Ποιοί παρακολουθούν τα τηλέφωνα με βαλιτσάκια




Όσο προ­χω­ρούν και εξε­λίσ­σο­νται οι νέες τεχνο­λο­γί­ες, τόσο απρο­στά­τευ­τος είναι ο πολί­της σε ό,τι αφο­ρά τη δια­σφά­λι­ση του απορ­ρή­του των επι­κοι­νω­νιών του, παρα­δέ­χθη­καν οι εκπρό­σω­ποι της Αρχής Δια­σφά­λι­σης του Απορ­ρή­του των Επι­κοι­νω­νιών (ΑΔΑΕ), που ενη­μέ­ρω­σαν σε κοι­νή συνε­δρί­α­σή τους, τα μέλη των Επι­τρο­πών Θεσμών και Δημό­σιας Διοί­κη­σης της Βου­λής, για τα πεπραγ­μέ­να του 2016.

Τόνι­σαν, εξάλ­λου, την ανά­γκη εκσυγ­χρο­νι­σμού του θεσμι­κού πλαι­σί­ου και ενί­σχυ­σης τόσο του προ­σω­πι­κού όσου και των υπο­δο­μών της Αρχής, ώστε να αντα­πο­κρι­θεί στις νέες τεχνο­λο­γι­κές προ­κλή­σεις.

Ο πρό­ε­δρος της ΑΔΑΕ, Χρή­στος Ζαμπί­ρας, υπε­ρα­μύν­θη­κε των προ­σπα­θειών που κατα­βάλ­λει η Αρχή για τη δια­σφά­λι­ση του τηλε­φω­νι­κού απορ­ρή­του των πολι­τών, τονί­ζο­ντας ότι στα πλαί­σια των δυνα­το­τή­των της, με μειω­μέ­νο προ­σω­πι­κό και περιο­ρι­σμέ­νη οικο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση, κάνει το καλύ­τε­ρο δυνα­τό και υπάρ­χει το καλύ­τε­ρο δυνα­τό απο­τέ­λε­σμα. Ανέ­φε­ρε, δε, ακό­μα ότι «ανε­ξέ­λεγ­κτα βαλι­τσά­κια» βρί­σκο­νται σε χέρια ιδιω­τών, οι οποί­οι παρα­κο­λου­θούν τηλε­φω­νι­κές συν­δια­λέ­ξεις πολι­τών, ενώ σημεί­ω­σε ότι στα τρία νόμι­μα φορη­τά συστή­μα­τα συνα­κρο­ά­σε­ων που δια­θέ­τουν η ΕΥΠ και η Ελλη­νι­κή Αστυ­νο­μία, ίσως έπρε­πε να γίνο­νται περισ­σό­τε­ροι έλεγ­χοι από την ΑΔΑΕ.

«Μέσα στο πλαί­σιο της καθη­κό­ντων της και με τα μέσα που δια­θέ­τει η ΑΔΑΕ κάνει το καλύ­τε­ρο δυνα­τό. Πάντα υπάρ­χουν περι­θώ­ρια βελ­τί­ω­σης. Θα ήταν χρή­σι­μος ένας ουσια­στι­κός διά­λο­γος με τη Βου­λή και εμείς είμα­στε δια­τε­θι­μέ­νοι να τον κάνου­με»είπε ο κ. Ζαμπί­ρας.

«Χωρίς μεσο­λά­βη­ση παρό­χου υπάρ­χουν τα τεχνι­κά μέσα στη διά­θε­ση προ­σώ­πων, ώστε να έχουν, χωρίς συγκα­τα­θέ­σεις, συνα­κρο­ά­σεις;» ρώτη­σε τον επι­κε­φα­λής της ΑΔΑΕ ο πρώ­ην πρό­ε­δρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγ­γε­λος Βενι­ζέ­λος και έλα­βε την απά­ντη­ση: «Υπάρ­χει νομο­θε­τι­κή πρό­βλε­ψη, ΕΥΠ και αστυ­νο­μία να έχουν συστή­μα­τα νόμι­μων συνα­κρο­ά­σε­ων και να μπο­ρούν για συγκε­κρι­μέ­νους λόγους να άρουν το απόρ­ρη­το των επι­κοι­νω­νιών, εφό­σον υπάρ­χει εισαγ­γε­λι­κή έγκρι­ση. Εμείς κάνου­με ελέγ­χους για την τήρη­ση της άρσης του απορ­ρή­του. Την ενερ­γο­ποί­η­ση, όμως, για την άρση απορ­ρή­του την κάνει ο πάρο­χος. Εμάς απλά μας κοι­νο­ποιού­νται οι ενέρ­γειες. Για το αν έχει τηρη­θεί η νόμι­μη δια­δι­κα­σία, για παρά­δειγ­μα στην έρευ­να ενός εγκλή­μα­τος, δεν μπο­ρεί η ΑΔΑΕ να υπει­σέλ­θει. Είναι αρμο­διό­τη­τα των δικα­στι­κών Αρχών να το ελέγ­ξουν».



