Ποιος θα σταματήσει τον Τραμπ και τον Νετανιάχου;







Γράφει ο Δημήτρης Χρήστου




Είδαμε και πάθαμε να αποφύγουμε την απειλή του Αμερικανού προέδρου για βομβαρδισμό της Βόρειας Κορέας και μια νέα εξ ίσου, ίσως και μεγαλύτερη σε κόστος απειλή, αν πραγματοποιηθεί πολεμική επίθεση στο Ιράν, βρίσκεται μπροστά μας. Στην πρώτη περίπτωση, οι αναλύσεις για τις συνέπειες στις οικονομίες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας προσγείωσαν τους πολεμοχαρείς του Λευκού Οίκου στην πραγματικότητα. Σήμερα όμως με την περίπτωση του Ιράν τα πράγματα μοιάζουν διαφορετικά.



Ακολουθήστε μας στο Facebook FoulsCode



Σε ενδεχόμενη πολεμική επιχείρηση οι καταστροφές στην περιοχή με τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου θα είναι ανυπολόγιστες, με συνέπειες για τη διεθνή οικονομία. Τα νέα προσφυγικά κύματα θα κατακλύσουν την περιοχή και την Ευρώπη. Οι διαθέσεις για ιερό πόλεμο από τους απανταχού ισλαμιστές, θα φουντώσουν. Θυμάμαι, λίγο μετά την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, ο πρόεδρος Μπους είχε χαρακτηρίσει τη διένεξη Ισραήλ – Παλαιστινίων, ως «μήτρα του κακού». Ως αιτία εκδίκησης για την εθνοκάθαρση που συνεχίζει μέχρι σήμερα το Τελ Αβίβ. Δυστυχώς, δεν θα κατάφερε ούτε αυτός να βρει λύση.
Οι πιέσεις του Τελ Αβίβ

Το θέμα εξουδετέρωσης του υποτιθέμενου πυρηνικού οπλαστασίου της Τεχεράνης έθεσε ορθά κοφτά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου με εμφανή πρόθεση να πιέσει ή και να παρασύρει τις ΗΠΑ σε σύγκρουση.

Κατά τον Νετανιάχου η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι απαράδεκτη. Και για να το αποδείξει, παρουσίασε στοιχεία για ένα ιρανικό πρόγραμμα μέχρι το 2003. Με άλλα λόγια, υποστηρίζει ότι επειδή το Ιράν είχε ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων πριν από το 2003 και το απέκρυψε από τη διεθνή κοινότητα, πρέπει να καταργηθεί μια συμφωνία με βάση την οποία διεθνείς επιθεωρητές εποπτεύουν το Ιράν προκειμένου να μην αναπτύξει ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

Η επιχειρηματολογία αυτή αντιμετωπίστηκε απ’όλο τον κόσμο με έκπληξη. Εκτός από τον πρόεδρο Τραμπ, που τη βρήκε πειστική. «Τα στοιχεία αυτά», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, «συμφωνούν με αυτό που πάντα γνώριζαν οι Ηνωμένες Πολιτείες: ότι το Ιράν έχει ένα μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων που προσπάθησε και απέτυχε να κρύψει από τον κόσμο και τον ίδιο του τον λαό». Την επομένη των δηλώσεων του Ισραηλινού ηγέτη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επανέλαβε ότι: «ουδεμία αξιόπιστη ένδειξη έχει για δραστηριότητες στο Ιράν που έχουν σχέση με την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου μετά το 2009».
Οι αντιδράσεις Μακρόν και Μέρκελ

Κατά τις πρόσφατες επισκέψεις τους στο Λευκό Οίκο, τόσο ο Γάλλος πρόεδρος, όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος υπερασπίστηκαν τη διεθνή συμφωνία με το Ιράν, την οποία υπέγραψε για λογαριασμό των ΗΠΑ και ο προηγούμενος πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Διότι αν η συμφωνία αυτή ακυρωθεί, τίποτα δεν θα μπορεί να εμποδίσει το Ιράν να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, καθώς ο ορκισμένος εχθρός του στην περιοχή, όπως είναι σήμερα το Ισραήλ, διαθέτει πυρηνικά όπλα χωρίς κανείς να το ενοχλεί.

