ΕΛΙΑΜΕΠ: Προβληματισμοί για τη σχέση θρησκείας — κράτους και το ΕΔΑΔ



Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το ΕΛΙΑ­ΜΕΠ-Soros …προ­βλη­μα­τί­ζε­ται… όχι δωρε­άν βέβαια …αλλά με χρη­μα­το­δό­τη­ση από τους φορο­λο­γού­με­νους της Ευρώ­πης. Οι επι­κυ­ρί­αρ­χοι ανη­συ­χούν για την ομα­λή έντα­ξη των Μου­σουλ­μά­νων που κατα­φθά­νουν κατά εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες στην Χρι­στια­νι­κή Ευρώ­πη…

Για το ότι οι ίδιοι οι προ­βλη­μα­τι­σμέ­νοι «φιλάν­θρω­ποι» ευθύ­νο­νται για την κατα­στρο­φή των μου­σουλ­μα­νι­κών χωρών και τη ληστεία των φυσι­κών τους πόρων …δεν υπάρ­χει κανέ­νας να προ­βλη­μα­τι­στεί. Δεί­τε τη λίστα με τις χώρες στις οποί­ες ο γλυ­κού­λης και νομπε­λί­στας Ομπά­μα έρι­ξε 26.000 βόμ­βες μέσα στο 2016 …και θα κατα­λά­βε­τε πως δημιουρ­γού­νται τα κύμα­τα των μετα­να­στών.


Πηγή: tovima.gr

«Θρη­σκεία και Κοσμι­κό Κρά­τος: υπερ­βαί­νει τα θεμι­τά όρια το Ευρω­παϊ­κό Δικα­στή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των;».

Αυτό ήταν το θέμα της εκδή­λω­σης που διορ­γά­νω­σε χθες Πέμ­πτη το Ελλη­νι­κό Ίδρυ­μα Ευρω­παϊ­κής και Εξω­τε­ρι­κής Πολι­τι­κής (ΕΛΙΑΜΕΠ) στο Αμφι­θέ­α­τρο του Μου­σεί­ου Ακρό­πο­λης.

Η εκδή­λω­ση έγι­νε στα πλαί­σια του ερευ­νη­τι­κού προ­γράμ­μα­τος Grassrootsmobilise, το οποίο χρη­μα­το­δο­τεί­ται από το Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο Έρευ­νας.

Επι­φα­νείς ακα­δη­μαϊ­κοί και δικα­στές μίλη­σαν για επί­μα­χα ζητή­μα­τα που αφο­ρούν στο περιε­χό­με­νο και στα όρια της θρη­σκευ­τι­κής ελευ­θε­ρί­ας έτσι όπως αυτά προσ­διο­ρί­ζο­νται στις απο­φά­σεις του Ευρω­παϊ­κού Δικα­στη­ρί­ου Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των (ΕΔΑΔ).

Κατά πόσο η παρου­σία χρι­στια­νι­κών συμ­βό­λων, όπως ο εσταυ­ρω­μέ­νος στα σχο­λεία, μπο­ρεί να θίγει τη θρη­σκευ­τι­κή ελευ­θε­ρία των μη χρι­στια­νών, ήταν το θέμα που απα­σχό­λη­σε τους ομι­λη­τές με αφορ­μή την από­φα­ση Lautsi Ιτα­λί­ας (2011) που χει­ρί­στη­κε το ΕΔΑΔ.

Η συζή­τη­ση επι­κε­ντρώ­θη­κε στο κατά πόσο τα κρά­τη έχουν (ή πρέ­πει να έχουν) μεγά­λο περι­θώ­ριο δια­κρι­τι­κής ευχέ­ρειας να ρυθ­μί­ζουν την παρου­σία της θρη­σκεί­ας στο δημό­σιο χώρο σύμ­φω­να με τις εθνι­κές τους παρα­δό­σεις.

Αλλα ερω­τή­μα­τα που απα­σχό­λη­σαν τους ομι­λη­τές ήταν σχε­τι­κά με τους επί­μα­χους περιο­ρι­σμούς στη μου­σουλ­μα­νι­κή μαντί­λα και την απα­γό­ρευ­ση εκ του νόμου της Ισλα­μι­κής ενδυ­μα­σί­ας που καλύ­πτει το σώμα και το πρό­σω­πο (μπούρ­κα) σε χώρες όπως η Γαλ­λία και το Βέλ­γιο.

