Οι ελληνικές ρίζες του Καρόλου – Ο καψοκαλύβας παππούς του και η ασθενής του Φρόιντ γιαγιά του (εικόνες)




Η Ελλάδα είναι στο αίμα μου, εξομολογήθηκε ο πρίγκιπας Κάρολος λίγες ώρες πριν την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα και η δήλωσή του δεν είναι καθόλου μεταφορική…

Αφενός ο πρίγκιπας Κάρολος έχει ελληνικές ρίζες από την πλευρά του πατέρα του, πρίγκιπα Φιλίππου, ο οποίος γεννήθηκε στο Μον Ρεπό. Αφετέρου ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου έχει μια ιδιαίτερη προσωπική σχέση με τη χώρα μας, είναι τακτικός επισκέπτης του Αγίου Ορους, το οποίο έχει επισκεφθεί πολλές φορές και έχει βοηθήσει επίσης (έχει δημοπρατήσει δικά του ζωγραφικά έργα για να συγκεντρωθούν χρήματα για έργα στις μονές), ενώ συχνά απολαμβάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές στις ελληνικές θάλασσες. Μόλις το περασμένο καλοκαίρι πέρασε μερικές ημέρες, συνοδεία της Καμίλας, στην Κέρκυρα και έκανε μια μίνι κρουαζιέρα στο Ιόνιο. Και ο ίδιος άλλωστε, στις λακωνικές δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες, ενώπιον του Προκόπη Παυλόπουλου εξομολογήθηκε ότι έχει επισκεφθεί πάρα πολλές φορές της χώρα μας, ιδιωτικά.

Ποιοι λοιπόν ήταν οι Ελληνες πρόγονοι του πρίγκιπα Καρόλου; Ποιοι πραγματικά ήταν οι γονείς του πρίγκιπα Φιλίππου, πρίγκιπας Ανδρέας και πριγκίπισσα Αλίκη; Οι δυο πραγματικά αμφιλεγόμενες προσωπικότητες παρουσιάζονται παρακάτω.



Πρίγκιπας Ανδρέας και πριγκίπισσα Αλίκη

Ποιος ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας


O πρίγκιπας Ανδρέας το 1938, στην Ελβετία


Το έβδομο παιδί του Γεωργίου Α’ και της Βασίλισσας Ολγας

Ο Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας (2 Φεβρουαρίου 1882 – 3 Δεκεμβρίου 1944) ήταν το έβδομο παιδί του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ και της Βασίλισσας Όλγας.

Ο πρίγκιπας Ανδρέας σπούδασε στη Σχολή Ευελπίδων και αφού συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Γερμανία, πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους ως αξιωματικός τού Ιππικού και στη συνέχεια στη Μικρά Ασία. Τον Ιούλιο του 1921 μετά την κατάληψη του Εσκί Σεχίρ, έφθασε ως διοικητής της 12ης μεραρχίας με το βαθμό του υποστράτηγου, στο μικρασιατικό μέτωπο. Προήχθη αμέσως σε αντιστράτηγο τον Ιούλιο του 1921 πριν την εκστρατεία του Σαγγαρίου.

Φαίνεται ότι όμως δεν είχε καμία διοικητική και στρατιωτική ικανότητα…
Πρίγκιπας Ανδρέας ο… καψοκαλύβας!



Ο πρίγκιπας Ανδρέας το 1913

Ως αντιστράτηγος ήταν διοικητής του Β’ Σώματος Στρατού, το οποίο έπρεπε να κινηθεί δια μέσου της Αλμυράς Ερήμου για την κατάληψη της Άγκυρας. Οι άνδρες του έφτασαν στο σημείο να τον αποκαλούν στις μεταξύ τους συζητήσεις «καψοκαλύβα», λόγω της τακτικής τού να διατάζει την πυρπόληση των αγροτικών κατοικιών των τούρκων χωρικών.

