με πολιτικές διαστάσεις. Η διαφορά είναι ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ διαφορετικό» τόνισε ο κ. Ακάρας, επισημαίνοντας ότι «οι σωματοφύλακες ενός ξένου ηγέτη που βρίσκονταν στις ΗΠΑ επιτέθηκαν σε άμαχο πληθυσμό. Αυτό είναι πρωτοφανές. Δεν είναι θέμα που αφορά, μόνο τους διαδηλωτές. Πρόκειται για ξένη επίθεση σε αμερικανικό έδαφος, σε Αμερικανούς πολίτες και μάλιστα από νατοϊκή χώρα.
Ουσιαστικά είναι προσβολή της κυριαρχίας των ΗΠΑ και επίθεση στο αμερικανικό Σύνταγμα». Κατηγορίες είχαν απαγγελθεί σε 19 άτομα, μεταξύ των οποίων και 15 μέλη της φρουράς του Τούρκου προέδρου. Οι δυο είναι Τούρκοι με αμερικανική υπηκοότητα και είχαν καταδικαστεί με ένα χρόνο φυλάκιση επειδή είχαν ξυλοκοπήσει διαδηλωτές κουρδικής και αρμενικής καταγωγής.
Στο ποινικό κομμάτι της υπόθεσης συμπεριλαμβάνονται τέσσερα άτομα. Η αγωγή των θυμάτων είναι εναντίον του τουρκικού κράτους και επιδίωξη της δικηγορικής ομάδας που συμμετέχει ο κ. Ακάρας είναι η Τουρκία να εξαναγκαστεί να αποζημιώσει τα θύματα.
«Ο αμερικανικός νόμος, όπως συμβαίνει σχεδόν σε κάθε χώρα, προστατεύει τους ηγέτες και τους εκπροσώπους των ξένων κυβερνήσεων από το να δικαστούν σε αμερικανικά δικαστήρια, αλλά υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις» τόνισε ο ομογενής δικηγόρος, προσθέτοντας ότι «η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί εξαίρεση. Το διπλωματικό άσυλο δεν προστατεύει τη βία».
Τα επεισόδια κατά των Κούρδων διαδηλωτών με πρωταγωνιστές μέλη της ασφάλειας του Τούρκου προέδρου, πριν ένα σχεδόν χρόνο, είχαν λάβει μεγάλη δημοσιότητα από τα αμερικανικά ΜΜΕ και είναι ένα θέμα που συνέτεινε στην όξυνση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.
Η επικείμενη δίκη αναμένεται να συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον και ορισμένα ΜΜΕ επικεντρώνονται στο γεγονός ότι μέλη της ασφάλειας του προέδρου της Τουρκίας και ξένοι πράκτορες επιτέθηκαν σε Αμερικανούς πολίτες στους δρόμους της Ουάσιγκτον.
Το ένα χαστούκι λοιπόν διαδέχεται το άλλο όπως φαίνεται, ενώ στον κρίκο των κυρώσεων ή καλύτερα των κατηγορίων σε αυτό το σημείο κατά της Τουρκίας, έρχεται να προστεθεί Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα εναντίον της Τουρκίας, την κατηγόρησε ότι με την στάση της τορπιλίζει τις όποιες δυνατότητες καλών σχέσεων.
Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ αφού υπενθύμισε ότι η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είχε δημιουργήσει επανειλημμένα προβλήματα στο παρελθόν για την παραμονή της ειρηνευτικής αποστολής στο νησί, καθώς προσπαθούσε να συνδέσει την παρουσία της με την γενική πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ανέφερε:
«Η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη και θέλει να φύγουν οι ειρηνευτές. Στο τέλος της ημέρας, εάν οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έμεναν μόνοι τους, ίσως θα είχαμε λύση. Αλλά η Τουρκία, με την πιο στρατιωτικοποιημένη κατά κεφαλή περιοχή σ’ όλο τον κόσμο, στην βόρεια Κύπρο, με τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ, επιδιώκει να παρεμβαίνει στα διεθνή δικαιώματα της Κύπρου και άλλων χωρών. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μας μακριά από αυτήν την πραγματικότητα», τόνισε ο γερουσιαστής Μενέντεζ.
pentapostagma.gr
Σχόλια