Οι ομι­λη­τές ρωτή­θη­καν εάν η διδα­σκα­λία των θρη­σκευ­τι­κών στα σχο­λεία ως ένα μάθη­μα κατή­χη­σης, είναι συμ­βα­τό με τη θρη­σκευ­τι­κή ελευ­θε­ρία των μη χρι­στια­νών.
Θρησκευτικές πεποιθήσεις και ελευθερίες

Στο επί­κε­ντρο της συζή­τη­σης, σχε­τι­κές απο­φά­σεις που έχει εκδώ­σει το ΕΔΑΔ, όπως η Folgerok Νορ­βη­γί­ας το 2007. Πώς μπο­ρούν δηλα­δή τα κρά­τη να σταθ­μί­σουν το δικαί­ω­μα στην εκπαί­δευ­ση σύμ­φω­να με τις θρη­σκευ­τι­κές πεποι­θή­σεις των γονέ­ων απ’ τη μια και το δικαί­ω­μα στη θρη­σκευ­τι­κή ελευ­θε­ρία των μειο­νο­τή­των από την άλλη;

Τη συζή­τη­ση συντό­νι­σε η Δρ. Έφη Φωκά, Κύρια Ερευ­νή­τρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ και Επι­στη­μο­νι­κή Υπεύ­θυ­νη του Προ­γράμ­μα­τος Grassrootsmobilise.



Στη συζή­τη­ση συμ­με­τεί­χαν η Eva Brems, Καθη­γή­τρια Δικαί­ου Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των, Πανε­πι­στή­μιο της Γάν­δης, η Ann Power — Forde, Προ­ε­δρεύ­ων Δικα­στής, Συνταγ­μα­τι­κό Δικα­στή­ριο, Ειδι­κό Τμή­μα Κοσ­συ­φο­πε­δί­ου, Χάγη και πρώ­ην Δικα­στής του Ευρω­παϊ­κού Δικα­στη­ρί­ου Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των, ο Silvio Ferrari, Καθη­γη­τής Θρη­σκεί­ας και Δικαί­ου, Πανε­πι­στή­μιο του Μιλά­νου, και Μέλος του Συμ­βου­λευ­τι­κού Συμ­βου­λί­ου σε θέμα­τα Ελευ­θε­ρί­ας της Θρη­σκεί­ας του ΟΑΣΕ, και ο Joseph Η. H. Weiler, Καθη­γη­τής, κάτο­χος έδρας Jean Monnet της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, Τμή­μα Νομι­κής τους Πανε­πι­στη­μί­ου της Νέας Υόρ­κης.

Ο Joseph H. H. Weiler τόνι­σε ότι «οι αξί­ες δοκι­μά­ζο­νται όταν αμφι­σβη­τού­νται. Γι’ αυτό προ­στα­τεύ­ου­με την ελευ­θε­ρία του λόγου ακό­μη και όταν το περιε­χό­με­νό του μας προ­σβά­λει. Το ίδιο ισχύ­ει και για την ελευ­θε­ρία της θρη­σκεί­ας. Η Ευρώ­πη έχει ένα τρο­μα­κτι­κό παρελ­θόν στην προ­στα­σία των θρη­σκευ­τι­κών μειο­νο­τή­των. Ας μην κηρύσ­σου­με μόνο την ελευ­θε­ρία της θρη­σκεί­ας, αλλά ας την κάνου­με και πρά­ξη».

Η Eva Brems στά­θη­κε στους αυξα­νό­με­νους περιο­ρι­σμούς στα δικαιώ­μα­τα των μου­σουλ­μα­νι­κών μειο­νο­τή­των σε όλη την Ευρώ­πη σε ένα περι­βάλ­λον γενι­κευ­μέ­νης ισλα­μο­φο­βί­ας.

Σύμ­φω­να με την κυρία Brems, το Ευρω­παϊ­κό Δικα­στή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των δεν έχει κατα­φέ­ρει να πάρει στα σοβα­ρά το πρό­βλη­μα της ισλα­μο­φο­βί­ας.
Το πρόγραμμα Grassrootsmobilise

Το πρό­γραμ­μα έχει τίτλο «Τάσεις θρη­σκευ­τι­κού πλου­ρα­λι­σμού στην Ευρώ­πη» και μελε­τά­ει τις κοι­νω­νι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις από δικη­γό­ρους και ομά­δες της κοι­νω­νί­ας των πολι­τών στα πλαί­σια νομι­κών προ­σφυ­γών σε θέμα­τα θρη­σκεί­ας στο Ευρω­παϊ­κό Δικα­στή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των στο Στρα­σβούρ­γο (http://grassrootsmobilise.eu/el/).

