Τι δίνει και τι κερδίζει η Αθήνα...





...στην τελευταία αξιολόγηση...

Με αμετάβλητα τα δεδομένα στις δύο μεγάλες, μετα-μνημονιακές «γκρίζες ζώνες», εκείνες που αφορούν τις περικοπές στις...
συντάξεις και την μείωση του αφορολόγητου, έκλεισε το επικαιροποιημένο Μνημόνιο μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Από το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας που δημοσιοποίησε η Κομισιόν καθίσταται πλέον απολύτως σαφές ότι οι όποιες αλλαγές – εάν και εφόσον υπάρξουν – δεν θα επιχειρηθούν πριν από το οριστικό τέλος του Μνημονίου.

Συνολικά, και κάνοντας το «ταμείο» της τέταρτης αξιολόγησης, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι δεν υπήρξαν δυσάρεστες εκπλήξεις και αξιώσεις και θεωρούν διαχειρίσιμη την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που πρέπει να υλοποιηθούν έως τα μέσα Ιουνίου. Αναλυτικά, οι βασικές παράμετροι της τεχνικής συμφωνίας είναι οι εξής:

Ασφαλιστικό – συντάξεις:

Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο επαναβεβαιώνεται ρητά η συμφωνία περικοπής των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου του 2019, και αναφέρεται ότι πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα ο επανυπολογισμός των συντάξεων με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Παρά την δέσμευση αυτή, ωστόσο, στην κυβέρνηση το θέμα των συντάξεων εξακολουθεί να θεωρείται ανοιχτό μεσοπρόθεσμα. Ενδεικτική επ’ αυτού είναι η σημερινή δήλωση της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτισόγλου στην ΕΡΤ ότι το υπερπλεόνασμα του ΕΦΚΑ αφήνει περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης, μετά το τέλος του Μνημονίου, των περικοπών στις συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, η τεχνική συμφωνία προβλέπει επίσης μεταξύ άλλων:

Ενταξη των υπηρεσιών συνταξιοδότησης του Δημοσίου στον ΕΦΚΑ

Έκδοση της υπουργικής απόφασης για την περικοπή του ΕΚΑΣ από το 2019

Νομοθέτηση μέτρων έως τον Ιούνιο για τη διασφάλιση της μη -δημόσιας χρηματοδότησης του ελλείμματος του ΕΔΟΕΑΠ

Επανεξέταση του συστήματος απονομής των συντάξεων αναπηρίας έως τέλος του 2018

Φορολογικό

Στο φορολογικό πεδίο δεν προβλέπεται – αλλά ούτε και αποκλείεται – η επίσπευση, κατά ένα χρόνο, της μείωσης του αφορολόγητου, δηλαδή από το 2019 αντί του 2020. Στην τεχνική συμφωνία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «οι (ελληνικές) αρχές, ως προαπαιτούμενο, θα φέρουν μπροστά την εφαρμογή των μέτρων για τη φορολογία εισοδήματος από το 2019, εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος, θεωρήσουν στη βάση διαφανούς εκτίμησης ότι μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή είναι απαραίτητη, προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ».

Κυβερνητικοί παράγοντες, πάντως, θεωρούν δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει εν τέλει αξίωση επίσπευσης της μείωσης, με δεδομένο ότι το Ταμείο έχει βελτιώσει σημαντικά τις προβλέψεις του για τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Στο φορολογικό κεφάλαιο της τεχνικής συμφωνίας προβλέπονται επίσης:

Ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα με τις εμπορικές εντός του Ιουνίου

Εφαρμογή του συστήματος αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών κατασχέσεων για χρέη προς την εφορία

Κατάργηση έως το τέλος Ιουνίου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά που διατηρούν ακόμη το ειδικό καθεστώς

Απλοποίηση της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ

Αλλαγές στο προνομιακό φορολογικό καθεστώς που διέπει τη ναυτιλία

Επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης, την προστασία του περιβάλλοντος και την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού

Ιδιωτικοποιήσεις

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις προβλέπεται επιτάχυνση στις μετεγκεταστάσεις φορέων από το Ελληνικό και στο κλέισιμο των ανοιχτών εκκρεμοτήτων, έτσι η συμφωνία με τους επενδυτές να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2018.

Προβλέπεται επίσης:

Μεταφορά της ΓΑΙΟΣΕ (που ελέγχει τα ακίνητα του ΟΣΕ) στο υπερταμείο έωςτην 1η Ιουλιου.
Κατάθεση χρονοδιαγράμματος, έως το τέλος του 2018, για την μεταφορά και του οργανισμού διαχείρισης του ΟΑΚΑ στο υπερταμείο.

Εξαίρεση της Εγνατίας Οδού από το σύστημα δορυφορικών/αναλογικών διοδίων

Εναλλακτικό μοντέλο αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ αντί της πώλησης του 65%, υπό την προϋπόθεση ότι θα επηρεαστεί η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ

Ενέργεια

Προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος τους 2018 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη. Παράλληλα, με την τεχνική συμφωνία επιβεβαιώνεται ότι μετατίθεται σε μεταγενέστερο στάδιο η πώληση του 17% της ΔEΗ ή η εφαρμογή άλλου εναλλακτικού σχεδίου αξιοποίησής του.

tvxs.gr
Σχόλια