Μετά τη λήξη της αποτυχημένης επιχείρησης στον Σαγγάριο (Σεπτέμβριος 1921), ο αντιστράτηγος Παπούλας αφαίρεσε τη διοίκηση του Β’ Σώματος Στρατού από τον πρίγκιπα Φίλιππο λόγω της ανικανότητάς του και της καταφανούς ανεπάρκειάς του στη διοίκηση μεγάλων μονάδων στρατού.
Η καταδίκη σε θάνατο και η εξορία

Πριν τη λήξη της Μικρασιατικής εκστρατείας έφυγε από την Μικρά Ασία και επέστρεψε στην Ελλάδα και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, με διαταγή του Πάγκαλου, ο Πρίγκιπας Ανδρέας συνελήφθη στην Κέρκυρα τον Νοέμβριο του 1922 από τον συνταγματάρχη Χρήστο Λούφα και μεταφέρθηκε στην Αθήνα για να δικαστεί από έκτακτο στρατοδικείο.

Είχε προηγηθεί η δίκη και η εκτέλεση των έξι, το πρωί της 15 Νοεμβρίου 1922.

Ο πρίγκιπας Ανδρέας στη δίκη που ακολούθησε καταδικάσθηκε σε θάνατο με την κατηγορία της «αρνήσεως εκτελέσεως διαταγής του αρχηγού της στρατιάς κατά τις μάχες του Σαγγαρίου τον Αύγουστο του 1921».

Τελικά, όμως, ο πρίγκιπας Ανδρέας γλίτωσε καθώς παρενέβη ο Αγλλος πλοίαρχος Τάλμποτ και ο Πάγκαλος. Μετά την παρέμβαση του τελευταίου, το στρατοδικείο αναγνώρισε στον πρίγκιπα Ανδρέα το ελαφρυντικό «της τελείας απειρίας περί την διοίκησιν ανωτέρων μονάδων» και στις 20 Νοεμβρίου 1922 αποφάσισε τη διαγραφή του από το μητρώο των αξιωματικών και τη μόνιμη αποπομπή του από την Ελλάδα.

Αμέσως μετά την καταδίκη του, με τη συνοδεία του συμμαθητή του από τη σχολή Ευελπίδων Πάγκαλου και του Τάλποτ, μεταφέρθηκε στο Φάληρο και αναχώρησε με το βρετανικό αντιτορπιλικό «Καλυψώ». Το πλοίο σταμάτησε στην Κέρκυρα για να παραλάβει την οικογένειά του και μετά κατευθύνθηκε προς την Ιταλία. Ανάμεσά τους και ο μόλις 18 μηνών Φίλιππος. Λέγεται ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος μεταφέρθηκε στο πλοίο μέσα σε ένα καφάσι. Μέσα σε αυτό το καφάσι ξεκίνησε και η περιπλάνησή του για χρόνια…

Στη συνέχεια μαζί με την οικογένειά του έφυγαν για τη Γαλλία και εγκαταστάθηκαν στο προάστιο του Παρισίου, Σαιν Κλου, φιλοξενούμενοι της εύπορης συζύγου του αδελφού του Γεωργίου, της Πριγκίπισσας Μαρία Βοναπάρτη.


Ολη η οικογένεια του πρίγκιπα Ανδρέα
Οι ερωμένες και το Μόντε Κάρλο

Στα επόμενα χρόνια ο πρίγκιπας Ανδρέας θα εγκαταλείψει την οικογένειά του και δεν θα ενδιαφερθεί για τον μικρό του γιο πρίγκιπα Φίλιππο, ούτε όταν η σύζυγός του θα μπει σε κλινική, λόγω ψυχολογικών προβλημάτων.

Θα καταλύσει στο Μόντε Κάρλο όπου θα ζήσει μέχρι το τέλος της ζωής του, με τις ερωμένες του, αν και ποτέ δεν θα πάρει διαζύγιο από την πριγκίπισσα Αλίκη.
Το μοναχικό τέλος

Ο Πρίγκιπας Ανδρέας πέθανε στις 3 Δεκεμβρίου 1944, στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ» του Μόντε Κάρλο, από ανακοπή καρδιάς. Η σορός του μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και ετάφη στο βασιλικό κοιμητήριο του Τατοΐου.

Πριγκίπισσα Αλίκη
Η γεννημένη στο κάστρο του Ουίνδσορ Αλίκη

Η πριγκίπισσα Αλίκη γεννήθηκε στο κάστρο του Oυίνδσορ και ήταν το πρώτο παιδί του πρίγκιπα Λουδοβίκου του Μπάττενμπεργκκαι της πριγκίπισσας Βικτώριας της Έσσης, εγγονής της Βικτωρίας βασίλισσας της Βρετανίας.