Εξε­τά­ζει επί­σης την επί­δρα­ση που ασκούν οι σχε­τι­κές απο­φά­σεις στη δημό­σια συζή­τη­ση γύρω από τα θέμα­τα θρη­σκεί­ας και θρη­σκευ­τι­κής ελευ­θε­ρί­ας, και στην κοι­νή γνώ­μη.

Είναι ένα πεντα­ε­τές ερευ­νη­τι­κό έργο που χρη­μα­το­δο­τεί­ται από το Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο Έρευ­νας και εγκρί­θη­κε με αυστη­ρά κρι­τή­ρια επι­στη­μο­νι­κής αρι­στεί­ας, μέσα από μία ιδιαί­τε­ρα αντα­γω­νι­στι­κή δια­δι­κα­σία.

Είναι το πρώ­το έργο που επι­λέ­χθη­κε για χρη­μα­το­δό­τη­ση από το Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο Έρευ­νας στον τομέα των κοι­νω­νι­κών επι­στη­μών στην Ελλά­δα.

Τι έχουν πει πανε­πι­στη­μια­κοί και ειδι­κοί σε θέμα­τα θρη­σκεί­ας και ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των διε­θνούς κύρους για το πρό­γραμ­μα Grassrootsmobilise:

«Το πρό­γραμ­μα Grassrootsmobilise έχει παρά­γει εξαι­ρε­τι­κή έρευ­να η οποία προ­ά­γει σημα­ντι­κά τις γνώ­σεις των ερευ­νη­τών και των δια­μορ­φω­τών πολι­τι­κής για την επί­δρα­ση που ασκεί το Ευρω­παϊ­κό Δικα­στή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των στις κοι­νω­νί­ες των κρα­τών του Συμ­βου­λί­ου της Ευρώ­πης. Η ερευ­νη­τι­κή ομά­δα του προ­γράμ­μα­τος έχει ανα­πτύ­ξει μια νέα, και­νο­τό­μο και από­λυ­τα ανα­γκαία προ­σέγ­γι­ση στη μελέ­τη του Δικα­στη­ρί­ου» James T. Richardson, Ομό­τι­μος Καθη­γη­τής Κοι­νω­νιο­λο­γί­ας, Πανε­πι­στή­μιο της Νεβά­δας.

«Το Grassrootsmobilise είναι ένα ιδιαί­τε­ρα σημα­ντι­κό ερευ­νη­τι­κό πρό­γραμ­μα. Μας βοη­θά­ει να κατα­νο­ή­σου­με τον αντί­κτυ­πο που έχουν οι απο­φά­σεις του Ευρω­παϊ­κoύ Δικα­στη­ρί­ου Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των σχε­τι­κά με τις θρη­σκευ­τι­κές μειο­νό­τη­τες, στη βάση της κοι­νω­νί­ας. Με τον τρό­πο αυτό, εξε­τά­ζει διε­ξο­δι­κά και μέσα από το πρί­σμα των κοι­νω­νι­κών δρώ­ντων έναν ευρω­παϊ­κό θεσμό, ο οποί­ος ευρέ­ως θεω­ρεί­ται από­μα­κρος» Eileen Barker, Ομό­τι­μη Καθη­γή­τρια Κοι­νω­νιο­λο­γί­ας για τη μελέ­τη της Θρη­σκεί­ας, London School of Economics.

«Μία από τις σημα­ντι­κό­τε­ρες λει­τουρ­γί­ες των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των είναι να ενδυ­να­μώ­νουν τους ανθρώ­πους για να χτί­σουν τη ζωή τους και την κοι­νό­τη­τα στην οποία ανή­κουν. Το πως αυτό συμ­βαί­νει δεν έχει επαρ­κώς ερευ­νη­θεί. Το πρό­γραμ­μα Grassrootsmobilise, κάνει ακρι­βώς αυτό. Εστιά­ζει σε ένα από τα πιο θεμε­λιώ­δη δικαιώ­μα­τα, την ελευ­θε­ρία της θρη­σκεί­ας και της θρη­σκευ­τι­κής πίστης, και εξε­τά­ζει πως την κινη­το­ποιούν οι άνθρω­ποι για να αλλά­ξουν τον κόσμο γύρω τους. Πρό­κει­ται για την καρ­διά των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των». Sir Malcolm Evans, Καθη­γη­τής Δημό­σιου και Διε­θνούς Δικαί­ου, Πανε­πι­στή­μιο του Μπρί­

στολ.Πηγή: cfr.org
Σχόλια