«Υπάρ­χει πεποί­θη­ση της κοι­νής γνώ­μης ότι δεν είναι ασφα­λής. Από πλευ­ράς τεχνο­λο­γι­κής ασφά­λειας, υπάρ­χει το απόρ­ρη­το στις τηλε­πι­κοι­νω­νί­ες, ή να απο­δε­χτεί η κοι­νω­νία ότι η ψηφια­κή τεχνο­λο­γία είναι προ­σβά­σι­μη, ανοι­κτή, αλλά όχι ασφα­λής. Μπο­ρεί­τε να δια­βε­βαιώ­σε­τε ότι οι υπη­ρε­σί­ες παρο­χής και στα­θε­ρής τηλε­φω­νί­ας συμ­μορ­φώ­νο­νται στο κανο­νι­στι­κό πλαί­σιο;» επέ­μει­νε ο κ. Βενι­ζέ­λος.

«Εμείς ελέγ­χου­με κατά πόσο ο πάρο­χος τηρεί τις τεχνι­κές προ­ϋ­πο­θέ­σεις. Απ΄ ό,τι μας δηλώ­θη­κε, υπάρ­χουν τρία κρα­τι­κά βαλι­τσά­κια που έχουν η ΕΥΠ και η Αστυ­νο­μία. Ξέρου­με για τρία και ελέγ­χου­με τρία. Υπάρ­χουν βαλι­τσά­κια, όπως λέγε­ται, και σε ιδιώ­τες, αλλά δεν μπο­ρού­με να το ελέγ­ξου­με αυτό. Κάνα­με προ­τά­σεις για θέμα­τα ελέγ­χου αυτών των… βαλι­τσα­κί­ων, αλλά δεν έχουν ευδο­κι­μή­σει. Είναι ανέ­λεγ­κτα αυτά» σημεί­ω­σε ο κ. Ζαμπί­ρας και πρό­σθε­σε:

«Οι αρμο­διό­τη­τες της ΑΔΑΕ, σύμ­φω­να με τους νόμους, είναι να ελέγ­χει στην ελλη­νι­κή επι­κρά­τεια τους παρό­χους τηλε­πι­κοι­νω­νια­κών και ταχυ­δρο­μι­κών υπη­ρε­σιών. Οι εται­ρεί­ες πρέ­πει να εφαρ­μό­ζουν και να υλο­ποιούν τις πολι­τι­κές ασφά­λειας των πολι­τών και να ελέγ­χο­νται για τη τήρη­σή τους από την ΑΔΑΕ. Δεν έχει, όμως, θεσμο­θε­τη­θεί και δεν μπο­ρεί από τον νόμο η ΑΔΑΕ να ελέγ­ξει τα δίκτυα. Κάνα­με προ­τά­σεις, αλλά δεν έχουν θεσμο­θε­τη­θεί ακό­μα».

Έμφα­ση δόθη­κε από τους βου­λευ­τές — μέλη των δύο Επι­τρο­πών στο θέμα τόσο της κυβερ­νο­α­σφά­λειας όσο και του δια­δι­κτύ­ου, με αφορ­μή και τις τελευ­ταί­ες απο­κα­λύ­ψεις για την εται­ρεία Facebook, με τους εκπρο­σώ­πους της ΑΔΑΕ να παρα­δέ­χο­νται τους μεγά­λους κιν­δύ­νους, αλλά και να ανα­γνω­ρί­ζουν την αδυ­να­μία όχι μόνο της ελλη­νι­κής ανε­ξάρ­τη­της Αρχής αλλά και σε παγκό­σμιο επί­πε­δο της δια­σφά­λι­σης του απορ­ρή­του των επι­κοι­νω­νιών των πολι­τών.

«Αυτό είναι ένα διε­θνές πρό­βλη­μα. Δεν μπο­ρεί η ΑΔΑΕ να ελέγ­ξει υπε­ρε­θνι­κούς φορείς, όπως η Google ή το Facebook.

Εμείς, επει­δή υπάρ­χουν αυτοί οι κίν­δυ­νοι, δίνου­με συμ­βου­λές μέσω της ιστο­σε­λί­δας μας και φυλ­λα­δί­ων που έχου­με εκδώ­σει, πώς μπο­ρεί ο πολί­της να προ­στα­τευ­τεί από αυτούς τους κιν­δύ­νους στο δια­δί­κτυο. Είναι ένα πολύ σοβα­ρό θέμα που δεν μπο­ρεί μια χώρα από μόνη της να το αντι­με­τω­πί­σει. Χρειά­ζε­ται δια­κρα­τι­κή συνερ­γα­σία και νομο­θε­τι­κή επε­ξερ­γα­σία, γίνο­νται προ­σπά­θειες και σε επί­πε­δο ΕΕ να θεσπι­στούν κανό­νες γι αυτές τις εται­ρεί­ες. Το κακό βρί­σκει πάντα τρό­πους και μεθό­δους που ξεπερ­νούν τη νομο­θε­σία» ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο κ. Ζαμπί­ρας.

