Ασφαλής χώρα, ανασφαλείς πολίτες...





Η Γερμανία συγκαταλέγεται στις ασφαλέστερες χώρες του κόσμου, όπως καταδεικνύουν νεότερα εγκληματολογικά στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι νιώθουν πιο ανασφαλείς από ποτέ.

Η παρουσίαση της...
εγκληματολογικής στατιστικής στη Γερμανία έχει προσελκύσει εξαιρετικό ενδιαφέρον μετά τη μαζική έλευση προσφύγων στη χώρα στο πλαίσιο της λεγόμενη προσφυγικής κρίσης. Οι επικεφαλίδες που θα μπορούσαν να συνοψίσουν τα στοιχεία για το 2017, τα οποία παρουσίασε στο Βερολίνο ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, είναι πανηγυρικές: «Ισχυρότερη μείωση της εγκληματικότητας τα τελευταία 25 χρόνια», «οι διαρρήξεις σε κατοικίες μειώθηκαν κατά ένα πέμπτο» ή ακόμη «η βία στις νεαρές ηλικίες περιορίζεται εξαιρετικά». Ωστόσο, είναι σπάνιο έως απίθανο να διαβάσει κανείς τέτοιους τίτλους στη Γερμανία, μια χώρα όπου τα συναισθήματα φαίνεται να παίζουν συχνά σπουδαιότερο ρόλο από ό,τι τα γεγονότα και επειδή οι κατά κανόνα κακές ειδήσεις είναι αυτές που είναι άξιες αναφοράς.

Παρά την αισθητή μείωση της εγκληματικότητας όμως, πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία αισθάνονται πιο ανασφαλείς από ποτέ. Ο Κρίστιαν Πφάιφερ, ο πιο γνωστός γερμανός εγκληματολόγος, που έχει διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στο τοπικό κοινοβούλιο της Κάτω Σαξονίας, επιχειρεί να ερμηνεύσει το αυξημένο αίσθημα ανασφάλειας παρά τη μείωση των παραβατικών πράξεων το 2017 κατά 10% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Τα ΜΜΕ εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας

«Βεβαίως από τη μια πλευρά πρόκειται για ένα μιντιακό φαινόμενο: 'μόνο οι κακές ειδήσεις έχουν αξία', επισημαίνει ο Κρίστιαν Πφάιφερ παραπέμποντας στο περιεχόμενο των καθημερινών τηλεοπτικών προγραμμάτων. «Αυτό είναι εντελώς τρελό. Δεν υπάρχει ούτε ένα βράδυ που να μην παίζουν κάποιο θρίλερ. Βομβαρδιζόμαστε από ανθρωποκτονίες», σχολιάζει ο γερμανός εγκληματολόγος, υπογραμμίζοντας ότι ως εκ τούτου δεν συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ανασφαλείς παρά την αισθητή μείωση της εγκληματικότητας.

Πέρα από τα μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν και τα συναισθήματα, παρατηρεί ο ίδιος. «Στη Γερμανία είναι αυξημένο το αίσθημα ανασφάλειας επειδή υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός ξένων στη χώρα. Το αίσθημα της πατρίδας, της σιγουριάς έχει εξασθενήσει», εκτιμά ο Κρ. Πφάιφερ. Όπως επισημαίνει, η Γερμανία διάγει αυτή τη στιγμή τη φάση που περνά κάθε άλλη χώρα που έχει υποδεχθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα εξαιρετικά μεγάλο αριθμό προσφύγων. «Είναι μια φάση ανασφάλειας επειδή οι άνθρωποι έχουν μάθει εδώ και χιλιάδες χρόνια να θεωρούν τους ξένους δυνητικά επικίνδυνους».

Δύσκολα τα συμπεράσματα για την εγκληματικότητα αλλοδαπών

Σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα των αλλοδαπών στη Γερμανία, είναι δύσκολο να γίνουν αξιόπιστες συγκρίσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Κι αυτό επειδή πλέον στην στατιστική καταγραφή έχουν συμπεριληφθεί και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, όπως για παράδειγμα άτομα που υφίστανται πολιτικές διώξεις στην πατρίδα τους.

Γεγονός είναι ότι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες αλλοδαποί θεωρούνται ύποπτοι για παραβατικές πράξεις είναι δυσανάλογα αυξημένες σε σχέση με το ποσοστό τους επί του συνολικού πληθυσμού της Γερμανίας. Αυτό όμως έχει τα αίτιά του, επισημαίνει ο Κρ. Πφάιφερ, τονίζοντας ότι «οι πιθανότητες καταγγελίας εναντίον αλλοδαπών είναι διπλάσιες συγκριτικά με τις αντίστοιχες εναντίον Γερμανών».

left.gr
Σχόλια