Φοβάται για την ζωή του ο Ερντογάν και παίρνει μέτρα – Αδειάζουν τα μαγαζιά στην Τουρκία – Ισοπεδωτικό χτύπημα από Ιάπωνες επενδυτές
Αδειάζουν τα τουρκικά μαγαζιά. Πλέον δεν κινείται τίποτα στην τουρκική αγορά και αυτό φαίνεται πλέον και στην τοπική οικονομία.
Οι τουρκικές επιχειρήσεις νιώθουν τον αντίκτυπο από τη δραματική υποτίμηση της λίρας, με πολλές εταιρίες να πιέζονται λόγω των υψηλότερων ενοικίων και του κόστους εισαγωγής και τους καταναλωτές να είναι συγκρατημένοι στις δαπάνες τους με την ελπίδα ότι το νόμισμα θα ανακάμψει.
Στο εμπορικό κέντρο Cevahir Mall της Κωνσταντινούπολης, που υπάρχουν από ακριβά έως και πιο οικονομικά ρούχα και ηλεκτρονικά, οι λιανέμποροι λένε ότι οι επιχειρήσεις τους, πολλές εκ των οποίων πληρώνουν τα γενικά τους έξοδα σε δολάρια, υποφέρουν.
Ο Νεντίμ Σόι, ιδιοκτήτης καταστήματος franchise της τουρκικής εταιρίας οικιακών ηλεκτρικών συσκευών Vestel, δήλωσε ότι η αδύναμη λίρα οδήγησε ανοδικά τα κόστη, μεγάλο μέρος των οποίων καταβάλλονται σε ξένο νόμισμα.
«Κάθε μήνα, υπάρχει μια αύξηση τιμών 4-5% λόγω της αστάθειας στη συναλλαγματική ισοτιμία», δήλωσε.
Ο Σόι ήταν ο ένας από τους εννέα καταστηματάρχες μεγάλων και μεσαίων εταιριών που μίλησε στο Reuters στο συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο, των οποίων τα προϊόντα είναι εγχώρια και εισαγόμενα. Όταν το Reuters επισκέφθηκε το εμπορικό κέντρο ένα πρωινό αυτής της εβδομάδας, στα καταστήματα επικρατούσε ησυχία.
Αρκετοί από αυτούς, δείχνοντας τις σχεδόν άδειες αίθουσες, δήλωσαν ότι οι πωλήσεις έχουν μειωθεί και οι πελάτες, που έχουν πληγεί από τις υψηλότερες συναλλαγματικές ισοτιμίες, δεν μπορούν να αντέξουν τις αυξήσεις τιμών.
Κάποιοι πελάτες στο εμπορικό κέντρο δήλωσαν ότι έχουν κουραστεί από το πόσο γρήγορα αυξάνονται οι τιμές κάποιων προϊόντων σε δολάρια, ιδιαίτερα σε τεχνολογικά προϊόντα όπου η Τουρκία εξαρτάται σχεδόν απολύτως από εισαγωγές.
«Σε αυτές τις εποχές, ως καταναλωτές, απέχουμε από προϊόντα οι τιμές των οποίων είναι σε δολάρια», δήλωσε ο Μούτλου, διαχειριστής χαρτοφυλακίου. Πρόσθεσε ότι αποφεύγει την αγορά ακριβών ξένων προϊόντων έως ότου να σταθεροποιηθεί η λίρα. «Περιμένω για τις εκλογές και μετά», δήλωσε.
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε μαζική πώληση της ήδη αποδυναμωμένης λίρας την περασμένη εβδομάδα όταν δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο της οικονομίας μετά τις εκλογές του επόμενου μήνα, εντείνοντας τις ανησυχίες για την επιρροή του στη νομισματική πολιτική.
Οι απώλειες της λίρας, που έχουν διαβρώσει την αγοραστική δύναμη των απλών Τούρκων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κακό οιωνό για τις πιθανότητές του στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.
