Η εκπληκτική δύναμη των λέξεων


Το 2004 ο Γιαπωνέζος επιστήμονας Masaru Emoto διεξήγαγε μια έρευνα για να αποδείξει τη δύναμη των λέξεων. Το πείραμα περιλάμβανε το βράσιμο λίγου ρυζιού και την διανομή του σε τρία ίσα δοχεία. Ένα από αυτά είχε μια θετική επιγραφή, το άλλο μια αρνητική και το τελευταίο μια ουδέτερη.

Κάθε μέρα για ένα μήνα κατεύθυνε θετικές και ευχάριστες λέξεις στο ρύζι με τη θετική επιγραφή ενώ έκανε το αντίθετο στο βάζο με την αρνητική κατευθύνοντας προσβολές, περιφρόνηση, αδιαφορία και μίσος προς αυτό. Όταν τελείωσε ο μήνας, το ρύζι που λάμβανε θετικά και ευχάριστα μηνύματα είχε διατηρήσει την εμφάνιση του πολύ καλύτερα και δεν είχε καμία δυσάρεστη μυρωδιά. Από την άλλη πλευρά, το βάζο που είχε λάβει δυσάρεστες λέξεις και προσβολές ήταν γεμάτο με μούχλα, κάνοντας το ρύζι να γίνει μαύρο και να μυρίζει άσχημα.




Η δύναμη των λέξεων

Αυτό δείχνει την δύναμη των λέξεων και των μηνυμάτων που μεταδίδουμε. Αν αυτό συμβαίνει με ένα απλό φαγητό όπως το ρύζι, πόσα περισσότερα θα μπορούσαν να προκληθούν στους ανθρώπους γύρω μας με τους οποίους επικοινωνούμε σε καθημερινή βάση;

Το πείραμα ίσως είναι μόνο ψευδοεπιστήμη και δεν έχουμε την πρόθεση να το λάβουμε ως κάτι ολοκληρωτικά αληθινό και επιστημονικό αλλά το μήνυμα που μεταδίδει είναι πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να ανακαλύψουμε την εκπληκτική δύναμη των λέξεων, είτε αυτές είναι γραπτές είτε προφορικές.


«Όλα είναι μέσα στη λέξη… Μια ολόκληρη ιδέα αλλάζει απλώς επειδή μια λέξη μετακινήθηκε ή επειδή δόθηκε σε μια άλλη μια σημασία που δεν περιμέναμε και στη συνέχεια υπάκουσε. Έχουν σκιές, διαφάνειες, βάρος, φτερά, μαλλιά, έχουν όλα όσα απέκτησαν καθώς κυλούσαν παράλληλα με το ποτάμι, ενώ μετανάστευσαν από τα σπίτια τους, από τις ρίζες τους σε τόσα πράγματα… Είναι αρχαίες και νεογέννητες» – Πάμπλο Νερούδα
Η σημασία της γλώσσας που χρησιμοποιούμε

Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε μας κάνει να βλέπουμε την πραγματικότητα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Το να πούμε «αυτό είναι αδύνατο να το πετύχω» είναι πολύ διαφορετικό από το να πούμε «αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά τουλάχιστον πρέπει να προσπαθήσω». Όταν χρησιμοποιούμε ή επικοινωνούμε με τα μηνύματα μας με διαφορετικό τρόπο, η ιδέα που είχαμε και αυτό που σκεφτόμασταν μπορούν να αλλάξουν εντελώς. Όλα σχετίζονται με την δύναμη των λέξεων.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως συχνά κάτι δεν είναι αυτό που μας λένε, αλλά το πως μας λένε. Οι λέξεις έχουν την δύναμη να αλλάξουν αυτό που σκεφτόμαστε, να μας δώσουν ένα νέο τρόπο για να κοιτάξουμε αυτό που είναι μπροστά στα μάτια μας, και πάνω από όλα τη θαυμάσια ικανότητα να μας δώσουν ανακούφιση και γαλήνη.

Δεν πρέπει μόνο να κάνουμε τεχνητή χρήση της γλώσσας για να αλλάξουμε αυτό που σκεφτόμαστε και για να πάμε από το «δεν μπορώ να το κάνω» στο
«θα το κάνω.» Αντίθετα, χρειάζεται να απελευθερώσουμε την δύναμη των λέξεων και θα πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε εκφράσεις που φέρνουν μόνο δυσκολίες. Θα πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε λέξεις όπως «πάντα», «ποτέ», «πρέπει» και να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε εκφράσεις που μας βοηθούν όπως «μπορεί να μην μπορούσα ποτέ πριν να το κάνω αλλά σήμερα είναι μια καινούργια μέρα και θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ».


«Η μοντέρνα επιστήμη δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα φάρμακο τόσο αποτελεσματικό όσο λίγες ευγενικές λέξεις». – Σίγκμουντ Φρόιντ
Ας ξαναγράψουμε την ιστορία μας

Η γλώσσα είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει και να διαμορφώσει το μυαλό και τις ιδέες μας. Ας γίνουμε οι σεναριογράφοι της ζωής μας και ας γράψουμε ένα σενάριο γεμάτο με δύναμη και με μηνύματα που μας ενθαρρύνουν και δεν μας περιορίζουν. Είναι κάτι πολύ απλό και το αν το κάνουμε ή όχι έχει μεγάλη διαφορά.


«Αν δεν είσαι ευτυχισμένος με τη ζωή σου, ίσως είναι καλή ιδέα να κάνεις μια καταγραφή των λέξεων που λες». – Τζόυς Μάγερ

Ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα λόγια που λέμε στους άλλους και στον εαυτό μας και να βρούμε αυτά που είναι κατάλληλα και σωστά, ίσως αλλάζοντας όχι μόνο τον τρόπο που τα λέμε αλλά και το περιεχόμενο τους. Αν μας βοηθούν, μας εμπνέουν και μας κάνουν καλό τότε είναι οι σωστά. Αντίθετα, μπορεί να δούμε πως αποστραγγίζουν την δύναμή μας, μας περιορίζουν και δεν μας βοηθούν καθόλου. Μπορεί ακόμα να βλάψουν και τους άλλους. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε στον εαυτό μας.

Αν μπορούμε να δούμε τη δύναμη των λέξεων στο ρύζι, απλώς φανταστείτε τα αποτελέσματα στους ανθρώπους γύρω μας. Όπως διαμορφώνουμε τα λόγια μας, έτσι έχουμε τη δύναμη, κυριολεκτικά στην άκρη της γλώσσας μας, να συμπεριφερθούμε στους άλλους είτε καλά είτε άσχημα. Επίσης με τον ίδιο τρόπο έχουμε αυτή τη δύναμη και στη ζωή μας. Έχουμε πολλές επιλογές να κάνουμε στη ζωή και μια από τις πιο σημαντικές είναι το πως χρησιμοποιούμε τη δύναμη των λέξεων.

Μάγεια Τ.
Σχόλια