Η Κηφισιά ανοίγει τα αρχοντικά της...
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Για δεύτερη φορά ο δήμος Κηφισιάς δίνει την ευκαιρία σε πολίτες να δουν από μέσα ιστορικά αρχοντικά της περιοχής, να ακούσουν...
την ιστορία τους και να μάθουν για την ποικιλία των αρχιτεκτονικών ρυθμών και επιρροών.
Η εκδήλωση «Ξαναζούν τα αρχοντικά της Κηφισιάς», είναι ουσιαστικά ένας περίπατος στους δρόμους της Κηφισιάς, όχι όμως συνηθισμένος, αφού αποτελεί μια ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες τις περίοπτες βίλες αλλά και δρόμους της πόλης με ιδιαίτερη προσωπικότητα μέσα από την ανάλυση των οδωνυμίων που θα γίνει. Παράλληλα, αποτελεί ευκαιρία για ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία.
Οι περιπατητές, για παράδειγμα, θα ακούσουν την ιστορία του Ραγκαβή, επιφανούς Φαναριώτη, της ομώνυμης οδού, αλλά θα περπατήσουν και στην οδό Κοκκινάκη, το όνομα της οποίας τιμά την μνήμη του ακάματου κηπουρού Κοκκινάκη της ολάνθιστης Κηφισιάς.
Ο περίπατος στα αρχοντικά θα ξεκινήσει, αύριο (Κυριακή) στις 10.45 το πρωί από την οδό Δηλιγιάννη. Τα παραδοσιακά μόνιππα της Κηφισιάς θα υποδεχθούν τους περιηγητές, δίνοντάς τους την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι στον χρόνο. Ο περίπατος θα συνεχιστεί στις οδούς Στροφυλίου, Ραγκαβή και Τατοΐου. Οι συμμετέχοντες, στην πορεία της διαδρομής, θα πληροφορηθούν για τα ρωμαϊκά λουτρά, για το Άντρο των Νυμφών αλλά και το «Θηρίο» της Κηφισιάς.
Το εκκλησάκι της Παναγιάς Ξυδούς καθώς και τέσσερις εμβληματικές κατοικίες ανοίγουν τις πύλες τους, κάποιες μάλιστα και εσωτερικά, υποδεχόμενες τους περιπατητές.
Η Βίλα Βαλλιάνου - Ρωμάνου κτίστηκε περί το 1890 από ξένο αρχιτέκτονα. Είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της αγροτικής αρχιτεκτονικής και του ρομαντισμού. Το στυλ αυτό εισάγεται στην Ελλάδα επί Όθωνα: βίλες σε αυτό το στυλ κτίζουν ξένοι αρχιτέκτονες, όπως ο Χάνσεν και ο Τσίλλερ, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Κηφισιά ειδικότερα. Η αρχιτέκτονας και καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ ονόμασε το στυλ αυτό ελληνο-ελβετικό και ο όρος έχει επικρατήσει πλέον καθολικά.
Η Βίλα Νόρμα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής, ιδιαίτερα ως προς την εσωτερική διακόσμηση. Στον Εκλεκτικισμό ο αρχιτέκτονας δεν ακολουθεί ένα συγκεκριμένο ιστορικό στυλ, αλλά επιλέγει και συνδυάζει τα «καλύτερα» στοιχεία από διαφορετικά στυλ και περιόδους. Στην οικία ιδιοκτησίας Φράγκου, όπως είναι το επίσημο όνομα της Βίλας Νόρμα, αναγνωρίζουμε στοιχεία γραφικά, νεοκλασικά, κυρίως όμως αρ νουβώ.
Η εκκλησία της Παναγίας Ξυδούς έχει μακραίωνη ιστορία, μιας και η κτίση του ναού ανάγεται στον 13ο αιώνα, στην υστεροβυζαντινή περίοδο.
Η Οικία Ράλλη κτίστηκε μεταξύ 1900 και 1905. Κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα η κατοικία πέρασε διαδοχικά στον Ιωάννη Πάικο, στον Μιχαήλ Πεσματζόγλου και στους Κων. Κωτσόπουλο και Γρ. Σταθάτο. Η σημαντική αυτή βίλα από άποψη τεχνοτροπίας παραπέμπει σε μεσαιωνικά-φρουριακά αρχιτεκτονικά πρότυπα.
Η Έπαυλη «Πύρνα» ήταν η εξοχική κατοικία της οικογενείας του εφοπλιστή Γεωργίου Νικολάου και παίρνει το όνομά της από το παρακείμενο ρέμα της Πύρνας. Πρόκειται για διώροφη νεοκλασική κατοικία, η οποία χτίστηκε περί το 1915. Αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.
Οι συμμετέχοντες στον τελευταίο σταθμό της περιήγησης θα απολαύσουν μια ακόμα νοσταλγική νότα, καθώς οι διδάσκαλοι χορού του δήμου Κηφισιάς θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα ρομαντικών χορών - βαλς, ταγκό, φοξ τροτ.
Η ανταπόκριση των πολιτών στην 2η Βόλτα ήταν πολύ μεγάλη, καθώς μέσα σε λίγα 24ωρα συμπληρώθηκε ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να παρακολουθήσουν την δωρεάν περιήγηση.
Για την πραγματοποίηση του εγχειρήματος θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους περίπου 40 εθελοντές.
«Η Κηφισιά αποτελεί έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής για την Αττική. Πέραν του φυσικού της κάλλους, η πόλη μας διαθέτει περίπου 160 αρχοντικά, τα οποία αποτελούν μια ζωντανή παρακαταθήκη διαφορετικών αρχιτεκτονικών τάσεων που επηρέασαν το αστικό τοπίο της χώρας μας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος.
Και προσθέτει ότι με την δράση «Ξαναζούν τα αρχοντικά, 2η βόλτα» περίπου 500 πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τέσσερις εμβληματικές κατοικίες της Κηφισιάς με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία καθώς και το ιστορικό εκκλησάκι της Παναγιάς Ξυδού. «Ένας περίπατος κατά την διάρκεια του οποίου θα πληροφορηθούμε επίσης για το Άντρο των Νυμφών, το περιβόητο «Θηρίο» αλλά και τα οδωνύμια της περιοχής. Μια πρωτότυπη βόλτα περιήγησης στην ιστορία και στην αρχιτεκτονική!», επισημαίνει ο κ. Θωμάκος.
enikos.gr
Κατηγορίες:
Σχόλια