Αποφθέγματα του Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα




«Ο ορισμός μου για τους φτωχούς: Εκείνοι που χρειάζονται πάρα πολλά. Επειδή εκείνοι που χρειάζονται πάρα πολλά δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι».

«Ο καταναλωτισμός θα μπορούσε να είναι το τελικό στάδιο στον ανθρώπινο πολιτισμό, αν συνεχίσουμε να συντρίβουμε και να επιτιθέμεθα στη φύση».

(Για το προεδρικό αξίωμα) «Χρειάζεστε ένα παλάτι, ένα κόκκινο χαλί, πολλούς ανθρώπους πίσω σας να σας λένε: Μάλιστα κύριε. Νομίζω ότι όλα αυτά είναι απαίσια».

«Μόλις αρχίσουν οι πολιτικοί να ανεβαίνουν τη σκάλα, ξαφνικά γίνονται βασιλιάδες. Δεν ξέρω πώς λειτουργεί όλο αυτό, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι οι δημοκρατίες ήρθαν στον κόσμο για να εξασφαλίσουν ότι κανείς δεν είναι κάτι περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον».

«Ο πρόεδρος είναι υψηλόβαθμος αξιωματούχος που εκλέγεται για να ασκήσει ένα λειτούργημα, δεν είναι βασιλιάς ούτε Θεός. Δεν είναι ο μάγος – γιατρός μιας φυλής που ξέρει τα πάντα. Είναι δημόσιος υπάλληλος. Νομίζω πως ο ιδανικός τρόπος ζωής είναι να ζούμε όπως η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που προσπαθούμε να υπηρετήσουμε και να εκπροσωπήσουμε».

«Έχω δει κάποιες ανοίξεις που κατέληξαν να είναι τρομακτικοί χειμώνες. Οι άνθρωποι είμαστε αγελαίοι. Δεν μπορούμε να ζήσουμε μόνοι μας. Εξαρτώμαστε από την κοινωνία για να ζήσουμε. Είναι ένα πράγμα το να ανατρέψουμε μια κυβέρνηση ή να μπλοκάρουμε τους δρόμους. Αλλά είναι κάτι τελείως διαφορετικό το να δημιουργήσουμε και να οικοδομήσουμε μια καλύτερη κοινωνία, η οποία χρειάζεται οργάνωση, πειθαρχία και μακροχρόνια εργασία. Ας μην συγχέουμε αυτά τα δύο. Θέλω να το ξεκαθαρίσω: Συμπονώ αυτή τη νεανική ενέργεια, αλλά νομίζω ότι δεν πηγαίνει πουθενά αν δεν ωριμάσει».

«Οι επιχειρήσεις θέλουν απλώς να αυξήσουν τα κέρδη τους και εξαρτάται από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι διανέμουν αρκετά από αυτά τα κέρδη, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν τα αγαθά που παράγουν. Δεν είναι κανένα μυστήριο – όσο λιγότερη η φτώχεια, τόσο περισσότερο το εμπόριο. Η πιο σημαντική επένδυση που μπορούμε να κάνουμε είναι η επένδυση στους ανθρώπινους πόρους».

«Χειρότερη από τα ναρκωτικά είναι η διακίνηση ναρκωτικών, πολύ χειρότερη. Τα ναρκωτικά είναι μια ασθένεια και δεν νομίζω ότι υπάρχουν καλά ναρκωτικά ή ότι η μαριχουάνα είναι καλή, ούτε τα τσιγάρα. Κανένας εθισμός δεν είναι καλός και συμπεριλαμβάνω και το αλκοόλ. Ο μόνος καλός εθισμός είναι ο εθισμός στην αγάπη. Αγνοήστε όλα τα υπόλοιπα».



«Θυσιάσαμε τους παλιούς άϋλους Θεούς και τώρα καταλαμβάνουμε το ναό του Θεού – Αγορές. Οργανώνει την οικονομία μας, την πολιτική μας, τις συνήθειες, τη ζωή μας και μάλιστα μας παρέχει χρεώσεις και πιστωτικές κάρτες και μας προσφέρει την εμφάνιση της ευτυχίας».

«Έχω αηδιάσει με την υπάρχουσα κατάσταση. Βρισκόμαστε σε μια εποχή στην οποία δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να δεχτούμε τη λογική της αγοράς … Η σύγχρονη πολιτική αφορά στον βραχυπρόθεσμο πραγματισμό. Έχουμε εγκαταλείψει τη θρησκεία και τη φιλοσοφία … Αυτό που έχει απομείνει είναι η αυτοματοποίηση του να κάνουμε αυτό που μας λέει η αγορά».