Το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε σήμερα ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς. Ο δείκτης εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 69,9 μονάδες αυτό τον μήνα από τις 71,9 τον Απρίλιο. Κάθε τιμή κάτω από τις 100 μονάδες υποδηλώνει απαισιόδοξες προοπτικές.
Μία ένωση Τούρκων λιανέμπορων κάλεσε την κυβέρνηση, τον Νοέμβριο, να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις, καθώς τα κέρδη και η ανάπτυξή τους έχουν πληγεί από την αδύναμη λίρα, λέγοντας ότι αρκετές μεγάλες εταιρίες λιανικών πωλήσεων περιόρισαν τα σχέδιά τους για επέκταση πέρυσι.
Η πτώση της λίρας επιταχύνθηκε σήμερα καθώς υποχώρησε κατά 5% στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,929 λιρών ανά δολάριο, κυρίως λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης στην ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Ο Ερντογάν, που έχει αυτοχαρακτηριστεί «εχθρός των επιτοκίων», έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει να μειωθούν τα επιτόκια.
Ο Μπιλάλ Σαγιάν, υποδιευθυντής στην εταιρία ενδυμάτων Sarar, δήλωσε ότι, το κατάστημά του δυσκολεύεται να πληρώσει το ενοίκιο που καταβάλλεται σε δολάρια. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι μεσαίες επιχειρήσεις στην Τουρκία.
Ο αριθμός των Τούρκων πελατών έχει επίσης μειωθεί σημαντικά, αφήνοντας τις εταιρίες να εξαρτώνται ολοένα και πιο πολύ από τους τουρίστες, που επωφελούνται από τη συναλλαγματική ισοτιμία, δήλωσε.
Στα 15 χρόνια διακυβέρνησης, ο Ερντογάν και το κόμμα του, το AK, ενθάρρυναν την κατασκευή εμπορικών κέντρων στη χώρα, με την οικονομική ανάπτυξη να ενισχύεται μέσω της αύξησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας και του λιανικού εμπορίου.
Η Κωνσταντινούπολη εξελίχθηκε σε ένα τουριστικό προορισμό για αγορές, ειδικά για τουρίστες από τη Μέση Ανατολή, που τώρα προσφέρουν μια αχτίδα ελπίδας για τις τουρκικές επιχειρήσεις. «Βιώνουμε μια Αραβική Άνοιξη. Δυστυχώς, αυτή είναι η ζωή που ζούμε», δήλωσε ο Τόλγκα, υπάλληλος πολυκαταστήματος.
Την ίδια στιγμή, οι Ιάπωνες χτύπησαν την Τουρκική οικονομία.
Τις ανησυχίες για τα τουρκικά assets ενέτεινε η νευρικότητα των Ιαπώνων επενδυτών, καθώς αυτό που θεωρούνταν κάποτε ως αναδυόμενη αγορά προβάλλει πλέον ως «απαγορευμένη ζώνη».
Με τη λίρα να υποχωρεί κάτω από το επίπεδο των 24 γεν για πρώτη φορά στην ιστορία της, οι Ιάπωνες margin traders επιδόθηκαν σε stop loss πωλήσεις στη διάρκεια της νύχτας.
Η πτώση οδηγεί τις συνολικές απώλειες της λίρας από τις αρχές του έτους πάνω από το 20% και βάζει το νόμισμα σε θέση διεκδίκησης της χειρότερης μηνιαίας επίδοσης νομίσματος από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Το seloff έχει επίσης αυξήσει τις προσδοκίες ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αναγκαστεί να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για να αυξήσει τα επιτόκια πριν την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της 7ης Ιουνίου, όπως έχει κάνει και τα προηγούμενα έτη.
Τι φοβάται ο Ερντογάν και παίρνει μέτρα;
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Gazete Duvar, Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων πρόκειται να δημιουργήσει η Τουρκική Αστυνομία για την προστασία του Προεδρικού Μεγάρου.
Η νέα Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων θα είναι υπεύθυνη για την προστασία του Προεδρικού Μεγάρου και την προστασία φυσικά του ιδίου του Προέδρου.