Από την πλευ­ρά του, ο επι­κε­φα­λής της Διεύ­θυν­σης Δια­σφά­λι­σης Υπο­δο­μών, Απορ­ρή­του Υπη­ρε­σιών και Εφαρ­μο­γών Δια­δι­κτύ­ου, Γιάν­νης Ψαλ­λί­δας, σημεί­ω­σε ότι είναι υπό δια­μόρ­φω­ση ο ευρω­παϊ­κός κανο­νι­σμός, που θα προ­βλέ­πει τη δια­δι­κα­σία, τους όρους, τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις και τους κανό­νες για τη δια­σφά­λι­ση του απόρ­ρη­του των ιδιω­τι­κών επι­κοι­νω­νιών.

«Ανα­μέ­νου­με τον κανο­νι­σμό. Δεν μπο­ρού­με να κάνου­με κάτι άλλο, περι­μέ­νου­με»τόνι­σε ο κ. Ψαλ­λί­δας. «Η ΑΔΑΕ παρα­κο­λου­θεί τις εξε­λί­ξεις και τις δια­δι­κα­σί­ες, απο­κτά εμπει­ρία που μπο­ρεί να είναι χρή­σι­μη για τους ελέγ­χους στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας» συμπλή­ρω­σε ο κ. Ζαμπί­ρας.

Από την πλευ­ρά του, ο βου­λευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχά­λης Κάτσης επε­σή­μα­νε ότι με τις νέες ψηφια­κές τεχνο­λο­γί­ες υπάρ­χει μεν μεγά­λη και γρή­γο­ρη πρό­σβα­ση, ωστό­σο υπάρ­χει και το «τυρά­κι πίσω από την κολοσ­σιαία αυτή φάκα» και αφο­ρά τη δια­χεί­ρι­ση προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων.

«Αυτό το φακέ­λω­μα, ως προς τις συνή­θειες του ατό­μου ή τις πολι­τι­κές του από­ψεις, υπάρ­χει ο κίν­δυ­νος να που­λη­θεί σε μια κυβέρ­νη­ση για να χει­ρα­γω­γή­σουν τις μάζες»είπε ο κ. Κάτσης, ανα­φέ­ρο­ντας ως παρά­δειγ­μα την εται­ρεία Facebook, που κατη­γο­ρή­θη­κε ότι πού­λη­σε απόρ­ρη­τα προ­σω­πι­κά δεδο­μέ­να 50 εκα­τομ­μύ­ριων χρη­στών, τα οποία είχε επε­ξερ­γα­στεί και το θέμα ερευ­νά­ται από τις αμε­ρι­κα­νι­κές Αρχές.

Η βου­λευ­τής της ΝΔ Μισέλ Αση­μα­κο­πού­λου ζήτη­σε να μάθει ποια είναι η συμ­με­το­χή της ΑΔΑΕ στη κατάρ­τι­ση της εθνι­κής κυβερ­νο­α­σφά­λειας, σημειώ­νο­ντας ότι τον Μάρ­τιο του 2018 εγκρί­θη­κε από τον αρμό­διο υπουρ­γό η οδη­γία ΝΙΣ NIS (Network and Information Systems) που ήταν η πρώ­τη νομο­θε­τι­κή πρά­ξη της ΕΕ για την ασφά­λεια των δικτύ­ων και των πλη­ρο­φο­ριών.

Για ένα πολύ σοβα­ρό θέμα που έχει να κάνει με τις εται­ρεί­ες κινη­τής και στα­θε­ρής τηλε­φω­νί­ας, που λει­τουρ­γούν κατα­χρη­στι­κά, έκα­νε λόγο ο βου­λευ­τής των ΑΝΕΛ Γιώρ­γος Λαζα­ρί­δης.

«Να ξέρε­τε όλοι ότι όσο προ­χω­ρά η τεχνο­λο­γία τόσο μειώ­νε­ται η ασφά­λεια του απορ­ρή­του των προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων των πολι­τών. Έχω την αίσθη­ση ότι κάποιες δυνά­μεις, όχι εξω­ή­γι­νες, δεν θέλουν να λει­τουρ­γή­σει η ΑΔΑΕ. Δεν μπο­ρεί να έχου­με απαρ­τία επτά μελών, να μην αλλά­ζει η νομο­θε­σία και να έχου­με ένα παρω­χη­μέ­νο νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο. Αν δεν ενι­σχυ­θεί με πρό­σω­πα και χρή­μα η ΑΔΑΕ, δεν θα μπο­ρέ­σου­με να αντα­πο­κρι­θού­με» επε­σή­μα­νε από την πλευ­ρά του ο αντι­πρό­ε­δρος της Αρχής Μιχά­λης Σακ­κάς.

Τέλος, ο πρό­ε­δρος της ΑΔΑΕ ανέ­φε­ρε ότι η ανε­ξάρ­τη­τη Αρχή θα προ­χω­ρή­σει σε συνερ­γα­σία με την περι­φε­ρεια­κή διοί­κη­ση και τους δήμους της χώρας, στη διορ­γά­νω­ση ενη­με­ρω­τι­κών ημε­ρί­δων των πολι­τών, με στό­χο την ενη­μέ­ρω­σή τους για τους νέους κιν­δύ­νους στην επι­κοι­νω­νία τους.

tanea.gr
Σχόλια