«Το λυπηρό είναι ότι ένας 80χρονος παππούς πρέπει να είναι ο ανοιχτόμυαλος. Οι ηλικιωμένοι δεν είναι ηλικιωμένοι εξ αιτίας της ηλικίας τους αλλά εξ αιτίας της τρομάρας τους για την ηλικία τους. Τους τρομοκρατεί αυτό και δεν τους τρομοκρατούν αυτά που συμβαίνουν έξω στους δρόμους»;

«Αυτό που ορισμένοι αποκαλούν οικολογική κρίση του πλανήτη είναι συνέπεια του θριάμβου της ανθρώπινης φιλοδοξίας. Αυτή η συνέπεια είναι ο θρίαμβος μας, αυτή και η ήττα μας».

«Κυβερνούμε την παγκοσμιοποίηση ή μας κυβερνά η παγκοσμιοποίηση; Είναι δυνατόν να μιλήσουμε για αλληλεγγύη και να πούμε ότι «είμαστε όλοι μαζί» σε μια οικονομία βασισμένη στον αδίστακτο ανταγωνισμό; Πόσο μακριά επεκτείνεται η αδελφοσύνη μας»;

«Η αντιδραστικότητα είναι η παθολογία του συντηρητικού. Πηγαίνει προς τα πίσω και προέρχεται από μια δογματική και κλειστή νοοτροπία. Η παθολογία του αριστερού είναι η νηπιοπρέπεια. Είναι η μόνιμη σύγχυση μιας ψευδαίσθησης με την πραγματικότητα».

«Είναι ζήτημα ελευθερίας: Αν δεν έχετε πολλά υλικά αγαθά, τότε δεν χρειάζεται να εργάζεστε όλη σας τη ζωή σαν σκλάβος για να τα διατηρήσετε και επομένως έχετε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας».

«Υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι η εξουσία βρίσκεται κάπου ψηλά, και δεν παρατηρούν ότι στην πραγματικότητα βρίσκεται στην καρδιά των μεγάλων μαζών».

«Υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι δεν μπορείτε να πειραματιστείτε … Αυτό σας καταδικάζει σε αποτυχία».

«Δεν ξέρω αν μου αρέσει αυτός ο πλανήτης ή όχι. Πρέπει όμως να τον αποδεχθώ».

«Δεν είμαι ο φτωχότερος πρόεδρος. Ο φτωχότερος είναι εκείνος που χρειάζεται πολλά για να ζήσει. Ο τρόπος ζωής μου είναι συνέπεια των τραυμάτων μου. Είμαι το τέκνο της ιστορίας μου. Υπήρξαν χρόνια που θα ήμουν ευτυχισμένος μόνο και μόνο επειδή θα είχα ένα στρώμα».

«Ο στόχος μου είναι να μειώσω λίγο την αδικία στην Ουρουγουάη, να βοηθήσω τους πιο ευάλωτους και να αφήσω πίσω μου έναν τρόπο πολιτικής σκέψης, έναν τρόπο να θεωρήσουμε το μέλλον που θα μεταδοθεί και θα χρησιμοποιηθεί για να προοδεύσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα βραχυπρόθεσμο, δεν υπάρχει θρίαμβος στην επόμενη γωνία. Δεν θέλω να φτάσω στον παράδεισο, τίποτα τέτοιο. Αυτό που θέλω είναι να αγωνιστώ για την πρόοδο του κοινού καλού. Η ζωή γλιστράει μέσα από τα χέρια μας. Ο τρόπος για να παραταθεί είναι να συνεχίσουν οι άλλοι το έργο σου».

.

Ο José Alberto «Pepe» Mujica Cordano είναι πολιτικός που υπηρέτησε ως ο 40ος Πρόεδρος της Ουρουγουάης μεταξύ 2010 – 2015. Υπήρξε αντάρτης με τους Τουπαμάρος. Φυλακίστηκε για 13 χρόνια κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στις δεκαετίες 1970 και 1980. Μέλος του Διευρυμένου Μετώπου των Αριστερών Κομμάτων, υπηρέτησε ως υπουργός Κτηνοτροφίας, Γεωργίας και Αλιείας από το 2005 έως το 2008 και αργότερα ως Γερουσιαστής. Κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2009 και ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου την 1η Μαρτίου του 2010. Έχει περιγραφεί ως «ο πιο ταπεινός ηγέτης του κόσμου» λόγω του αυστηρού τρόπου ζωής του και της δωρεάς του ~ 90% του μηνιαίου μισθού των 12.000 δολαρίων σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που ωφελούν τους φτωχούς και τους μικρούς επιχειρηματίες.

Για τη μετάφραση: Πετροβούβαλος/Αβέρωφ

H φωτογραφία του José Mujica είναι από τη Wiki

Πηγές:

Mic
inspiringquotes.us
Pocket Mindfulness
Ati
Σχόλια