Εξάλλου, η διαφορά μεταχείρισης των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα με τις χώρες που δεν διαθέτουν, καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι χωρίς πυρηνικό οπλοστάσιο οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους σε κάνουν ότι θέλουν, όπως συνέβη με το Ιράκ και τη Λιβύη.
Οι πολεμοχαρείς του Λευκού Οίκου

Αρκεί όμως η πίεση του Νετανιάχου για να αναλάβουν δράση οι ΗΠΑ; Ποτέ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι αρκεί. Μόνο που στη σημερινή εποχή δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο ως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας υπάρχει ο Τζων Μπόλτον φανατικός υπέρμαχος στρατιωτικής απάντησης τόσο για την Κορέα όσο και για το Ιράν. Παράλληλα, αντικαταστάτης του κοσμικού πρώην υπουργού εξωτερικών Ρεξ Τίλλερσον, ορίστηκε ο Μάικ Πομπέο. Πρόκειται για έναν άνθρωπο πολύ κοντά στον Τραμπ, ένα «γεράκι» που μετακόμισε από το Tea Party στην ηγεσία της CIA και τώρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σφοδρός επικριτής του Ιράν, πρωτοστατεί στην εκστρατεία κατά της Τεχεράνης, την οποία θεωρεί τον μεγαλύτερο χρηματοδότη της διεθνούς τρομοκρατίας.

Ο Τραμπ είναι απομονωμένος, διότι εκτός από την ΕΕ, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία διαφωνούν, ενώ η Βρετανία θα δυσκολευτεί να στηρίξει τον Λευκό Οίκο καθώς η κοινή γνώμη της είναι εξαιρετικά επιφυλακτική μετά τα στραπάτσα και τα ψέματα του Τόνι Μπλερ για το Ιράκ. Και ακόμα δεν έχουν αρχίσει τα εμπορικά αντίποινα που έχει εξαγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος, για να μάθουμε τις συνέπειες και τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν.

Τι γίνεται όμως αν ο Νετανιάχου προκαλέσει σοβαρό πολεμικό επεισόδιο με το Ιράν. Και είναι ικανός να το κάνει, αφού η εξουσία του βασίζεται στο φόβο για οτιδήποτε ισλαμικό με την πλειονότητα των πολιτών του Ισραήλ να αποδέχεται ενέργειες όπως για παράδειγμα τις δολοφονίες άοπλων Παλαιστινίων στο πεδίο βολής της Γάζας. Η Γάζα που σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, θεωρείται από τις πλέον μολυσμένες περιοχές του κόσμου, από τον συνεχή καταιγισμό των βομβών.

Αν μάλιστα η συμφωνία καταργηθεί έστω και μονομερώς από τις ΗΠΑ και η Τεχεράνη υποχρεωθεί να συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, αυτό να θεωρηθεί η αιτία πολέμου. Ίσως αυτή να είναι και η στρατηγική επιδίωξη εκείνων που επιχειρούν να αλλάξουν δραματικά τις παγκόσμιες ισορροπίες με πολεμικά μέσα.

Δυστυχώς το ολοκαύτωμα που υπέστησαν οι Εβραίοι έχει λησμονηθεί από τους σύγχρονους πολίτες του κράτους, ενώ οι απανταχού Εβραίοι και κυρίως το αμερικανικό τους λόμπι, στηρίζουν τυφλά και ανιστόρητα οτιδήποτε αποφασίζει το Τελ Αβίβ. Δεν υπάρχει κανένα όραμα για ειρηνική κυριαρχία του πλέον σύγχρονου κράτους της Μέσης Ανατολής. Ζούμε μέρες αγωνίας, με το νέο κόσμο, όπως τον σχεδιάζουν οι Αμερικανοί, να λειτουργεί χωρίς κανόνες και με μοναδικό διαιτητή το Λευκό Οίκο.
Πηγή
Σχόλια