Η Ιταλία είναι έτοιμη να φύγει από το ευρώ. Γράφει ο Δημήτρης Καζάκης







Το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λίγκα κατέληξαν σε συμφωνία συγκυβέρνησης. Αν η συμφωνία κρατήσει, τότε θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ευρωζώνης που σε κράτος μέλος της θα αναδειχθεί κυβέρνηση με σαφή λαϊκή εντολή εξόδου απ’ αυτήν.

Αυτό τουλάχιστον έχουν υποσχεθεί τόσο το Κίνημα 5 Αστέρων, όσο και η Λίγκα με ηγέτη τον πρώην χριστιανοδημοκράτη Ματέο Σαλβίνι. Την διαφαινόμενη κυβερνητική συνεργασία ευλόγησε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος υποστηρίζει τον ηγέτη της Λίγκας για πρωθυπουργό.

Από τις πληροφορίες που διαρρέουν στον τύπο τα βασικά σημεία της κυβερνητικής συμφωνίας αφορούν στα εξής:

– Αναίρεση των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων του Mario Monti, ώστε να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και ταυτόχρονα να ανατραπούν οι μεγάλες περικοπές στις συντάξεις. Επιταγή της ΕΕ ως αντιστάθμισμα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κρατικό χρήμα.

– Ένας σταθερός φόρος (flat tax) για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα της τάξης του 15% – με άλλα λόγια μια τεράστια φορολογική μείωση, που πιθανά να μειώσει την μέση φορολογική επιβάρυνση έως και 50%.

– Αναβάθμιση και αναχρηματοδότηση όλων των βασικών κοινωνικών δαπανών του κράτους. Πρώτα και κύρια της υγείας και της πρόνοιας.

– Την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος που βασίζεται σε μελλοντικές φορολογικές εισπράξεις, παρόμοια με τα σχέδια που είχε προωθήσει ο Γιάννης Βαρουφάκης στην Ελλάδα.

Το παράλληλο νόμισμα ήταν στο εκλογικό μανιφέστο της Λίγκα. Το είχε υιοθετήσει ως εναλλακτικό μέσο κι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το Κίνημα των 5 Αστέρων είχε προσκαλέσει τον «σύμβουλο» των Βαρουφάκη και Τσακαλώτου, Γκλεν Κιμ, στο συνέδριό του τον Ιούλιο του 2015 προκειμένου να αναλύσει την εναλλακτική του παράλληλου νομίσματος αλά Γκρέκα.

Το νόμισμα θα είχε τη μορφή «κουπονιού», θα δινόταν αρχικά στους δημόσιους υπαλλήλους, θα αντιστοιχούσε στο 10% του μισθού τους και θα χρησιμοποιείτο για την πληρωμή των φόρων. Το σύστημα, αν πετύχαινε, θα επεκτεινόταν για πληρωμές και σε άλλους τομείς.

Ο κορεατικής καταγωγής Γκλεν Κιμ, είναι άγνωστο πως βρέθηκε «σύμβουλος» του Βαρουφάκη και του Τσακαλώτου στο υπουργείο οικονομικών. Όπως επίσης είναι άγνωστο και το πώς βρέθηκε στο βήμα του συνεδρίου του Κινήματος των 5 Αστέρων.

Το ίδιο άγνωστο είναι το πώς και με βάση ποια δεδομένα θεωρήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία, ως «ειδικός». Δεν έχει καμιά δημοσίευση. Δεν έχει συμμετάσχει σε κανενός είδους δημόσιο διάλογο για ζητήματα οικονομικής πολιτικής. Κινήθηκε και κινείται μόνο παρασκηνιακά.

Τώρα πώς βρέθηκε να πλασάρει το παράλληλο νόμισμα στην Ιταλία, μπορεί κανείς μόνο να υποθέσει. Τύποι σαν κι αυτόν εμφανίζονται ως «ειδικοί» μόνο με ισχυρές πλάτες. Δηλαδή μόνο αν εκπροσωπούν και συστήνονται από μεγάλα χρηματιστικά συμφέροντα. Κι αυτή η διαπλοκή ισχυρών χρηματιστικών συμφερόντων με τις ηγεσίες του Κινήματος των 5 Αστέρων και κυρίως της Λίγκας, εκφράζει η υιοθέτηση του παράλληλου νομίσματος.

Όπως και να έχει ένα είναι απολύτως σίγουρο. Όποιος μιλά υπέρ του παράλληλου ή διπλού νομίσματος έναντι του ευρώ, είτε δεν ξέρει τι λέει, είτε είναι βαθιά διαπλεκόμενος με κυκλώματα κερδοσκοπίας με το νόμισμα και χρηματιστικά συμφέροντα.

