Αδειασε το αμερικανικό οχυρό Fort Knox από τόνους τουρκικού χρυσού ο Ερντογάν – Αποδεσμεύτηκε από την κηδεμονία των ΗΠΑ και ετοιμάζεται για… κρίση




Η τουρκική Εθνική Τράπεζα περιορίζει τα αποθέματα χρυσού της σε ΗΠΑ, Αγγλία και Ελβετία. Περίπου 19 τόνοι χρυσού κατατίθενται στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) και ο Ερντογάν οπλίζεται.

Η Τουρκία απέσυρε όλα τα αποθέματα χρυσού της από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το περιβόητο οχυρό Fort Knox.

Αυτά θα κατατεθούν στην Bank of England και στο BIS.

Μιλάμε για 18,7 τόνους χρυσού οι οποίοι φέρονται να έχουν μεταφερθεί στην Ελβετία.

Συνολικά περίπου 28,6 τόνοι χρυσού έχουν μεταφερθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες από την Τουρκία .

Τα συνολικά αποθέματα ξεπερνούν πλέον τους 560 τόνους που ανέρχονται σε 20 δισ δολάρια.



Για λόγους σύγκρισης:

Η Ελβετική Εθνική Τράπεζα κατέχει περισσότερο από το ήμισυ του τουρκικού χρυσού από όσο κατέχει η Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο χρυσός χρησιμοποιείται ως ένα ασφαλές καταφύγιο σε εποχές συγκρούσεων, πολέμων και γεωπολιτικής αστάθειας, ενώ γίνεται παγκόσμια αποδεκτός.

Επίσης δεν συνδέεται με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ δεν μπορεί να τον εκδόσει μια κυβέρνηση, μια κεντρική τράπεζα ή μια νομισματική αρχή, ενώ σε αντίθεση με τα κρατικά ομόλογα που ενέχουν το ρίσκο χρεοκοπίας, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον χρυσό.

Ο χρυσός με άλλα λόγια, είναι η τέλεια πανοπλία ενός κράτους σε περιόδους οιασδήποτε κρίσης…

Tα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της γείτονος, επιχειρούν να συγκεντρώσουν και χρυσό από τους πολίτες, παρέχοντας κίνητρα ώστε να παραδώσουν τα κοσμήματά τους στα γκισέ των τραπεζών.

Ενδεικτικά είναι δύο SMS – προσφορές τραπεζών που κατακλύζουν τις τελευταίες ημέρες τα κινητά τηλέφωνα των τούρκων πολιτών:

«Αγαπητέ πελάτη, περίοδος κέρδους για το χρυσάφι στο σπίτι σας, με την εγγύηση του θησαυροφυλακίου του κράτους! Φέρτε τον χρυσό σας στα καταστήματά μας και προσθέστε κέρδος πάνω στο κέρδος. […] Για περισσότερες πληροφορίες […]»

«Φέρτε κι εσείς τον χρυσό σας, όποια εργάσιμη ημέρα επιθυμείτε, στους εξουσιοδοτημένους χρυσοχόους μας και θα τον καταθέσουμε δωρεάν στον λογαριασμό χρυσού σας. Και επιπλέον, ευκαιρία με τόκο 2,75% στον προθεσμιακό σας λογαριασμό, για όσους από εσάς σπεύσετε μέχρι το τέλος του Απρίλη! Για περισσότερες πληροφορίες […]»

Το τελευταίο διάστημα η τουρκική οικονομία και λίρα «χτυπιούνται» αλύπητα μαζί με τις αξιολογήσεις διεθνών οίκων, μήπως όλα αυτά αφορούν τις παρασκηνιακές κινήσεις του Ερντογάν με το χρυσό από τις ΗΠΑ;

Λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης, η τουρκική Εθνική Τράπεζα σταδιακά παραιτείται από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για αρκετούς μήνες και αυξάνει μαζικά τις καταθέσεις σε χρυσό.

Πάνω απ ‘όλα όμως, η τουρκική Τράπεζα θέλει να απαλλαγεί από τις ΗΠΑ και την κηδεμονίας τους .