Κωφή από τα γεννοφάσκια της, ταλαιπωρήθηκε σε όλη της τη ζωή, ωστόσο κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα επικοινωνίας, μαθαίνοντας να διαβάζει τα χείλη των άλλων. Μάλιστα η ίδια ήταν πολύγλωσση!

Τον Ιούνιο του 1902 στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με τον πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας (1882 – 1944), ο οποίος είχε ταξιδέψει με την οικογένειά του για την στέψη του νέου βασιλιά της Αγγλίας, Εδουάρδου Ζ΄. Σύντομα αρραβωνιάστηκαν και στις 6 Οκτωβρίου του 1903 παντρεύτηκαν. Μερικούς μήνες αργότερα, στις 6 Ιανουαρίου του 1904 το ζευγάρι έφτασε στον Πειραιά, όπου κόσμος και πολιτικοί παράγοντες του τόπου τους περίμεναν. Εγκαταστάθηκε στα βασιλικά ανάκτορα, όπου διέμεναν και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας και το 1907 μετακόμισαν στο Τατόι.

Με τον πρίγκιπα Ανδρέα να είναι απών, λόγω των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, η Αλίκη μετά τη δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου μετακόμισε μόνιμα στο Μον Ρεπό. Εκεί γεννήθηκε και ο πρίγκιπας Φίλιππος.



Η πριγκίπισσα Αλίκη με τον πρίγκιπα Φίλιππο

Οπως προαναφέρθηκε το 1922 η οικογένεια εξορίστηκε. Και κάπου εκεί άρχισαν οι περιπέτειες για όλους.

Μετακόμισαν αρχικά στο Παρίσι και από εκεί η Αλίκη αρχίζει τα ταξίδια της σε Αγγλία, Γαλλία και Μάλτα.



Η πριγκίπισσα Αλίκη με τον μικρό τότε πρίγκιπα Φίλιππο
Η ψυχική ασθένεια

Η μεγάλη αλλαγή ήρθε όταν άρχισε να γνωρίζει το μυστικισμό, να ασχολείται υπερβολικά με τις θρησκείες και να εμφανίζει σιγά σιγά τα πρώτα συμπτώματα ψυχικής ασθένειας.

Ξαφνικά άρχισε να υποστηρίζει ότι έρχεται σε ερωτική επαφή με τον Χριστό και ότι η ίδια έχει θεραπευτικές ικανότητες.

Ο γυναικολόγος της δρ. Λούρος, συμφώνησε να εισαχθεί στο ίδρυμα του δόκτωρα Σίμμελ, τον οποίο είχε προτείνει η γνωστή ψυχαναλύτρια πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη. Η διάγνωση του Σίμμελ ήταν ότι η Αλίκη έπασχε από παρανοϊκή σχιζοφρένεια.
Οταν ο Φρόιντ της ακτινοβόλησε τις ωοθήκες

Στις 2 Μαΐου του 1930 η Αλίκη μεταφέρθηκε εκεί, χωρίς την θέλησή της.

Ο Σίμελ συμβουλεύτηκε, για την κατάσταση της υγείας της πριγκίπισσας Αλίκης τον Σίγκμουντ Φρόιντ. Ο Φρόιντ πίστεψε ότι οι αυταπάτες που είχε η πριγκίπισσα Αλίκη ήταν αποτέλεσμα σεξουαλικής απογοήτευσης. Πρότεινε για αυτό το λόγο του, λανθασμένα βέβαια, να ακτινοβολήσει τις ωοθήκες της για να σκοτώσει τη λίμπιντό της. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, μάλιστα, η πρόταση του Φρόιντ πέρασε.

Η πριγκίπισσα Αλίκη έμεινε εκεί για χρόνια. Το 1932 προσπάθησε να αποδράσει χωρίς επιτυχία.