Το παράλληλο νόμισμα που φαίνεται να προτείνει ο ουρανοκατέβατος Γκλεν Κιμ δεν είναι τίποτε περισσότερο από το IOU που εφαρμόστηκε με απόλυτα καταστροφική επιτυχία στην πολιτεία της Καλιφόρνια το 2009. Εντός τριών μηνών οι τράπεζες δεν το δέχονταν ούτε καν στο 50% της ονομαστικής του αξίας.

Όμως λειτούργησε θαυμάσια για όσους είχαν να πληρώσουν υψηλούς φόρους. Αγόραζαν σε τιμές εξευτελιστικές τα IOU έναντι δολαρίων από αυτούς που είχαν ανάγκη και ύστερα με αυτά πλήρωναν τους πολιτειακούς φόρους τους. Με τον τρόπο αυτό κατόρθωσαν να γλυτώσουν σε πραγματικές αξίες γύρω στο 80% των φόρων.

Αν εφαρμοστεί το παράλληλο νόμισμα θα δημιουργήσει μια τεράστια κατηγορία πολιτών, κρατικοί υπάλληλοι και συνταξιούχοι που θα έχουν στα χέρια τους μια απλή υποσχετική. Η υποσχετική αυτή θα κινείται στην αγορά έντονα υποτιμημένη έναντι του ευρώ. Η τάση υποτίμησης θα ενισχύεται διαρκώς γιατί η υποσχετική αυτή θα είναι ένα θαυμάσιο μέσο κερδοσκοπίας για όσους διαθέτουν ρευστά διαθέσιμα σε ευρώ. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα αναγκάζονται να πουλάνε όσο-όσο την υποσχετική προκειμένου να πάρουν ευρώ στα χέρια τους και οι κερδοσκόποι να πληρώσουν τους φόρους με όσο μεγαλύτερη έκπτωση γίνεται.

Μέσα σε λίγους μήνες το κράτος θα αντιμετωπίζει δημοσιονομική ασφυξία λόγω της κερδοσκοπίας με το παράλληλο νόμισμα και θα αναγκαστεί να εκδώσει ακόμη περισσότερες υποσχετικές. Για μεγαλύτερο μέρος των δαπανών του. Πρώτα και κύρια για υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Το τι θα συμβεί είναι εύκολο κανείς να το φανταστεί.

Όπως και να έχει, η μεγάλη ιδέα του Κινήματος των 5 Αστέρων για ένα βασικό εισόδημα για όλους τους πολίτες, θα πρέπει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί. Ιδίως αν όντως εισαχθεί το παράλληλο νόμισμα.

Το σίγουρο είναι ότι οι Ιταλοί είναι ήδη φευγάτοι από το ευρώ. Στις εκλογές της 4ης Μαρτίου πάνω από το 60% του εκλογικού σώματος της Ιταλίας που προσήλθε στις κάλπες ψήφισε κόμματα που επίσημα αναφέρονται ως «λαϊκίστικα», επειδή αντιστρατεύονται το ευρώ.

Την κεντροδεξιά συμμαχία, που πήρε το 37% τω ψήφων ψήφισαν κυρίως οι άνεργοι (42%), οι νοικοκυρές (41%), οι εργάτες (43%) και οι αυτοαπασχολούμενοι (47%). Το Κίνημα των 5 Αστέρων που πήρε το 32,7% των ψήφων στηρίχθηκε κυρίως από την ψήφο των φοιτητών (32%) των ανέργων (37%), των νοικοκυρών (36%), των εργατών (37%), των υπαλλήλων (36%). Ενώ το 42% των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα ψήφισε Κίνημα 5 Αστέρων.

Με άλλα λόγια ο αποκαλούμενος λαϊκός «ευρωσκεπτικισμός» εκπροσωπεί πάνω από το 70% των εργαζόμενων στρωμάτων της Ιταλικής κοινωνίας. Κι αν όντως γίνει δημοψήφισμα για το ευρώ, όπως έχουν δεσμευτεί από παλιά τόσο το Κίνημα των 5 Αστέρων, όσο και η Λίγκα, τότε είναι σίγουρο ότι μόνο ένας πόλεμος μπορεί να κρατήσει την Ιταλία στο ευρώ.

*Ο Δημήτρης Καζάκης είναι Πρόεδρος του Ε.ΠΑ.Μ.
Πηγή
Σχόλια