Η ίδρυση της νέας Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο στις 9 Απριλίου του 2018 και ταχύτατα όπως φαίνεται προωθείται προς υλοποίηση.
Τρέμει ο Ερντογάν μελλοντικές αναταραχές; Φοβάται τσουνάμι αντιδράσεων από τον τουρκικό λαό λόγω και των οικονομικών προβλημάτων;
Oπως είχαμε αναφέρει τρέχουν και δεν φτάνουν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες , διότι σύμφωνα με έγκυρο σερβικό ΜΜΕ έχουν λάβει πληροφορίες ότι «πίσω» από την απόπειρα δολοφονίς του Ρ.Τ.Ερντογάν ευρίσκεται η τρομερή υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, η περιβόητη MOSSAD.
Εντόπισαν οι Τούρκοι πράκτορες δύο άτομα από την ομάδα που φέρονται να σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ερντογάν και τα οποία ανήκουν στο κίνημα η Fetulah Gulen, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, αλλά διαπίστωσαν ότι πίσω από όλα είναι οι Ισραηλινοί οι οποίοι αλωνίζουν πλέον στα Βαλκάνια.
Αντιδράσεις στα Κατεχόμενα
Στους δρόμους ο κόσμος άρχισε να επικρίνει την «κυβέρνηση», συνέχισε ο Αρικλί, αλλά ο «πρωθυπουργός» για να ευχαριστήσει κάποια κόμματα προσπαθεί να δημιουργήσει κρίση με την Τουρκία. Για τον ίδιο η αναφορά Ερχιουρμάν ότι η πιθανότητα κρίσης είναι σοβαρή είναι «μη αποδεκτή δήλωση».
Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της νομισματικής κρίσης ζητεί από την «κυβέρνηση» το κόμμα Ενωμένης Κύπρος υποστηρίζοντας ότι αυτή η κρίση θα αντιμετωπίσει ανεργία, μετανάστευση και νέες πτωχεύσεις χώρων εργασίας. Ζητεί δε αντί της τουρκικής λίρας να περάσουν σε ένα σταθερό νόμισμα γιατί θα έχει θετική συμβολή στο να ξεπεραστεί η κρίση.
Εξάλλου σε ανακοίνωσή της η Αριστερή κίνηση δια του Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν αναφέρει ότι λόγο της συνεχιζόμενης πτώσης της ΤΛ και της μη ύπαρξης σταθερής οικονομικής πολιτικής από την «κυβέρνησης», μπορεί να μην την ονομάζουν έτσι, αλλά βιώνουν ήδη την κρίση στην οικονομία.
Η κρίση με την τουρκική λίρα δεν είναι μόνο ένας καβγάς για τους τόκους μεταξύ του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των επενδυτών. Οι κανόνες του καπιταλισμού εφαρμόζονται ανελλιπώς» γράφει σήμερα στο άρθρο του στην Κίπρις ποστασί, ο Σερχάτ Ιντσιρλί. Και αυτοί οι κανόνες, συνεχίζει, εάν χρειαστεί εκφράζουν προς την Τουρκία την έλλειψη εμπιστοσύνης και απομακρύνονται οι ξένοι επενδυτές.
Αφού εξηγεί ορισμένα πράγματα για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και επικρίνει το γεγονός ότι στο ψευδοκράτος περιμένουν τις εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία να δουν τί θα κάνουν, χωρίς επεξεργασία σεναρίων ή άλλων λύσεων, ο Σερχάτ Ιντσιρλί πιστεύει ότι για τους Τ/κ η μόνη λύση είναι η ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακό. «Φίλε μου για την ομοσπονδιακή λύση δεν έχουμε άλλη ευκαιρία από την το να διαχωρίσουμε τη θέση μας και να την φορέσουμε στο κεφάλι μας (να την αποδεχθούμε). Να είμαστε σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ ή να χτυπιόμαστε με την αβεβαιότητα;».
pentapostagma.gr
Σχόλια