Από αυτό το σημείο και μετά η σχέση της με τον Ανδρέα έπαψε να υπάρχει, αφού μέχρι τον θάνατο του δεύτερου συναντήθηκαν περί τις δύο-τρεις φορές.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο σανατόριο Μάρτινσμπρουν στο Μεράνο της Ιταλίας, το 1936 μετακόμισε στην Κολωνία και το 1938 στο Λονδίνο.
Η επιστροφή στην Ελλάδα

Το Νοέμβριο του 1938 η πριγκίπισσα Αλίκη επέστρεψε για πρώτη φορά μετά την φυγή της από την Ελλάδα το 1922. Εγκαταστάθηκε στην οδό Κουμπάρη 8, απέναντι από το Μουσείο Μπενάκη.

Αρχισε να διοργανώνει συσσίτια και να συμμετέχει εθελοντικά στην διανομή τους, η ίδια όμως αρνείται το φαγητό. Λέγεται ότι εκείνη την περίοδο έχασε 26 κιλά. Την περίοδο της Κατοχής η Αλίκη είχε αναλάβει την διαχείριση πολλών ορφανοτροφείων και συσσιτίων, προσφέροντας σημαντικό κοινωνικό έργο.

Το 1949 η πριγκίπισσα Αλίκη αγόρασε ένα διαμέρισμα στην Πατριάρχου Ιωακείμ 61 στο Κολωνάκι, όπου θα γίνει το σπίτι που θα διαμένει στο εξής κάθε φορά που βρίσκεται στην Αθήνα.

Τον ίδιο χρόνο μετακόμισε στην Τήνο για να ιδρύσει μια μοναστηριακή αδελφότητα, επιχειρώντας μάλιστα να χτίσει και μοναστήρι! Τα επόμενα ταξίδια της στο εξωτερικό, στην Αμερική συγκεκριμένα, έγιναν προκειμένου να μαζέψει χρήματα για να χτίσει το μοναστήρι που τόσο επιθυμούσε.
Μια μοναχή που… έπαιζε χαρτιά

Είχε ήδη αρχίσει να φοράει μοναστηριακή αμφίεση, αμφίεση που την διατήρησε μέχρι το τέλος της ζωής της.

Η Αλίκη όμως δεν ήταν πραγματική μοναχή, αφού δεν ακολουθούσε τους αυστηρούς κανόνες που επέβαλε ο μοναστήρι.

Ακόμη και η μητέρα της την κορόιδευε. «Τι μπορεί να πει κανείς για μια καλόγρια που καπνίζει και παίζει χαρτιά;», αναρωτιόταν.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι ακόμη και στη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ, στις 2 Ιουνίου του 1953, η πριγκίπισσα Αλίκη έδωσε το «παρών» ντυμένη μοναχή!

Επί χρόνια, η πριγκίπισσα Αλίκη συνέχισε τα ταξίδια της ανά την υφήλιο μέχρι που το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα την βρήκε τελείως αποκαμωμένη και εντελώς κωφή.


Η πριγκίπισσα Αλίκη το 155 στο Λονδίνο με τον μικρό πρίγκιπα Κάρολο και την αδελφή του πριγκίπισσα Αννα
Το τέλος της στο Μπάκιγχαμ

Ο πρίγκιπας Φίλιππος την κάλεσε στο Μπάκιγχαμ όπου και της παραχώρησε διαμέρισμα. Εκεί έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής της. Πέθανε στα 84 της, στις 5 Δεκεμβρίου του 1969.



Πριγκίπισσα Αλίκη και πρίγκιπας Φίλιππος, το 1957

Η κηδεία τελέστηκε στο παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου στο Γουίνδσορ παρουσία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, του Δούκα Φιλίππου του Εδιμβούργου, του Βασιλιά Κωνσταντίνου Β΄ της Ελλάδας καθώς και άλλων μελών των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης. Ενταφιάστηκε στη βασιλική στοά του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου και μετά από χρόνια το λείψανό της μεταφέρθηκε στον Κήπο της Γεσθημανής στην Ιερουσαλήμ.

Να σημειωθεί ότι ακόμη και μέσα στο Μπάκιγχαμ, η πριγκίπισσα Αλίκη έφτιαξε ορθόδοξο ναό, δεν έβγαλε, άλλωστε, ποτέ τη στολή της μοναχής…



Η πριγκίπισσα Αλίκη με τον νεαρό τότε πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Αννα, στο Λονδίνο, το 1960


Πρίγκιπας Φίλιππος και πριγκίπισσα Αλίκη στην Αθήνα, το 1961

Πηγή
Σχόλια