Ο λόγος οφείλεται στις τρέχουσες εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Τα ξένα μέσα ενημέρωσης υποπτεύονται πάνω από όλα πολιτικό και λιγότερο οικονομικό υπόβαθρο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει να ελέγξει την Εθνική Τράπεζα, προφανώς σχεδιάζει να κάνει τη χώρα του πιο ανεξάρτητη από τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Επίσης, ο ίδιος επιθυμεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εντυπωσιακή δίκη του Τούρκου τραπεζίτη Hakan Atilla. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της κρατικής τράπεζας Halkbank καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 32 μηνών στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα.

Το δικαστήριο έκρινε ότι αποδείχθηκε με στοιχεία ότι ο Τούρκος τραπεζίτης βοήθησε το Ιράν να αποφύγει κυρώσεις. Ο ίδιος ο Ερντογάν προσπάθησε επανειλημμένα στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο να διακόψει αποτυχημένα την όλη διαδικασία αλλά δεν μπόρεσε να πράξει τίποτα .

Ποια είναι η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών BIS

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) είναι ένα από τα πιο μυστήρια κτίρια στην πόλη της Βασιλείας. Αυτό που συμβαίνει στον πύργο ύψους περίπου 70 μέτρων στο σταθμό SBB, ωστόσο, δεν γίνεται γνωστό στον έξω κόσμο στο κτίριο, ενώ υπάρχει μια τρομερή ζώνη υψηλής ασφαλείας.

Μόνο οι 600 περίπου υπάλληλοι της BIS έχουν πρόσβαση και οι οποίοι απολαμβάνουν διπλωματικής προστασίας. Ο ουρανοξύστης δεν ανήκει στην χώρα και δεν αποτελεί νομικά μέρος της Ελβετίας.

Οι ελβετικές αρχές μπορούν να εισέλθουν στο επιβλητικό κτίριο μόνο όταν το επιτρέψουν ο πρόεδρος ή ο γενικός διευθυντής της BIS.

Η αστυνομία της Βασιλείας δεν γνωρίζει καν με βεβαιότητα πόσα όπλα βρίσκονται στο κτίριο. Σύμφωνα με αναφορές, θα πρέπει να είναι πάρα πολλά.

Στο ευρύ κοινό, οι αξιωματούχοι της τράπεζας σπάνια εμφανίζονται και όταν το πράττουν αφορούν συνήθως σχετικά ιδιαίτερα περίπλοκα οικονομικά ζητήματα.

Η BIS είναι όργανο ελέγχου και διακυβέρνησης με το οποίο οι διεθνείς κεντρικές τράπεζες συντονίζουν τις πολιτικές τους.

Παράλληλα, λειτουργεί και ως τράπεζα των κεντρικών τραπεζών. Και σε αυτό το ρόλο, η Βασιλεία αφορά έναν από τους πλέον αμφιλεγόμενους χώρους για τους αρχηγούς κυβερνήσεων.

Η BIS παρέχει μόνο γενικές απαντήσεις κατόπιν αιτήματος, αλλά επισημαίνει ότι στην Βασιλεία δεν αποθηκεύεται χρυσός.

Η ίδια η τράπεζα χρησιμοποιεί τις υποδομές διαφόρων εθνικών τραπεζών για τις καταθέσεις . Δεν παρέχονται πληροφορίες για μεμονωμένες χώρες.

Αλλά, κατ ‘αρχήν, θα μπορούσε να ασκήσει καθήκοντα ως διαχειριστής ή υπόχρεος σε σχέση με διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ανέφερε η τράπεζα.

Η ετήσια έκθεση της BIS δίνει κάποια στοιχεία. Στα τέλη Μαρτίου 2017, οι καταθέσεις τους ανήλθαν συνολικά σε 204 δισεκατομμύρια (SZR). Αυτό είναι ένα σταθερό, τεχνητό νόμισμα. Ο συντελεστής μετατροπής σε φράγκα είναι 1,43, πράγμα που σημαίνει περιουσία περίπου 292 δισεκατομμυρίων ευρώ. Περίπου το 5% είναι οι καταθέσεις σε χρυσό. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσότητα 363 τόνων.

pentapostagma.gr
Σχόλια